Захтјев Приштини о одржавању избора на КиМ

- Привремене приштинске институције саопштиле су данас да су ''упознате са захтевом'' да се предстојећи парламентарни избори у Србији одрже и на КиМ, као и да ће одговор на тај захтев бити ''у складу са уставом тзв. Косова'', и да ће у изради одговора на захтев бити консултован Бриселски споразум постигнут између Београда и Приштине.

Србија 17.11.2023 | 22:28
Захтјев Приштини о одржавању избора на КиМ

''Садржај и детаљи захтева биће анализирани и наш одговор ће увек бити у складу са законом и уставом'', навео је портпарол владе у Приштини Перпарим Крезију, а преноси сервис Радиа слободне Европе на албанском језику.

ОЕБС је раније обавестио владу привремених приштинских институција и "остале стране" да су спремни да спроведу прикупљање гласова на гласачким местима на КиМ "под истим условима као и у претходним случајевима".

Како је ОЕБС навео, ови услови укључују сагласност обе стране и пружање безбедносне подршке, укључујуц́и и тзв.косовску полицију.

''Подршка косовских институција је од суштинског значаја за ОЕБС да предузме такву операцију, као што је првобитно договорено између Београда и Приштине 2012. године уз подршку ЕУ и земаља Квинте. Обавестили смо Владу Косова и друге заинтересоване стране о захтеву и у принципу смо спремни да извршимо операцију прикупљања гласова под истим условима као и у претходним оваквим случајевима. Ти услови укључују сагласност обе стране и обезбеђивање неопходне безбедносне подршке за операцију, укључујуц́и и косовску полицију", наводи се у саопштењу ОЕБС-а. 

Последњи парламентарни избори које је Србија организовала и у којима су гласали Срби са КиМ били су одржани 21. јуна 2020, и то према ранијој пракси, према којој је гласове прикупљала мисија ОЕБС-а на КиМ, након чега су гласови пребројавани у Врању и Рашкој.

Та пракса устаљена је 2017, и привремене приштинске институције дозвољавале су је до прошле године, када Приштина није одобрила да се избори одрже на КиМ, након чега је директор Канцеларије за КиМ Владе Србије Петар Петковић затражио од ОЕБС-а да се предстојећи избори одрже и на КиМ.

(Тањуг) Фото: Илустрација

Коментари / 0

Оставите коментар