Тони Цетински под истрагом због потврда о вакцини

Тачно 13 месеци од покретања истраге, УСКОК је подигао оптужницу против 14 особа због давања мита у замену за лажне потврде о вакцинацији од Цовида-19.

Забава 16.11.2023 | 18:25
Тони Цетински под истрагом због потврда о вакцини

Наиме, полиција је у сарадњи с УСКОК-ом, одмах након сазнања о преварама с ковид потврдама које су се куповале за најмање 100 евра, под лупу ставила укупно 243 особе стога се још у односу на (пре)осталих 224, истрага и даље проводи.

Како се преноси, међу 14 оптужених особа налази се и један фратар, а УСКОК их терети да су од јула до октобра 2021. у Загребу, иако су знали да нису вакцинисани против Цовида-19 и да стога немају право на ЕУ дигиталну ковид потврду, од медицинске сестре П.Р. у Дому здравља Загреб Запад, али преко посредника, затражили да у информацијски систем Министарства здравства неистинито упише да су вакцинисани.

vakcineФОТО: ЗОРАНА ЈЕВТИЋ

Низ познатих особа прибавио лажне потврде

Након договарања с посредником, исти је подузетној медицинској сестри предао личне податке низа особа жељних потврде без да се вакцинишу. А уједно јој је прослеђивао и новац који су му наручитељи потврда давали. Медицинска сестра је затим у информацијски систем Министарства, па чак и кад је била на боловању, неосновано уписивала да су појединци вакцинисани, а који су темељем тога затим неосновано исходили ЕУ дигиталне цовид потврде.

Будући да се УСКОК одлучио на оптужење само 14 особа за сада, претпоставља се да се ради о особама које су, одмах по избијању афере у јавности, признале дело те ће се највероватније одмах и нагодити с тужитељством пред надлежним судом.

Медицинска сестра је у међувремену напустила наведено место рада, а кад је избила афера низ познатих имена који су, на овај или онај начин прибавили спорне потврде и даље се налазе под истрагом, су певач Тони Цетински, оперска певачица Лана Кос, власник народњачког клуба, директори познатих фирми, ТВ водитељка и њен супруг, бројни приватни подузетници, један бивши учесник Великог брата, и бројни спортисти.

Toni CetinskiФОТО: КУРИР ТЕЛЕВИЗИЈА

Истражитељи сумњају да је медицинска сестра са 11 посредника зарадила преко 28 хиљада еура и 36 хиљада куна које су међусобно поделили. У своју обрану П.Р. казала је да особе које је уписивала у систем није познавала већ су јој долазили само посредници који би јој доносили листе с подацима и новац.

(Курир.рс/Блиц/Јутарњи.хр)

Коментари / 0

Оставите коментар