ИРБ крије фирме од којих не може наплатити дугове

– Инвестиционо-развојна банка Републике Српске крије све податке у вези са продајом портфеља потраживања Фонда за развој и запошљавање Републике Српске вриједног више од 180 милиона марака.

Република Српска 17.11.2023 | 20:12
ИРБ крије фирме од којих не може наплатити дугове

Поред ИРБ-а, ни Влада Републике Српске не оглашава се у вези са овим питањем. ЦАПИТАЛ је открио да је на претпосљедној сједници Влада прихватила понуду бијељинског адвоката Милоша Стевановића који је преко своје фирме „Стандард Рачуноводствене Услуге“ за откуп 180 милиона КМ понудио 35,6 милиона КМ, али у саопштењу послије сједнице о томе није било ни ријечи.

„Са свим учесницима у поступку продаје портфеља потраживања, друштвима која су упутила писмо намјере, односно понуду, закључени су уговори о повјерљивости, који обавезују обје стране – и понудиоца и ИРБРС као овлаштеног продавца“, наводи се у одговору ИРБ-а на питања ЦАПИТАЛ-а.

Предметним уговорима, каже се даље, повјерљивим подацима сматрају се сви подаци у вези са прикупљањем понуда, као и подаци о пословању, имовини, правима и обавезама Фонда, као и пословању, имовини, правима и обавезама дужника и јемаца из потраживања из портфеља, као и других лица која се појављују у уговорима или другој документацији везаној за потраживања из портфеља који се продаје.

„Такође, сам уговор о купопродаји потраживања, тендерска документација, као и сви подаци у вези с њима спадају у повјерљиве податке и представљају пословну тајну. Из наведених разлога исте нисмо у могућности објављивати“, наводи се у одговору ИРБ-а.

То практично значи да власт крије податке о више од 180 милиона марака кредитних средстава које је без посредовања комерцијалних банака директно преко Фонда за развој и запошљавање ИРБ-а РС у виду зајмова пласирала предузећима блиским власти које та предузећа нису враћала.

Умјесто одговара на питања зашто је својевремено уопште креирана ризична кредитна линија преко које су средства добијена продајом „Телеком Српске“ преко ИРБ-а давана директно, често без икаквог обезбјеђења, власт је отишла корак даље и више од 180 милиона марака који су пласирани на тај начин продала за мање од 20 одсто вриједности.

Друго исто тако значајно питање је зашто се ИРБ уопште одлучио на овај корак, односно на продају портфеља, јер се намеће логично питање како је могуће да „држава“ не може да наплати своја потраживања, а моћи ће купац њених потраживања, у овом случају адвокат из Бијељине.

Подсјећамо, према огласу који је расписао ИРБ номинална вриједност доспјелих потраживања је око 125,5 милиона КМ, док се остатак од 54,1 милион КМ односи на обрачунате камате, а ради се о 41 уговору о зајму, са 37 дужника.

„Пошто је у јавном огласу наведено да је ријеч о 41. уговору о зајму са 37 дужника, молимо вас да нам одговорите о којим дужницима се ради“, гласило је једно од питања на које је ИРБ одбио да одговори.

Из ИРБ-а су одбили да одговоре и на питање којих је то десет уговора „тешких“ 16,9 милиона КМ који нису обезбијеђени заложним правом на некретнинама, опреми и осталој покретној имовини.

Економиста Зоран Павловић каже да сви ћуте и крију информације зато што би се њиховим откривањем сазнало коме је власт дала народна средства без обавезе да их врати.

„То што се сада ради се зове чишћење биланса. Банке своја доспјела потраживања продају некоме и ишчисте своје билансе, а купац касније на овај или онај начин полако наплаћује та потраживања. На примјер, нечији кредит од пет милиона је откупио за милион КМ и сада ће га продати тој фирми за рецимо милион и по-два или ће постати сувласник те фирме са акцијама вриједним пет милиона“, прецизира Павловић.

Он истиче да је у овом случају посебно жалосно то што се ради о народним парама које су повјерене ИРБ-у са образложењем да ће прије свега служити за подршку новом запошљавању.

„Све што се дешава, од креирања кредитне линије преко које су средства давана директно, па до продаје тог портфеља, резултат је неуређеног система, а у неуређеном систему тражити ред, одговоре и одговорност је сулудо“, закључује Павловић.

(Цапитал) Фото: Илустрација/Цапитал

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Мишо

17.11.2023 20:33

Опет ће га запалити буде ли се пуно чачкало о лоповлуцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будимир

17.11.2023 22:51

Конобар опет муља.

Name

Ста мислите

17.11.2023 20:33

коме су даване народне паре, без обавезе да их врати? Засто се крију имена људи? Зато сто су мафијаси из власти у све упетљани. То слицно као са Дзомбицем. Он није као крив за од народа отетих 20 милиона. Па ко јесте? Гади ми се ова примитивна дрзава и јадни су сви нормални и цасни људи који зиве у овом мафијаском феуду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опусак Врховац

17.11.2023 20:34

Јад од банке, јад од ентитета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

17.11.2023 20:52

Зато и постоји Систем (судство, полиција, инспекција...итд), у којем кадрове постављају они, који краду државу (буџет и ресурси). Краду, па штите једни друге. А ти народе крпи од првог до првог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац

17.11.2023 21:08

Све се зна, само се нема политичке воље. Ево ја знам име фирме, па мислим великим процентом. Све ће се ускоро знати, вјерујте, почело је, пуцају криминалци сви. Лаку ноћ добрим људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.11.2023 22:35

А политицке воље нема када су политицари у овој земљи највеци људски олос, криминалци и психопате који су и креирали овако накарадан и примитиван систем. И јос када казу- па никада нисмо зивјели боље, а он за 5 година купи и скупо опреми 2 стана у БЛ, куцу за одмор са обавезним базеним, сауном и јакузијем и стан у Бгд. И вози прескуп ауто. И то све од функционерске плате. Ма фуј сељобери, побјегли од глади, па остали вјецито гладни.

Name

Сарма

17.11.2023 21:17

Неком цисте билансу а неког зезају због једног фенинга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

17.11.2023 21:45

Зато је ирб и основан да би се исисавале народне паре у приватне џепове,намирили кумови,родбина и остала ајдучија.

Name

БАЊА ЛУКА

17.11.2023 21:38

Пјандура конобар директор ИРБа мозе ли јадније само улица народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

17.11.2023 21:44

Наслутити се може колико смо оковани и заробљени крминалом,и народ(марва)шути и трпи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

17.11.2023 22:34

Рецу вам ја Додикове фирме

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

17.11.2023 22:54

Ти милиони су одавно потрошени преко приватниих рачуна, за њих су куповани најскупљи аутомобили, јахте, виле, а сада чсите билансе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

17.11.2023 22:57

Нигдје у свијету није могуће да било какви уговори буду јачи од јавности јавних добара. Логично је да ИРБ крије имена фирми јер це ИРБ тим фирмама директно или индиректно преко других фирми који це као фол бити купци фирми из портфеља и пребацивати им лову. Просто. Чиста певачица пара и издувавање ИРБа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

17.11.2023 23:21

Све се мора објавити и показати народу да се ради поштено,у супротном и ви правите муљаже

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус Пелегрино

18.11.2023 00:01

Окружни суд у БЛ у ослобађајућој пресуди у поступку који је вођен против Џомбића, навео је да се зајам одобрен Енерголинији може вратити, јер Алумина, као жирант има кредитну способност да врати зајам. И због тога нема кривичне одговорности Џомбића & Цо. А ИРБ тај исти зајам продаје у оквиру укупног портфеља, за само 20% вриједности, као ненаплатив. То може само код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђокица

18.11.2023 06:49

С обзиром да се ради народном новцу, информације би морале бити транспарентне, јер у супротном је очито да власт нешто крије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

18.11.2023 09:31

ПА ФИРМЕ НАРАВНО ДОДИКОВЕ И ЊЕГОВЕ РОДБИНЕ И ПОЛТРОНА. Неће бити од сиротиње. Њу би одмах РАЗОТКРИЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.11.2023 11:51

Људи моји, хоце ли икада у овом зивоту Додик и кумови одговарати за сво зло које су уцинили овом народу?

Name

Саггитариус

18.11.2023 11:23

Невјероватно је да у овој афери, нема никакве реакције или истраге од стране МУПА- РС, или специјалног тужилаштва за борбу против најтежих облика корупције и привреднога криминала? Замислите појединцима, односно њиховим фирмама су давани кредити од по неколико милиона км, без хипотеке, или било каквих гаранција, и ти кредити нису враћени, а они који су их добили се понашају као да су добили донације!?? И ником ништа!?? А ако обијете трафику добићете сигурно годину до двије робије!! Ово што се дешава у овој "држави" је " озакоњени криминал" заштићен од стране државе и њених институција!!! И сасвим је разумљиво да владајућој гарнитури непада на памет да подрже евентуални улазак РС, односно БИХ у ЕУ, јер се овакве афере у ЕУ немогу дешавати!!

ОДГОВОРИТЕ