Енвер Моралић заинтересован за ХПК "Драксенић"

Сједница Скупштине повјерилаца Хемијске прераде кукуруза (ХПК) "Драксенић" из Козарске Дубице заказана је за 27. децембар, најавио је за "Независне новине" Војо Павичић, стечајни управник ХПК-а.

Република Српска 17.11.2023 | 07:39
Енвер Моралић заинтересован за ХПК "Драксенић"

Како је рекао, на овој сједници би требало да буде договорено да се у продају овог некадашњег гиганта иде путем јавних прикупљања понуда, односно лицитацијом, те да се потврде неке одлуке и да се иде у објављивање продаје.

"Понуде које се неће узимати у обзир су испод 25 одсто процијењене вриједности или пет милиона КМ", казао је Павичић и додао да је услов продаје да се настави пословна дјелатност барем пет година.

Према његовим ријечима, ХПК "Драксенић" још није продат зато што су заинтересовани купци тражили обарање цијене.

Међу потенцијалним купцима за куповину ове фабрике, незванично сазнајемо, помињу се домаћи власници предузећа која се баве овом или сличном дјелатности, али и Енвер Моралић, власник Винарије "Кутјево" из Хрватске, који је прије двије године купио "Нови Житопромет" у Бијељини.

Моралић је, пак, јуче у разговору за "Независне новине" потврдио да је заинтересован за куповину ХПК "Драксенић", али истиче да по условима који су им нуђени нису могли да прихвате.

"Нудили су нам цијену од 15 милиона КМ, али нам је то прескупо, технологија у фабрици је заостала, неизвјесност је са кукурузом као сировином - гдје га набавити, а притом климатске промјене све су веће, смањују се приноси кукуруза тако да нам је то један велики ризик", казао је Моралић.

Додао је да уколико би цијена била пет милиона КМ, онда би, како каже Моралић, могли сјести и поново поразговарати.

"Уколико би се то десило, да буде та цијена, могло би се рећи да сам се вратио у трку за куповину ХПК 'Драксенић'", казао је Моралић.

Подсјећамо, ова фирма основана је 1981. године, а основна дјелатност јој је прерада кукуруза у скроб и скробне деривате.

ХПК је доскора био једина фабрика на простору бивше Југославије која производи високофруктозни сируп.

Такође, фирма је сарађивала са бројним произвођачима кукуруза са ширег подручја општине Козарска Дубица.

Проблеми овог некадашњег гиганта почели су 2019. године, када су радницима касниле плате три мјесеца, а нису били уплаћени ни доприноси.

Након тога је Управа предузећа предала Окружном привредном суду у Приједору званичан приједлог за отварање стечајног поступка над ХПК "Драксенић", а као главне разлоге за нефункционалност предузећа навели су тада ниску откупну цијену шећера на европском тржишту, дотрајалост фабрике, односно производног погона.

Управа је тада навела и да је краху овог предузећа допринијела и криза изазвана пандемијом вируса корона, јер им је зауставила прераду кукуруза за "Студен групацију".

Овај некадашњи привредни гигант из Козарске Дубице у стечају је од 2020. године. Укупна имовина првобитно је процијењена на 20 милиона марака, али је након неколико неуспјешних лицитација смањена на само пет милиона.

(Независне) Фото:Цапитал/Архив

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Саса

17.11.2023 08:43

Маму вам ј...м лоповску.Све сте уништили са бандом око себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

17.11.2023 09:49

Што Драксенић није преузео способни Дарко Бањац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

17.11.2023 09:57

Распродаје се све. А овај из ХР. ИМА ТОГА МНОГО. НА СВЕ СТРАНЕ. КАКО. А МИ БУДАЛЕ СВОЈЕ УНИШТИЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хр

17.11.2023 18:09

Овај из ХР је из Котор Вароши из БиХ

Name

20 милиона

17.11.2023 10:48

Вриједи да се прода на отпад за 5 година и висе,свакако це се затворити јер тако је и планирано.Све по агенди ствари се одвијају ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

17.11.2023 10:57

Тако се цува и брани РС ! Продај и унисти све , зарати и разгули.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

17.11.2023 11:00

Туго РС. И посљедњи камен, комад земље, зрака и воде се уништава на очиглед свих нас, а ништа нечинимо мртво посматрамо, судјелујемо и помажемо сопствени нестанак!!!! Имамо ли право због будућих генерација????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па јебо вас лед да вас јебо

17.11.2023 11:20

Није Додик и додикићи Република Српска који вам је? Не могу да вјерујем да је омадјијаност до те мјере дошла. Заглупљеност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

321

17.11.2023 11:22

стидитесе бога и народа све стовам дојде у руке свесте унистили самосте себи грабили свевам пусто остало ниста нецете у гроб поботи свецевам остати дослисте на овај свет празних руку такоцете и отиц празних руку

ОДГОВОРИТЕ
Name

или то није важно

17.11.2023 11:46

Тај крај је највише настрадао од усташа, можда би то требало да има посебну тежину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.11.2023 17:47

Не дамо имовину РС. Укњижена је у РУГИП. Дејтон је рекао да је имовина ентитетска.

ОДГОВОРИТЕ