Америчке санкције Брану Мићуновићу и Даки Давидовићу

Сједињене Америчке Државе увеле су санкције Браниславу Брану Мићуновићу и Миодрагу Даки Давидовићу.

Република Српска 16.11.2023 | 18:42
Америчке санкције Брану Мићуновићу и Даки Давидовићу

Канцеларија за контролу имовине странаца (ОФАЦ) америчког Министарства финансија је на листу санкционисаних са западног Балкана, због корупције и злонамјерних активности, додала десет особа и компаније из Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине и Сјеверне Македоније, а међу њима су Давидовић и Мићуновић.

"Бранислав 'Брано' Мићуновић деценијама је водећа фигура у организованом криминалу у Црној Гори, датирајући још од времена бивше Југославије. Најпознатији је по илегалном шверцу цигарета који је корумпирао и подривао независност демократских институција Црне Горе.

Мићуновић је означен због одговорности или саучесништва, или директног или индиректног укључивања у корупцију везану за западни Балкан, укључујући корупцију од стране владе на западном Балкану или тренутних или бивших владиних званичника на било којем нивоу власти на западном Балкану, као што је злоупотреба јавне имовине, експропријација приватне имовине ради личне добити или политичких циљева, или мито", наводи се у саопштењу.

"Миодраг 'Дака' Давидовић деценијама пере новац за криминалне групе, јачајући свој утицај и обликујући своје криминално предузеће које се бави шверцом цигарета, нафте и оружја у Црној Гори. Његове коруптивне активности омогућиле су напоре Русије да компромитује независност демократских институција и правосуђа земље, укључујући напоре да утичу на резултате избора.

Такође је умијешан у скандал који је довео до хапшења Драгија Рашковског, генералног секретара владе Сјеверне Македоније, кључног сарадника бившег премијера Зорана Заева. Наводно је Рашковски примио мито од Давидовића како би имао састанак с премијером Заевом ради промовисања пословних интереса Давидовића. Од 1991. до 1992. Давидовић је био министар трговине у влади самопроглашене Српске аутономне области (САО) у БиХ", наводи се у саопштењу.

"Давидовић је означен због одговорности или саучесништва у, или директног или индиректног укључивања у, корупцију везану за Западни Балкан, укључујући корупцију од стране владе на Западном Балкану или тренутних или бивших владиних званичника на било којем нивоу власти на Западном Балкану, као што је злоупотреба јавне имовине, експропријација приватне имовине ради личне добити или политичких циљева, или мито.

Такође, Давидовић је означен због одговорности или саучесништва у, или директног или индиректног укључивања у, акције или политике које пријете миру, сигурности, стабилности или територијалном интегритету било које области или државе на Западном Балкану", додаје се у одлуци.

На листи су и: Саво Цвијетиновић, Петар Ђокић и Душко Перовић из БиХ, Ненад Поповић и Миша Вацић из Србије, као и Ратка Куноска Камчева, Ирина Самсоненко и Сергеј Самсоненко из Сјеверне Македоније.

Као резултат данашње акције, сва имовина и интереси у имовини означених особа, која се налази у Сједињеним Америчким Државама или је у посједу или под контролом особа из САД, блокирани су и морају бити пријављени ОФАЦ-у.

"Осим тога, све компаније које су у власништву, директно или индиректно, појединачно или у укупном износу, 50 одсто или више од једне или више блокираних особа такође су блокиране. Све трансакције од стране особа из САД-а које укључују било коју имовину или интересе у имовини означених или других блокираних особа су забрањене, осим ако нису одобрене општим или специфичним дозволама ОФАЦ-а, или изузећем.

Забране укључују давање било каквих прилога или пружање средстава, добара или услуга од, за или у корист било које блокиране особе, или примање било каквих прилога или пружање средстава, добара или услуга од таквих особа. Поред тога, финансијске институције и друге особе које се ангажују у одређеним трансакцијама или активностима са санкционисаним појединцима могу бити изложене санкцијама или бити предмет извршних мјера", наводи се у саопштењу.

"Супротстављање корупцији и злонамјерном руском утицају на Западном Балкану"

Америчка амбасада у Подгорици медијима је доставила изјаву портпарола Стејт департмента Метјуа Милера о новом сету санкција Стејт департмента и Министарства финансија САД против појединаца и субјеката на Западном Балкану "повезаних са злонамјерним утицајем Русије и корупцијом који ометају кључне реформе и напредак земаља региона према Европској унији".

"Стејт дипартмент је данас означио двије особе и 12 субјеката са Западног Балкана због повезаности са злонамјерним утицајем Русије у региону и корупцијом која га омогућава. Стејт дипартмент означава Мишу Вацића, српског политичара, због учешћа на нелегитимном референдуму о анексији који је организовао Кремљ на територији Украјине под руском окупацијом у септембру 2022. Стејт дипартмент означава и Ненада Поповића, бившег службеника Владе Србије, и његове повезане компаније. Поповић одржава блиске везе с Кремљем и користи своју мрежу за коруптивне шеме за лично богаћење.

"Истовремено, Министарство финансија уводи санкције за осам појединаца и шест субјеката у Босни и Херцеговини (БиХ), Црној Гори и Сјеверној Македонији који директно олакшавају руски утицај или чије коруптивне активности имају користи од руског утицаја. Ти појединци и субјекти такође ометају кључне реформе и напредак према приступању ЕУ.

Овим одлукама америчка Влада има за циљ да промијени понашање означених појединаца и субјеката и да се супротстави локалној корупцији, организованом криминалу, незаконитим пословима и трговини утицајем који повећавају злонамјерни утицај Русије", наводи се у саопштењу.

Стејт департмент, подсјећају, предузима ове мјере у складу с Извршном наредбом Е.О. 14024 - "Блокирање имовине у вези са одређеним штетним страним активностима Владе Руске Федерације." Радње Министарства финансија су, додају, засноване на извршним наредбама Е.О. 14024 и Е.О. 14033 - “Блокирање имовине и забрана уласка у Сједињене Државе одређеним особама које доприносе дестабилизујућој ситуацији на Западном Балкану.”

(Вијести.ме) Фото:Победа-Нова

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Америка

16.11.2023 18:48

Је легална

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лица ових људи

16.11.2023 18:53

Говори и да су давали и примали теске ударце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дала

16.11.2023 19:51

Има ли Дражена Врховца поштара и конобара из ИРБ банке и друге Приједорске дрпи екипе гдје?

Name

Ре

16.11.2023 19:21

Лица ових људи говори висе од ријеци. Није теско закљуцити какви су људи и циме се баве, али заиста је оваквих фаца превисе на насим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

16.11.2023 19:23

Баш њих свију брига за Америчке санкције. Која је уопште сврха сснкција према њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

16.11.2023 20:05

Срања мајко моја. Мени је ок да уведу санкције држави, пред државе, владе, скупштине, али овим некаквим фићфирићима па то је чиста бламажа Америке. Шта њој а и њима то значи? Ништа, апсолутно ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ангус Yоунг

16.11.2023 20:09

Па, када видис Мицуновица, све ти је јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

16.11.2023 20:13

Ако мислите да ће те санкције имати утицаја на њих немам ништа против,али упорно доводите све те људе у везу са русима што је можда и тачно а можда и није.Види се да вам руси сметају.Не видим ефекте досадашњих санкција које сте увели бурли и још некима прије шест година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

16.11.2023 20:28

Балкан је пун криминалаца свих врста и фела, богаташа који су до рата возили бицикле и јели бурек. Сад су то људи у одијелима и краватама, крезуби и даље али не знају шта да раде са силним парама покраденим од народа или буџета. Ми их сада као жалимо а они би нас били у стању продати за сицу. Ни један се не извињава нити да се каје па чак не желе ни фотељу напустити и иду до краја јер си похлепни. Гледаћемо филм до краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

16.11.2023 20:29

Ово све је излобиро Бакир и онај Марфи и Сарајевсака чаршија послала списак а амери прихватили 113%Списак послан преко прадставнишптва РС и оног Кесича.....машала...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

16.11.2023 21:00

Ликови као из филмова Агате Кристи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

16.11.2023 21:29

Ко су ови ликови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стари су они

17.11.2023 00:26

Мафијаши који харају Црном Гором од њиховог босса Мила Дјукановица. Он Мило се склони у залеђину и вјероватно сад открива Америма ко шта ради у ЦГ тако да се он спаси од могућег затварања. Узда се у Амере и зато напада Србију и Србе у ЦГ и издаје све само да Он и брат му остану. Милијардер и Он и брат му и још не смију Тузиластва да их процесуирају. Да је остао Абазовиц Премијер можда би га стигла правда овако сад више не вјерујем ни уста.

Name

Корослав

18.11.2023 20:00

Овај лијево још само да је ставијо кармина на уста.

Name

ста реци

16.11.2023 21:59

То само говори докле је Америка стигла. Ко то у свијету ради??? Суноврат цивилизације запада .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

16.11.2023 22:03

Двојица која ваљају у Црну Гору. А шпија и тастер ће га шипоу рафално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоци

16.11.2023 22:21

Довољно је да им видис њуске и све ти је јасно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лк

18.11.2023 04:38

Нису санкције Брану, него Брани! Нисмо црногорци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постењацина

19.11.2023 05:41

Дака, кад преговара и прица о послу не испуста крст из руке, а види ста се у свијету мисли о његовом пословању.УПокојени Павле је другције замисљао и.проповједао о лику и дјелу цовјека вијерника, са крстом се не манипулисе, господине.