Хрвати: Каснији први однос и мањи број партнера

Ново истраживање о сексуалном понашању младих у Хрватској показало је да млади у овој држави све касније ступају у сексуалне односе те да су мање сексуално активни уз мањи број партнера.

Регион 19.11.2023 | 11:06
Хрвати: Каснији први однос и мањи број партнера

Осим тога, истраживање је показало да је порасла употреба кондома, али га и даље нередовно користи сваки други младић и 60 посто дјевојака.

Упркос том статистички значајном смањењу нивоа ризичног сексуалног понашања код младих у посљедњих петнаестак година, истраживачи сматрају да је оно и даље пријетња њиховом репродуктивном и сексуалном здрављу.

То је утврђено мултидисциплинарним научним пројектом СЕРЗАМ2020, којим се током посљедњих петнаестак година анализирало сексуално понашање и ставови о сексуалности младих од 18 до 25 година. Три таласа студије проведена су 2005., 2010. и 2021. године.

Први циљ пројекта је био утврдити раширеност ризичних сексуалних понашања међу младима у Хрватској те промјене нивоа сексуалних ризика, а други испитати однос између вјере и религиозности те ризичног сексуалног понашања младих.

Аутори студије, предвођени професором Александром Штулхофером с Катедре на сексологију на Одсјеку за социологију Филозофског факултета у Загребу, сматрају како је нужно у здравствене и образовне политике усмјерене на младе укључити и садржаје у вези с цјеловитом сексуалном едукацијом.

Као индикатори ризичног сексуалног понашања посматрани су: вријеме ступања у први сексуални однос, употреба кондома, број сексуалних партнера те искуство паралелне сексуалне везе.

Према подацима из 2021. године примјећује се смањење сексуалне активности и пораст доби сексуалне иницијације.

Удио сексуално активних испитаника пао је за око 12 посто односу на прва дваталаса те у 2021. години износи 73 посто. Пад је притом већи код младића (око 18 посто мање сексуално активних), него код дјевојака (око седам до осам посто).

У истом је периоду порасла и просјечна доб ступања у сексуалне односе, и то за пола године код младића на 17,5 година, а код дјевојака на 17,9 година.

Осим тога, показало се и смањење ступања у први сексуални однос у ранијој доби (15 или мање и 16 година) код младића, као и пораст броја и младића и дјевојака који су први сексуални однос имали с 19+ година.

У 2021. показало се и смањење укупног броја партнера међу сексуално активним младићима у односу на раније резултате. Док је 2005. и 2010. знатан удио мушких судионика (око 30 посто) наводио више од пет партнерица, па и више од њих 10 (15-20 посто), у задњој студији готово двије трећине младића наводе до три партнерице.

Занимљиво је и да се  удио оних који су имали само једног партнера удвостручио.

Сексуално понашање код којег су истраживачи утврдили најизраженије разлике с обзиром на пол учесника јест одржавање упоредних сексуалних веза. То подразумијева више сексуалних партнера у одређеном периоду.

У сва три истраживачка таласа забиљежен је готово двоструко већи број младића с барем једним таквим искуством у односу на дјевојке. Притом, најдрастичнији пад учесталости таквог понашања забиљежен је управо у 2021. години с око 30 на 11 посто код младића те са 17 на 5 посто код дјевојака.

Када је ријеч о редовној употреби кондома, 2021. године забиљежен је осјетнији пораст употребе кондома и код дјевојака (од око 10 посто, на разину од 40 посто) и код младића (пораст од готово 15 посто до 47 посто). 

Међутим, упркос порасту редовне употребе кондома, подаци указују на то да сваки други младић те чак шест од 10 дјевојака кондоме не користе приликом сваког односа.

Системским претраживањем литературе о повезаности религиозности и особне вјере с мањом склоношћу ризичним сексуалним понашањима код младих те анализом података из 2021. године истраживачи су утврдили како је та повезаност врло слаба.

(Фена) Фото: Илустрација

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Корослав

19.11.2023 14:31

Овај доле Србин а овај Рвати😁.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петра

19.11.2023 15:17

Немој па се не бој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

20.11.2023 10:32

И треба да ступају касније. Вам изгледа нормално да први секс имају у 14-ој

ОДГОВОРИТЕ