Наполеонов шешир продат за скоро два милиона евра!

Шешир који је припадао Наполеону Бонапарти када је био француски цар продат је у недељу на француској аукцији за рекордних скоро два милиона евра, саопштила је аукцијска куц́а.

Занимљивости 20.11.2023 | 15:31
Наполеонов шешир продат за скоро два милиона евра!

Наполеонов шешир продат је за рекордну суму од 1,932 милиона евра (2,1 милион долара) — што је оборило претходни рекорд за Наполеонов шешир, који је држала иста аукцијска куц́а, од 1,884 милиона евра у 2014. који је издвојио јужнокорејски бизнисмен.

Шешир, познат као дворог, је у бојама Наполеоновог заштитног знака — црној, са бојама француске заставе плаво-бело-црвеним као ознакама — и привукао је интересовање колекционара “широм света”, рекли су аукционари Осенат, одбивши да дају идентитет или националност евентуалног купца.

Последњи пут је био у власништву бизнисмена Јеан-Лоуис Ноисиез-а, који је преминуо прошле године.

Остале Наполеонове меморабилије из колекције Ноисиез такође су биле у блоку, укључујуц́и медаљу Легије части и пар сребрних мамза у власништву Наполеона.

Коначна цена шешира, укључујуц́и све трошкове, била је више него двоструко вец́а од процењене од 600.000 до 800.000 евра, и скоро четири пута вец́а од резервне цене, саопштила је аукцијска куц́а са седиштем у Фонтенблоу, јужно од Париза.

Верује се да је Наполеон поседовао око 120 таквих шешира укупно током 15 година, од којих је вец́ина сада изгубљена.

“Шешир сам по себи представљао је имиџ цара“, рекао је за АФП стручњак за аукцијску куц́у Жан-Пјер Осенат уочи продаје.

Наполеон је носио овај шешир средином свог царског времена, према аукцијској куц́и извештава Франце24

 

За разлику од вец́ине других официра у то време, Наполеон је свој шешир носио постранце, што му је дало јасну силуету коју су његове трупе лако препознале у борби.

Наполеон је постао истакнут током Француске револуције, поставши кључна фигура у револуционарним ратовима. Служио је републици као први конзул, а крунисао се за цара 1804.

Прогнан је 1815. након што је изгубио битку против британских и пруских снага код Ватерлоа.

(занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар