Откривена грешка која је довела до судара возова

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је вечерас да су према отправнику возова који је признао одговорност за жељезничку несрећу код Раткова, покренуте санкције предвиђене законом.

Србија 18.11.2023 | 21:12
Откривена грешка која је довела до судара возова

Весић је за Тањуг рекао да је према прелиминарним извјештајима Инфраструктура жељезнице Србије за несрећу у којој је у петак увече повријеђена 51 особа, крив људски фактор.

– Отправник станице у Раткову је признао усмено да је погријешио, односно да није провјерио да ли је воз ушао у следећу станицу прије него што је пустио други. Наравно, сада се спроводи истрага у складу са законом.

Ја сам већ данас затражио од жељезничких предузећа да припреме и план мјера које можемо краткорочно да спроведемо како бисмо боље контролисали људски фактор. Без обзира на систем, ви никад не можете да предвидите сваку грешку коју може да направи човјек или људи у дјелу система – навео је Весић.

Нагласио је да захтјева од предузећа да контактирају све који су повријеђени и да им се исплати одштета у складу са законом. Додао је да овакве несреће нису ријеткост, и да се дешавају свуда у свијету.

– Ових дана је било сличних несрећа са 40 повријеђених у Минхену. Такође, прије два или три дана код Велике Плане, човјек је покушао да заобиђе рампу на прузи и настрадао – рекао је Весић.

Он је истакао да држава не може да учини ништа како би подигла ниво безбиједности на прузи, када неко одлучи да заобиђе рампу и прелази ван дозвољеног мјеста.

– То је исто питање као када неко вози супротном страном ауто-пута. Поставите све знаке и даље некоме падне на памет да вози супротном страном. Једноставно за то је потребна мало већа саобраћајна култура и да будемо заиста свјесни да то није могуће.

Ми ћемо новим законом о безбиједности жељезничког саобраћаја који треба да буде усвојен послије избора следеће владе, предвидјети заштитне ограде на свим пругама гдје ће се возити брзином преко 120 километара на сат, што ће иначе спријечити оне преласке преко пруге који су постојали раније – навео је Весић.

(Тањуг) Фото:Блиц

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ЖЕЛЕЗНИЧКИ САОБРАЋАЈ

18.11.2023 21:25

ПО "ОДЈАВНОМ"СИСТЕМУ ПРИПАДА У КРАЈ ДЕВЕТНАЕСТОГ И ПОЧЕТАК ДВАДЕСЕТОГ ВЕКА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.11.2023 09:33

Какав министар, такви возови.

Name

Ре

19.11.2023 10:56

Ето све је објективно и непредвидиво. Наравно кад је министар кратковид.

Name

Тата Миле

19.11.2023 05:51

Наравно да се може спријечити да се воз пусти на дио пруге на коме се налази други воз. То не смије да зависи од човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Тата Миле

20.11.2023 10:20

Поготово у вријеме МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА ХАЛОООО?!

Name

Ха ха

19.11.2023 08:36

"Ми ћемо" послије избора следеце владе?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

19.11.2023 14:28

Само да изборе покрадемо па ће мо онда красти даље јна. несреће има их и у Минцену ха ха.

Name

АР

22.11.2023 06:29

Ако је то онај воз сто мозе достици брзину до 300 км на сат онда И ја знам ста је разлог Пролетио кроз црвено

ОДГОВОРИТЕ