У неизвјесности 3.000 радника АрцелорМиттала

У сјени свакодневних политичких превирања, прилично незапажено пролазе проблеми грађана, али и они који за посљедицу могу имати значајан удар на домаћу економију.

Република Српска 17.11.2023 | 09:10
У неизвјесности 3.000 радника АрцелорМиттала

Један од таквих проблема присутан је у компанији АрцелорМиттал Зеница, гдје је интегрална производња прекинута и извјестан је генерални штрајк који ће директно проузроковати проблеме и у функционисању компаније АрцелорМиттал Приједор, те индиректно у Жељезницама Републике Српске и Федерације БиХ, којима је АрцелорМиттал најзначајнији партнер.

Генерални штрајк радника компаније АрцелорМиттал Зеница на снагу ступа од наредног понедјељка. Синдикат је провео све законом предвиђене активности за почетак штрајка, а како је потврђено за БХРТ ни посљедња рунда преговора Синдиката и менаџмента АрцелорМиттала није резултирала договором.

– Ситуација није нимало ружичаста, чак смо ми у једном моменту добили информацију од директора да постоји могућност и повлачења АрцелорМиттала из Босне и Херцеговине, конкретно из Зенице, ја и даље мислим да је то препад нас и наших радника, то није први пут да се спомиње, каже Рашид Фетић, предсједник Синдиката “АрцелорМиттала” Зеница.

Генерални штрајк и прекид производње у зеничком АрцелорМитталу може проузроковати бројне негативне посљедице за бх. економију.

Дешавања у фабрици у Зеници већ су се негативно одразила на приједорски АрцелорМиттал гдје је производња руде обустављена, а 780 радника у неизвјесности чека званичан став и упуства компаније.

Из компаније АрцелорМиттал потврдили су да је дошло до прекида интегралне производње челика у Зеници.

– Компанија АрцелорМиттал Зеница је привремено обуставила производњу, због лоших услова који владају на тржишту челика. Након пажљивог разматрања и процјене свих расположивих опција, 11. новембра 2023. године смо привремено обуставили рад Високе пећи, након чега је сукцесивно обустављена производња и у осталим погонима, саопћено је из Компаније.

(БХРТ)  Фото: АрцелорМиттал

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

yyy

17.11.2023 09:19

ста доцека некадасњи гигант по комејеб била позната и краљевина и титина југославија наса зељезара је радила за краља за титу оба сведска рата први и други сведски рат је радила а ови дањасњи паметњаковици властодрзци је унистисе богих алах клео доклеје времена срамих било бога и народа кадасу успели такав гигант унистит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре yyy

18.11.2023 14:12

Под хитно правопис у руке па онда бистри ситуацију која је свакако одавно мутна.

Name

БОБА

17.11.2023 09:47

Како су се директори обогатили а нису имали ниста то је питање свих питања.То никог није брига.Ово ме асоцира на два Њемца који воде на Козари хиљаде људи . Тако је и у руднику њих воде људи који гледају своја посла и који су се обогатили на конто рудара и радника то се види по богатству које су стекли.Све најбоље зелим рударима зато сто им зивот виси о концу за плату испод нивоа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Боба

17.11.2023 12:40

Ништа ново,у БиХ,пљачка успијешних фирми константно расте,зато и имамо кризу миленијума Млади одлазе и сумњам да ће се било ко враћати у ову недођију,а,и не треба.Пензије,плате,и све остало ће бити укинуто,и лијечење болесних неће имати ко да обавља.Пљачкашка власт ће са енормним сумама опљачканог новца побјећи,док поштен свијет неће имати начина да преживи. Нека нам је са срећом,боље нисмо ни заслужили!!!

Name

+

17.11.2023 09:55

Нека размисле за кога су гласали од рата. Да ли за домаћине или националисте. Тамо, нека траже помоћ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

17.11.2023 09:59

За ово је све крив Додик и његова политика нема везе сто је у федерацији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.11.2023 11:46

Прошетај до Приједора па сједи у кафану и слушај људе а немој бити Душанка Мајкић, Средоје Новић, Шпирић, Радмановић.немој гледати само свој интрес и формирај своје мишљење а не гледати страначки.

Name

Зизи

17.11.2023 10:10

Треба производити и лагеровати. Зељезо це требали за Палестину, Украјину, Сирију и јос неке земље. Лако је стати са производњом али теско је покренути производњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

17.11.2023 10:27

Сад ће то Радован нејаки ријешити за час.Један позив телефоном као у случају пољске болнице и кинези преузимају посао у приједору.Он има јаке везе једино проблем може бити ако је Милокрад то већ неком обећао јер се он за све пита као да му је то очевидаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арсо,

17.11.2023 12:53

Гигант је била жељезара Зеница, а не тај рудник за кога си ти запео, у Жељезари је радило више од 20000 људи, хранила готово цијелу Зеницу, градила хотеле на мору, у Неуму, Трогиру, Шибенику, ма за све било пара, под парним гријањеми град и сва приградских насеља, а јефтино било, сад нема ништа, нико више од ње не живи. Богу плакати и сећати се.

Name

С

17.11.2023 10:29

Коментар се односи на први пасус чланка. Удружите се ви медији, па престаните посвецивати простор политичарима и преносити њихове изјаве, а почните се бавити само економским темама и причама обичних људи. Кад би игнорисали политичке сподобе 7 дана, почели би и они мало више о економији и ономе што у ствари нас интересује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лујо

17.11.2023 10:30

Ништа све пензионишите како сте и радили и неки раде, јер увјети радни нису исти код социјализма и робовања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса 54

17.11.2023 11:45

Свидја ми се коментар С. Сто мање њихових изјава. Људи додик се закасље ви писете. Није додик РС вец народ, а у васим извјестајима од народа скоро ниста.

Name

Хакија

17.11.2023 11:25

Поздравити хариса силајђића, успјешни посао продаје за 1 км жељезаре Зеница кувајчанима и њихове препродаје ацерол миталу успјешним криминалцима из индије са сједиштем у лондону, непријатељ Босне је био и остао именовани идиот, и наравно успјешан човјек, преко нестанка пара у којима јеђучествовала и његова сестра и брат, све су ово посљедице дјеловања сда и њених истакнутих чланова алије хариса ејупа који су били крема, а остали подгузне им мухе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проклети рат

17.11.2023 13:14

У Русији је узроковао проблеме сиром Европе у разним дјелатностима па тако и индустрији челика. Ово је извјесно последица тога и наравно да је могуце потпуно повлацење и да то није никаква игра .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

17.11.2023 16:57

Све ће то да срди Лондонски ђак Ђокица он је дјевојка за све.

Name

Непотизам

17.11.2023 19:28

Све мање има за украсти и зато стаје. Некада било за св, а данас краде само управа и њихови људи. И НИЈЕ ЗБОГ ЧЕЛИКА ВЕЋ ЗБОГ МАЊЕ ОГУЋНОСТИ КРАЂЕ НАФТЕ. НИСМО МИ СЛИЈЕПИ

ОДГОВОРИТЕ