Лаушевић оставио у аманет породици да буде овако испраћен

Тихи одлазак глумца Жарка Лаушевића, који је изгубио битку с тешком болешћу у среду у 63. години, потресао је регион. Живот је провео повучено, без претераног експонирања у медијима, а како сазнајемо од пријатеља и колега, драмски уметник изразио је жељу да тако буде и испраћен у вечну кућу.

Магазин 16.11.2023 | 21:58
Лаушевић оставио у аманет породици да буде овако испраћен

Глумац је оставио у аманет својој породици да буде кремиран и да његов испраћај буде у Београду. Инсистирао је да сахрана прође без великих церемонија и говора, у најужем кругу блиских људи, потврдио је извор за Курир. Лаушевић, који је рођен на Цетињу, највећи део своје каријере провео је везан за Београд, те не чуди његова жеља.

Повезаност

Посебна веза глумца и Београда често се коментарисала, будући да је рођени Цетињанин, о чему је једном приликом говорио

- За мене у Београду тврде да сам Црногорац. У Црној Гори кажу - Београђанин. Отац, ето, научно доказује да смо Срби. А ја, као Цетињанин, зебем од много мишљења. Волим и да свима дам за право. Волим и кад ме нађу још негде. А најволим кад ме нема нигде - објаснио је раније Жарко.

У част драмског уметника биће одржана комеморација, на којој ће говорити пријатељи и колеге, а сви поштоваоци његовог лика и дела моћи ће да се опросте од њега. Датум и време накнадно ће саопштити Југословенско драмско позориште, која је била његова матична сцена од 1982. године, када је отпочела његова богата каријера, до 1994.

Позориште

У својој богатој каријери остварио је бројне роле, којима се златним словима уписао у историју домаће кинематографије. Прву улогу на сцени матичног ЈДП остварио је 1981. године у представи "Раскршће".

На овој сцени заиграо је у бројним остварењима, а међу бројим насловима издвајају се роле у "Хрватском Фаусту", "Мукама по Живојину", "Колубарској бици", "Баалу", "Ваљевској болници", "Позоришним илузијама", "Лажном цару Шћепаном Малом" и многим другим.

Наступао је на бројним београдским и југословенским сценама у представама као што су "Горски вијенац", "Ромео и Јулија", "Оригинал фалсификата", "Мала, Чаруга", "Мачка на усијаном лименом крову", "Чекајући Годоа", "Свети Сава", "Кањош Мацедоновић".

Свакој улози донео је своју чар, што је публика препознала те је био овенчан и бројним угледним признањима у свету глуме. Стеријину награду донела му је улога у представи "Свети Сава". Подсетимо, због ове роле добијао је отворене претње смрћу, што је много утицало на његов животни пут.

Филм

Поред позоришта, велики траг оставио је и на филмском платну, те је због роле у остварењу "Официр с ружом" награђен Златном ареном у Пули и наградом Цар Константин у Нишу. На фестивалу у Нишу добио је још две награде Цар Константин - за улоге у филмовима "Догодило се на данашњи дан" и "Октоберфест", а назначајнију награду фестивала, гран-при Наиса добио је за филмове "Боље од бекства" и "Смрдљива бајка".

Поред глуме, велики таленат показао је и у литерарном смислу, објавивши четири књиге - "Година прође, дан никад", "Друга књига", "Све прође, па и доживотна" и "Падре, идиоте". У овим делима, која су изазвала велико интересовање јавности, глумац је искрено и без задршке говорио о свом животу, те поштоваоцима своје уметности дао увид у све оно што га је тиштило годинама.

(Курир)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Стрико

16.11.2023 23:19

Прави Црногорац ни мртав неће из Београда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

17.11.2023 07:34

Кад се нема шта паметно рећи боље је ћутати.

Name

Због улоге

17.11.2023 06:29

...неког измисљеног лика добијао пријетње!? Зашто? Па свети саво није постојао осим на сликама на зиду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Збогом

17.11.2023 06:31

Поцивај у миру.

ОДГОВОРИТЕ