Фонд за дјечију заштиту се задужује, како вратити дуг?!

Фонд за дјечју заштиту РС задужује се за пет милиона КМ. Кредитна средства биће обезбијеђена код домаћих кредитора. Због чега се задужује ова институција Владе Српске и на шта ће новац да потроше?

Република Српска 18.11.2023 | 19:41
Фонд за дјечију заштиту се задужује, како вратити дуг?!

Проблеми институција Владе Република Српске. На удару је буџет Фонда за дјечију заштиту. 2018. буџет Фонда био је 50 милиона КМ, а сада износи 162 милиона. Из Фонда наводе да су проширена  права корисника и додата нова:

 - Прописано је право на матерински додатак у износу од 405 КМ мјесечно;

- Увећано је давање по основу права на опрему за новорођенче са 250КМ на 500 КМ једнократно;

- Увећана су давања по основу права на дјечји додатак за друго и четврто дијете са 35,55 КМ на 117,00 КМ мјесечно, за треће дијете са 71,10 КМ на 169,00 КМ мјесечно, а за дјецу која право остварују независно од материјалних услова и без обзира на ред рођења са 90,85 КМ на 208,00 КМ мјесечно;

- Корисницима права на рефундацију накнаде плате за вријеме коришћења породиљског одсуства увећано је давање са нето плате на 100% бруто плате;

- Уведено је право на накнада родитељу-његоватељу и увећано са 112,50 КМ, на данашњих 650 КМ мјесечно;

Једини начин да се све ово сада исплати на вријеме јесте кредит. Пет милиона марака, са максималним роком отплате од двије године.
  
ЈУ Фонд за дјечју заштиту на тај начин имаће довољно средстава за исплату свих  наведених обавеза у 2024. и неће посезати за новим кредитним задужењем.

Фонд се, између осталог, финансира од пореза и доприноса запослених у Српској. Ти приходи су се повећали у овој години, јер се повећала и најнижа плата. Ипак, та средства очигледно нису довољна, док се посеже за задужењем.

Зато се поставља логично питање: Како ће се враћати кредит и истовремено исплаћивати права корисницима?

“Ако не може да финансира редовне текуће обавезе како ће финансирати враћање кредита? Као и све институције и Фонд улази у вртлог задужења па ће кредит враћати из новог кредита и то је забрињавајућа ситуација која нам потврђује да је буџетски систем РС у незавидној ситуацији ако видимо да је неодржив Фонд пензионог осигурања, здравственог, ево сад и Фонд дјечје заштите” рекла је економиста Мирјана Орашанин.

За кориснике накнада Фонда, новац је неопходан. Колико год да се издваја, кажу, опет је мало, јер су трошкови живота огромни.

“То није довољно с обзиром то колики су трошкови живота. Они сваким даном расту, ми то видимо када одемо у маркете, сваки дан друге цијене. Тако да Влада мора да има одређене институције које се баве социјалним програмима, када одређују новчана давања морају да имају у виду трошкове живота и у складу са тим да одређују цензусе и давања за категорије које су њихови корисници”, каже предсједник бијељинског Удружења “Четири плус”.

Раде Симеуновић из Бијељине отац је седморо дјеце. Колики су трошкови живота његове деветочлане породице?

“Минимум минимума само за основне потребе једној деветочланој пориодици потребно је 3 хиљаде КМ”, рекао је Симеуновић.

Три хиљаде марака је новац који корисници накнада из буџета Владе Српске могу само да сањају. На све то, економисти упозоравају да је и ово што сад примају за убудуће под великим знаком питања.

(БН) Фото:Цапитал

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Све је могуце

18.11.2023 20:20

Само кад се буџети очисте од крадје и намјестених тендера, од давања онима који су пуни к’о брод, од милионских износа тајкунима. Строга монетарна дисциплина, кресање непотребних трошкова и путовања ( измишљених) цесљање којекаквих права ( лажних потврда, изјава) чак и борацких. За све има пара сли само кад домаћин пази на ред у кући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.11.2023 01:58

О овом прицам годинама, нас народ воли слусати оно сто је њему љепо за увце а то сто нам задужују дјецу то изгледа није битно. Побогу људи и док се овдје србује и просипа митоманија људи нам одлазе по крух диљем света

Name

Знали се број

18.11.2023 20:28

Колико је запослених ( преко СП) и Дјокице тј. колико је старлета у том фонду и колико троше на плате и на путовања и измишљене трошкове. Ко их уопште контролише и како и када? Прво то треба ријесити па онда причати о кредиту. Иначе тако може и моја баба водити фонд подижући кредите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крцун

18.11.2023 20:48

Вратиће дечица, бог им здравља и дугог живота дао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваљуга

18.11.2023 21:55

Садце сав тај новац да добију савезници и близњи СНСД и ако немају дјецу добијаце дјеци јер пљацка се наставља.

Name

мислим

19.11.2023 06:15

Плати це дјеца кад нарасту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лала

19.11.2023 14:40

Мени није јасно ко има право на ово 208км? Какав је то додатак??

ОДГОВОРИТЕ
Name

рдјајиц@1маил.цом

15.01.2024 12:20

Ја имам ко гот леци дете од неке аномалије има то право 208 без обзира на ред рођења и запосленост.