Остала је имовина и предузећа као покриће за кредите

„Данас нема јефтиног новца. Буџетски капацитети за нова задужења се смањују, остају само јавна предузећа и државна имовина као покриће“, рекао је економски аналитичар Адмир Чавалић у емисији „Мат“ БН телевизије.

Република Српска 16.11.2023 | 22:43
Остала је имовина и предузећа као покриће за кредите

Додаје да ће, када се ради о јавим предузећима, у наредном периоди бити све више концесија или приватизација.

„Зато је сада интересантна прича о државној имовини. Она јесте политичка и правна али је у основи економска прича, како би се набавило неко покриће. Ако Република Српска нема до краја ријешено власништво над неком имовином, а жели да узме кредит код Кинеза, онда кинески кредитор, који функционише по принципу да сутра може добити неку имовину, није спреман да да кредит”, објашњава Чавалић.

Он каже са су буџети у БиХ дужнички, социјални и популистички, а да је потребно да бар три године заредом буде развојни.

Истиче да данас пријетња буџету нису љевица ни десница него популизам, тј. обећања политичара, углавом предизборна, да ће у земљи тећи мед и млијеко, расти плате и друга давања, а све то без повећања продуктивности.

“Све више се бојим популизма у домаћој политици. Шта то значи? Више нико не говори о болним реформама, оним које краткорочно боле, а дугорочно дају ефекта. Ми, као друштво, више нисмо спремни  да прихватамо болне реформе и резове. Ми само говоримо о томе како неко може добити више права, награда, оно што заслужује”, објашњава Чавалић.

БиХ ипак не стоји најгоре у региону када је новац у питању, мишљења је Чавалић.

“Мислим да смо тренутно на Западном Балакану друга економија иза Србије. Заостајемо за Хрватском, а далеко заостајемо за Словенијом”, каже Чавалић.

Говорећи о иницијативи Отворени Балкан, Чавалић каже да БиХ несумњиво треба да буде дио тог, наглашава, економског пројекта.

“Моја највећа критика је што су то преузели политички лидери. То је требало да раде службеници унутар институција, да досадније изгледа. Адекватнији назив био би “Лакши проток камиона између земаља”. То значи да нема чекања на границама да се роба поквари и производи на крају буду скупљи”, јасан је Чавалић.

Отворено тржиште Европске уније значило би свим земљама Западног Балкана, па и БиХ.

„Нисмо ухватили испружену руку Европске уније јер политичари гледају само на то да продуже свој мандат, очувају и стабилизују своју политику“, закључио је Чавалић.

(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Ре

17.11.2023 07:08

Зар је могуће да неко оволико замагљава истину и лаже по питању државне имовине!? Прво државна имовина кад се ријеши не може ни по једном закону бити предмет залагања за кредит, јер општа и јавна добра не могу бити предмет залагања, што значи да та имовина ни у једној варијанти не може бити заложена! Према томе престаните народу продавати лажи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за ре

17.11.2023 08:24

Ти си СНСД еовац. Вас истина јако боли. Ово око Кинеза је 100 % истина. Кинези без дебелог залога не дају ником кредит. Пошто су сва јавна предузећа или продали или су их дали у залог за кредите, преостаје им једино да у залог дају земљу.

Name

Ре ре

17.11.2023 08:37

На цијој су земљи рудоњини воцњаци? Кредитори хоце да се осигурају.

Name

цицо

17.11.2023 08:39

Није ни ЛУКА БАР у Црној Гори , ал замало да је КИНЕЗИ узму, да ЕУ не да де Лову била би Кинеска. Кредит АУТО ПУТ Има Цовјек Право Велики Хоце ГАРАНЦИЈЕ ,, Тврде ГАРАНЦИЈЕ Опипљиве ГАРАНЦИЈЕ

Name

Ре за Ре за ре

17.11.2023 10:27

Управо си ти страначки настројен, јер чим чујеш за конкретне аргументе одмах бјежиш са терена чињеница на терен политике како би сакрио своје лажи и лажи оваквих попут овог што гостује и млати празну сламу. Свако тражи средства обезбјеђења за кредит, али не могу средства обезбјеђења бити општа и јавна добра о којима се сада води полемика у вези државне имовине, ако мени не вјерујеш узми законе и прочитај!

Name

Ре

17.11.2023 15:51

Да сам страначки СНСД настројен и ја би аргументовано, како то само они знају, бранио Додикове интересе и интересе СНСД. Ти то сигурно јеси јер си остршчен Додиковим ликом и дјелом. Зато са Додиковим полтроном сувишно је полемисати.

Name

Ре за Ре

17.11.2023 21:49

Ти и твоји пљујете а онда се буните кад вам други аргументовано одговори. Ја сам изнио аргументацију која се може прочитати у закону, а твоји "аргументи" су једино да је неко за Додика. Па управо такви као ти који стално спомињете Додика дајете му свакодневни публицитет и промоцију!

Name

Ацо

17.11.2023 07:21

Цим несто поцнем цитати и само додјем до тога да је рекао јавни аналитицар и ту се сва прица заврсава. Па кад су аналитицари и паметњаковици сто се не уфате посла и они лицно непоцну радит у корист дрзаве и градјана кад све знају и имају законе у малом прсту. Лако је тудјим курцем трње млатити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Ацо

17.11.2023 10:50

Зашто аналитичари се не прихвате посла , па зато што је струка на репу.. а партијски домогузи управљају и руководе привредом.Зс власт струка је говно .

Name

реалност

17.11.2023 07:25

Док имамо царапе на ногама добро је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Ре

17.11.2023 08:14

Па глупане циме онда дрзава гарантује да це кредит вратити??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

17.11.2023 08:26

Под хитно забранити странцима продају и концесије на наса природна богаства!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какав

17.11.2023 08:36

Отворени Балкан, цак ни Вуциц висе не говори о њему. Улазак у ЕУ је једина алтернатива слободном протоку робе и људи. Ту је све контролисано и регулисано а да мафијаси регулису и контролису у Отвореном Балкану то не иде. Било би сваста у тим камионима друзе аналитицару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

17.11.2023 08:55

Марширају лажови Кроз Босну и Херцеговину,СНСД мафија.Треба вас отјерати као и странку да кренемо напријед..Покупите и своје остале црнолисташе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре та Ре

17.11.2023 08:58

Платиће Народ кроз ПДВ, ВИСОКЕ ЦИЈЕНЕ И ДРУГЕ НАМЕТЕ ИЗМИШЉЕНЕ. ДОНЕСУ НОВЕ ЗАКОНЕ И НАМЕТЕ. КАД СИ ВЛАСТ, МОЖЕШ СВЕ. ВИДЕ НАРОД И НЕ ЗНА НИШТА. СМИЈЕНИТИ ИХ УСТВАРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

17.11.2023 09:01

Можда је у оваквој друштвено политичкој и економској ситуацији, када нам у неко догледно вријеме пријети банкрот због презадужености државе, и добра околност то да државна имовина није засада до краја имплементирана, јер да јесте режим би је сигурно заложијо као хипотеку за нове кредите, за које је веома упитно дали би се могли вратити? И тада би РС пала у дужнићко ропство, и у потпуности остала без природног богатства, без руда, воде и шума, и након тога би се као држава урушила и дезинтегрисала!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел,

17.11.2023 09:35

То нестало Српских аналитичар, па почели и ове доводити. Гдје вам је Ценићка, што се она одавно не оглашава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

17.11.2023 20:17

Чека Господја🤔😉🔔сигурно кују неке планове.