Све већи број бескућника у прихватилиштима

Хладни зимски дани доносе бројне проблеме грађанима, а највише онима који немају кров над главом, те дане и ноћи проводе на улицама или у оронулим објектима, па се тако број бескућника у прихватилиштима у БиХ повећава у зимском периоду, истичу наши саговорници.

Босна и Херцеговина 21.11.2023 | 07:39
Све већи број бескућника у прихватилиштима

Из Геронтолошког центра у Бањалуци кажу да нема правила у примању бескућника када је ријеч о сезони или времену.

Винко Лолић, директор центра, каже да људи долазе и љети и зими, односно и када су велике врућине, минуси, киша, снијег.

"Обично остану у просјеку од седам до десет  дана. Овдје им пруже све услуге, као и осталим корисницима. Особље их окупа, ошиша, да им чисту одјећу, нахрани их, медицински збрине и обавијести Центар за социјални рад да би се утврдило да ли та особа има породицу. Већина особа које дођу, а утврди се да немају породицу и кров над главом, постану наши корисници и овдје их смјестимо", казао је Лолић.

Истиче да се догоди да у центар смјесте и бескућнике из других градова, који ту буду док се не утврди пријављено мјесто пребивалишта, те у договору с центрима за социјални рад рјешавају овакве случајеве.

"Тренутно имамо три-четри корисника из категорије бескућника. Њих доведе или полиција или хитна помоћ, зависно од стања у којем се налазе", казао је Лолић и додао да очекују да ће тај број порасти када температуре буду ниже.

Мирослав Субашић, предсједник Удружења "Мозаик пријатељства" у Бањалуци, истиче да ово удружење у свом склопу има дневни центар за бескућнике.

"На тај начин примимо једног или два човјека, дамо им да једу, окупају се, угрију се, а у случају да примијетимо да особа има неки здравствени проблем, одмах зовемо Хитну помоћ", казао је Субашић. 

Према његовим ријечима, када је хладније вријеме, повећава се број бескућника који траже да се склоне код њих.

"У тим хладним данима некад имамо и десетак људи који се склоне од хладноће", казао је Субашић и истакао да људи средњих година највише траже помоћ.

Да је ситуација у Сарајеву сваке године гора, свједоче подаци из сарајевског Геронтолошког центра. Ипак, тренутно капацитет од 25 кревета, колико имају, није повећан.

"Капацитети се већ пуни, људи долазе у запуштеном стању. Тренутно их је у прихватилишту 15, они су овдје већ дуже вријеме, а кад нам дођу у зимском периоду, често остану до прољећа", казали су у овом центру.

Додају да са сигурношћу могу рећи да је ове године ситуација гора него лани.

"То се може видјети прије свега по чињеници да љети имамо само пет људи у прихватилишту, док их је ове године било чак 15", рекли су у овом центру.

Додали су да са доласком хладнијих дана очекују да ће број бескућника порасти, а ако их буде више од 25, мораће наћи начин да додају још неколико кревета како би смјестили што је више људи могуће.

Појаснили су да међу бескућницима нема странаца, то су само бх. држављани.

(Независне) Фото : Схуттерстоцк

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мрки

21.11.2023 09:49

Браво за Геронтолошки Центар у Б.Луци.Особље љубазно и коректно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је хумано

21.11.2023 10:09

Свака част! Ипак нисмо толико огрезли у турбо капитализам, остала је и која мрва социјалистичке Југославије, БРАВО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Систем је труо

21.11.2023 10:29

На Западу је то све висе "природно станисте" без обзира на образовамје, поријекло итд... У Русији тога нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Елита

21.11.2023 11:57

Сиатем је свугде најбољи за елиту.За остале вази она цувај се и Бог це те цувати.Вецина људи бескуцника на западу су зависници од дроге и алкохола.Потом има одредјен број оболелих од психицких болести.Рецимо у Италији у Риму вецина бескуцника су млади наркомани.Свратиста захтевају да постујес правило без дроге и алкохола ако хоцес ноцити.Остра казнена политика према нарко дилерским групама и јаце опорезивање производјаца алкохола знатно би побољсало ситуацију.Здрав нацин зивота, фитнесс то је то.

Name

лила

21.11.2023 12:28

У Русији тога не може ни бити кад сваке зиме сви бескућници покрепају на улицама на - 35°Ц

Name

Саггитариус

21.11.2023 13:38

Све похвале и комлименти за особље и све раднике Геронтолошкога Центра, тј. дома за стара лица у Бања Луци! а нароћито за здравствене раднике, који професијонално и коректно са емпатијом, обављају свој посао!

ОДГОВОРИТЕ