"Кавачки клан" милионе опрао кроз криптовалуте

Тужилац у Словенији Јоже Левашич изнио је проширену оптужницу против 14 припадника словеначке ћелије црногорског клана "Кавач", теретећи их, између осталог, и за прикривање поријекла новца од трговине дрогом путем биткоин трансакција.

Регион 18.11.2023 | 18:10
"Кавачки клан" милионе опрао кроз криптовалуте

Тужилаштво сада међу доносиоце одлука у злочиначкој групи убраја Блажа Кадивца, брата наводног вође ћелије "кавчана" Клемна Кадивца, преноси РТВ Словенија.

Тужилаштво је првобитном оптужницом теретило Блажа Кадивца за 48 кривичних дјела, међу којима и да је наводно водио рачуна о Скај телефонима, које су високорангирани чланови групе користили за безбједну комуникацију, укључујући и за договоре о транспорту дроге. Како је саопштило тужилаштво сада, млађи од браће Кадивец оптужен је за 73 кривична дјела, а вјерује се и да је имао једну од водећих улога у злочиначкој групи.

"Блаж Кадивец је одувијек имао улогу својеврсног финансијског директора у фирми“, наводи Левашич.

Блаж Кадивец је, према увјерењу тужилаштва, имао и веома важну улогу у организацији у прикривању поријкла новца од трговине дрогом путем биткоин трансакција. Из доказа у судских списа, посебно из Скај комуникације, произилази да је словеначка ћелија клана "Кавач" имала свој биткоин новчаник, којим је управљао Блаж Кадивец, преноси РТВ Словенија.

Према новој процјени тужилаштва, чланови групе су од продаје дроге зарадили више од шест милиона еура, а у овај приход није урачунат промет од продаје хашиша и хероина. Наводи се да је продајом биткоина група прибавила противправну корист у вриједности од најмање 2,2 милиона еура, пише РТВ Словенија.

Тужилаштво је у оптужници детаљније образложило и зараду појединих чланова клана по врсти кривичних дјела. Клемен Кадивец, као један од вођа словеначког огранка клана, наводно добио око 405.000 еура незаконите финансијске користи само од транспорта дроге.

Тужилаштво је одлучило да измијени оптужницу на основу доказа са Скај комуникације, као и на основу признања тројице покајника у овом случају Дарка Невзатовића, Славка Тесића и Алена Бајца, додао је тужилац.

У случају "кавачког клана" јуче је требало да буде саслушан и Коста Табаковић, брат оптуженог Ненада Табаковића, али се то није догодило, пошто је Коста искористио могућност да, као блиски рођак оптуженог Ненада, не мора да свједочи.

Међутим, мариборски суд покренуо је ове године судску истрагу против двојице браће Табаковић због сумње да су учествовали у планирању покушаја убиства Дарка Невзатовића, такође члана "кавачког клана" и касније покајника и сарадника правосудних органа.

Подсјетимо, већ годинама је у Словенији актуелан случај ћелије "кавачког клана"; а у судским списима, као важне карике помињана су имена Радоја Звицера и Милана Вујотића из Црне Горе. Међутим, они нијесу обухваћени овом оптужницом. Словеначка ћелија углавном се, према тужилаштву, бавила трговином дрогом и прањем новца а наводно су одговорни и за више убистава

(РТЦГ)  Фото: Енватоелементс

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ре

19.11.2023 11:13

Зато је биткоин измишљен. За криминал, утају, прање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма да

19.11.2023 16:27

ДЕА не користи.

Name

БОБ РОЦК

19.11.2023 14:03

Кажу неписмени криминалци, видите да су врло писмени и образовани, свака част

ОДГОВОРИТЕ