Преминуо чувени македонски глумац Мето Јовановски

Мето Јовановски, бард југословенсог и македонског позоришта и филма, преминуо је данас у 77 години. Домаћа публика памти га по улози пријатеља Димчета у серији “Село гори, а баба се чешља”.

Магазин 16.11.2023 | 15:49
Преминуо чувени македонски глумац Мето Јовановски

Јовановски је Рођен је 1 јануара 1946. године у Панчареву, ФНРЈ. Дипломирао је на Позоришној академији у Софији и исте године се враћа у СФРЈ, где се запошљава у драмском позоришту у Скопљу.

Његова глумачка каријера почела је и пре завршетка студија, на сцени Народног позоришта у Штипу. Од тада, за кратко време истакао се као један од водећих драмских уметника у Социјалистичкој Републици Македонији, као и на простору целе СФРЈ.

Добитник је бројних награда за улоге у филмовима и позоришним представама, као и великим бројем државних награда и признања. Прву филмску улогу остварио је 1971. године, када је добио улогу у филму "Македонски део пакла", где је глумио партизана. Најзначајније улоге играо је у филмовима "Пре кише", "Кад сване дан" и у филму "Тетовирање".

Такође је глумио многобројним српским продукцијама - серијама "Село гори и баба се чешља", "Црна свадба" "Бранилац" "Државни службеник " и у филмовима "Краљ Петар И" "Енклава", "Зона Замлфирова" и другим.

(србијаданас)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Раде

16.11.2023 16:40

Почивај у миру Димче Зафракановски, заставник во пензија.

ОДГОВОРИТЕ