Да ли је договор о прекиду ватре у Гази близу?

Постоје назнаке да би договор о прекиду ватре између палестинских фракција и Израела могао бити проглашен данас. Очекује се да Израел потврди договор у којем је посредовао Катар.

Свијет 21.11.2023 | 09:35
Да ли је договор о прекиду ватре у Гази близу?

Званичник Хамаса Иззат ал-Рисхq рекао је да ће споразум укључивати прекид ватре, договоре за камионе помоћи који ће снабдјевати сва подручја у Гази и пребацивање повријеђених у друге земље на лијечење.

Такође ће укључивати споразум о размјени заробљеника за ослобађање палестинских жена и дјеце у израелским затворима за израелске жене и дјецу.

Ал-Рисхq је рекао да се разговори настављају седмицама, али премијер Израела Бењамин Нетанyаху одуговлачи, додајући да су се о договору договориле све бригаде палестинског отпора телефонским позивима.

Вођа Хамаса Исмаил Ханиyех рекао је у посту на Телеграму да смо "близу постизања договора о примирју".

У недјељу је катарски премијер рекао да договор о ослобађању неких заробљеника у замјену за привремени прекид ватре зависи о "мањим" практичним питањима.

Израелски Канал 12 каже да је ратни кабинет земље у недјељу разговарао о својој спремности да настави с преговорима о таоцима и жели послати поруку Катару да је спреман постићи договор.

Извори из Хамаса и Исламског џихада рекли су француској новинској агенцији АФП да ће потенцијални споразум о прекиду ватре подразумијевати ослобађање 50-100 израелских и међународних цивила који су држани као таоци у Гази, али не и војног особља.

У замјену би се примијенио петодневни прекид ватре, чиме би се ограничиле израелске зрачне операције изнад јужног Појаса Газе. Осим тога, 300 Палестинаца заточених у Израелу, укључујући жене и дјецу, бит ће ослобођено, извијестио је АФП.

(Клиx/АФП) Фото: ЕПА

<див цласс="дарк:бг-граy-700 теxт-центер пy-0">  <див цласс="лг:маx-w-2xл лг:мx-ауто мт-3 теxт-лг мд:теxт-xл мб-3 леадинг-6 мд:леадинг-8 дарк:теxт-граy-200">

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мисо

21.11.2023 10:34

Ниста прекид да се теротисти прегрупису ! Само удри јос јаце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Мишо

21.11.2023 11:29

На чије терористе мислите?Зна се ко је терориста у Гази,и ко бездушно ракетира и бомбардује цивилне цивиле палестинске.

Name

???

21.11.2023 15:25

Апсолутно се зна ко су терористи, то је Хамас. Израелска војска, каква год да је, је регуларна војска. Терористи су група индоктринираних дивљака, који не функционису на принципима војне стратегије вец мрзње и најгорег насиља. Ево, ја лицно, радије бих да ме погоди ракета него да се сретнем са "борцима за слободу" који се изивљавају над цивилима на најмуцније и најдивлљацкије нацине. Како ти то није зао оне дјеце сто је поклао Хамас, оних зена које су силовали? Њих нико не спомниње, као да су небитни. Не схватам никога ко брани и симпатисе тероризам, нити вас којима је скроз у реду да терористи убијају Јевреје. Ето, као Палестински терористи имају дусу? Са терористима се не преговара, јер њихова ријец не знаци ниста. А ако је ико крив за страдање Палестинаца, то је Хамас а не Израел. Мисо је у праву, њих треба све затворити у затворе на дозивотну, а не преговарати са њима

Name

нико битан

22.11.2023 07:01

БОЖЕ Отаца наших, БОЖЕ Авраамов отвори очи овим слијепцима да нађу ПУТ, ИСТИНУ и ЖИВОТ. Амин.

ОДГОВОРИТЕ