Хоће ли несташица лијекова погодити бх. тржиште? 

У кључном тренутку суочавања с изазовом несташице лијекова, по први пут БиХ се придружила европским актерима на конференцији о рјешавању изазова и осигурању приступа у области дистрибуције лијекова и медицинских средстава, одржаној у Бриселу. Фарук Хаџић, предсједник Удружења велепрометника лијековима и медицинским средствима Босне и Херцеговине (УВЛМС БиХ), имао је прилику бити дио конференције и активно учествовати у изналажењу рјешења који муче сектор дистрибуције у здравству.

Босна и Херцеговина 17.11.2023 | 21:29
Хоће ли несташица лијекова погодити бх. тржиште? 

Фокус конференције имао је два интригантна тематска сегмента. Први се тицао кибернетске сигурности у здравству, док се други посветио проблему несташице лијекова. Потенцијална опасност и комплексна криза с лијековима изискује хитне и иновативне стратегије. УВЛМС је показало своју посвећеност рјешавању споменутог проблема, у сарадњи са Еуропским удружењем дистрибутера у здравству (ГИРП) - кровна организација ЕУ која броји више од 750 велепрометника лијековима и медицинским средствима, а који опслужују 33 еуропске земље.  

- Сарадња с ГИРП-ом није само симболичан чин. Сазнања и размјена информација са конференције водиља су иновативним рјешењима, стратешким оквирима и иницијативама кључним за суочавање с тренутним и будућим изазовима у осигурању континуитета снабдијевања лијековима и медицинским средствима у БиХ. Дистрибутери у здравственој заштити су витални и учинковити партнери за државе чланице и ЕУ у цјелини, уз службено признање да су дио критичне инфраструктуре. Ово формално признање потврђује важну улогу нашег сектора и снагу ове сарадње - каже предсједник УВЛМС, Фарук Хаџић. 

УВЛМС БиХ са 20 чланица, које заједно обављају више од 84% дистрибуције лијекова и медицинских средстава у БиХ након конференције је и званично примљено у чланство ГИРП-а. ГИРП сарађује са Европском агенцијом за лијекове (ЕМА) на развоју револуционарне платформе за праћење несташица лијекова у ЕУ, која представља потенцијални проблем, како у Европи, тако и у БиХ. Хаџић поручује да ће УВЛМС БиХ уложити максималне напоре на нивоу индустрије и доноситеља одлука како би створили одржива рјешења и осигурали да пацијенти и грађани Босне и Херцеговине не трпе недостатак лијекова. 

Важност и значај велепрометника лијековима и медицинским средствима у ланцу снабдијевања у ЕУ потврђена је заједничком посјетом Парламенту ЕУ, у склопу Конференције.

(ПР) Фото: ПР