Додиков стратешки партнер против ћирилице у Мостару

Осим Миливојевића, те још двоје Срба Наташе Јекић и Владимира Чабрила, за ћирилицу је гласало и 12 Бошњака, те независна вијећница Бошка Ћавар. С друге стране, сви Хрвати били су суздржани и на тај начин оборили амандман. На сједници Градског вијећа није била присутна вијећница из Клуба Срба  Миљана Ковачевић (ХДЗ).

Република Српска 16.11.2023 | 08:57
Додиков стратешки партнер против ћирилице у Мостару

Градско вијеће Мостара усвојило је Одлуку о адресном регистру Града Мостара и означавању насељених мјеста, насеља, улица и тргова називима, те зграда бројевима само на латиници, те одбило амандман Клуба Срба у Градском вијећу Мостара да се на таблама улица нађе и ћирилица.

Замјеник предсједника Градског Вијећа Мостара Велибор Миливојевић предложио је уиме Клуба Срба да измјену Одлуке на начин да се називи насељених мјеста, насеља и тргова, те петнаест улица у центру града исписују и ћирилицом, међутим за тај амандман гласало је 15 вијећника што није било довољно да он буде усвојен.

Осим Миливојевића, те још двоје Срба Наташе Јекић и Владимира Чабрила, за ћирилицу је гласало и 12 Бошњака, те независна вијећница Бошка Ћавар. С друге стране, сви Хрвати били су суздржани и на тај начин оборили амандман. На сједници Градског вијећа није била присутна вијећница из Клуба Срба  Миљана Ковачевић (ХДЗ).

Клуб Срба није повукао витални национални интерес на ову Одлуку, јер су након неусвајања амандмана, Наташа Јекић (Коалиција за Мостар предвођена СДА) и Владимир Чабрило (ХДЗ) дали подршку одлуци која је била на дневном реду, а у којој није било ћирилице чиме је онемогућено повлачење виталног националног интереса.

”Нажалост Мостар је јуче одбио да изглед табла на којим пишу називи улица изгледа слично као што је то у Бањалуци, једином граду у БиХ који има називе улица исписане на два писма. Амандманом, у складу са Уставом БиХ о праву на кориштење званичних језика и писама и Законом о саобраћајним знацима, на припремљену одлуку Градске управе тражио сам да бар улице у ужој градској зони буду исписане на два писма”, каже Миливојевић.

Образлажући амандман Клуба Срба, Миливојевић је рекао да у Уставу ХНК, Законом о начину означавања и евидентирања насељених мјеста, улица, тргова и кућних бројева, чланом 3. је дефинисана употреба језика и писма: “Називи насељених мјеста , улица и тргова исписују се у складу са Уставом и законом којим се уређује службена употреба језика и писма”.

„Уставом је такође дефинисано, чланом 6. да су службена писма у БиХ и ФБиХ латиница и ћирилица. Правилником о саобраћајним знацима је дефинисан начин исписа тако да у ФБиХ прво буде назив исписан латиничним писмом па онда ћириличним, а у Републици Српској обрнуто. Уважавајући законске и уставне одредбе, али и мултиетнички и мултинационални састав  Града Мостара, те тежњу за даљим туристичким развојем мишљења сам да један овакав недискриминишући амандман свакако треба прихватити“, рекао је Миливојевић, пише Топоортал .

(БН) 

 

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Ђорђе

16.11.2023 09:12

Стварно не знам, колико ова Лажовчина може лагати народ, мислим на Додика? То што је покрао народ, то ће се вратити. Рецимо, Аргентина је "банротирала" више пута, али се дизала из пепела, није срушено друштво, тамо. Он уништи друштво у цјелости, сваки дан, па кораком падамо. Угодан дан добрим људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велика жалост

16.11.2023 13:20

Јел се та чирилица маже на хљеб? Дајте народу добре плате а не замарати их толиким патриотизмом, о коме иначе немате појма

Name

Милирад - СМРАД

16.11.2023 09:15

Па казе 'за цирилицу је гласало и 12 Босњака..' Милорад нас људи завадја, изазваце зло, макните га!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

16.11.2023 09:19

Па шта је ту чудно? Ћирилица и није Додиково писмо његова је латиница јер припада лукавим латинима а они који га подржавају не дозвољавају те измјене јер им није у интересу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

16.11.2023 10:53

@Арса Дјед Пејо или сатник Пејо је, иако мртав, задовољан, да будем мало ироничан јер и дјед Пејо се борио за то да ћирилице нема у WW ИИ !

Name

БЛ

16.11.2023 09:27

ко не види да нас је тај нечовјек продо, што хрватима, што бошњацима, што лоповима, треба да иде на психијатријски преглед..уништила нас је штеточина да нећемо себи ни доћи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

16.11.2023 09:28

Нема ту ништа спорно. И у мом граду улице су обиљежене само ћирилицом а за латиницу није имао ко ни да уложи амадман. Ваљда смо због тога и ратовали и добили Ф БиХ и Р Српску. Ма баш ме брига за Федерацију, то значи и за Мостар, Чапљину, Сарајево, Зеницу. Мени је битна Р Српска тј Бања Лука, Зворник и Требиње. Јбг, тако је. Зато смо се борили и ратовали. Ако није тако, за који к мој смо онда ратовали. Па не знам. Можда за ове данашње лопове на политичкој сцени. Можда смо за њих ратовали. А?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само размисљам

16.11.2023 11:13

Сви смо се борили за Дејтонску БиХ, са ентитетима, дистриктом и локалном самоуправом, за мултиетницку и мултиконфесионалну дрзаву са пуним градјанским правима. То су потписали Фрањо, Алија, Милисевиц. Сад неки покусавају направити "сведски сто" од Дејтона, како у РС, тако у ФБиХ или Дистрикту. Посљедица непостивања Дејтона је масовно расељавање. Да се Дејтон постује, имали би законе на нивоу дрзаве по питању свих вазних градјанских права, а ентитети и дистрикт би их постовали, па неби имали исте националне теме пред сваке изборе, тј.блејање под саторима

Name

Борац

16.11.2023 11:43

Е,јеси се изборио.Уживај!

Name

Азем

16.11.2023 13:18

Сви смо се као бива борили за свој народ, за равноправност, за уважавање наших права … И изгледа да смо се за то и изборили, Срби у РС, Бошњаци у бошњачким а Хрвати у хрватским кантонима. Ко има несрећу да живи тамо гдје није равноправан може или да се сели или да укључи мозак приликом гласања.

Name

Источно Сарајево

16.11.2023 09:48

Је ли вама моја брацо срби јасно да је србин гдје су хрвати вецина у горем положају од паса луталица, гледам у западној Херцеговини ни на једној табли нема цирилице, срби нису конститутивни на својим вјековним огњиштима од Дрвара до Купреса....., гдје су босњаци има цирилице, у сколама се уци , ми радимо у Федерацији искљуциво код босњака, друзимо се, код Хрвата Срба нема, вријеме да сви свате да је наса будућност везана за босњаке, ха и моја комплет породица радимо у Сарајеву, не у дрзавним институцијама, у приватним компанијама, мој син је себи зарадио стан у Лукавици од те плате, ауто....дајте да будемо сви људи, не требају нам тензије које политичари измишљају да остану на власти, њима одговара да сви будемо биједа а они да нас водају на ланцима као псе, боље нам је зиму проводити на планинама на скијању него у рововима гдје сам младост оставио за ниста. Будимо паметни. Сто се тиче хрвата они нас мрзе изнад дусе, и смета им све српско. Политика СНСД-а је да на зор ми волимо хрвате , од те љубави нема ниста, ја у Кисељаку морам скидати крст часни у ауту јер сам био извриједјан од хрвата, у Сарајеву никад .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

16.11.2023 09:59

Ускоро ће си и ова држава распаст, чим су закони мјесних заједница изнад државних закона ! Имамо оружане снаге, четири врсте полиције, три врсте цивилне заштите, само нам још фали да оснујемо три територијалне одбране и да бал почне !

ОДГОВОРИТЕ
Name

тук

16.11.2023 10:09

на утук забранити латиницу у б луци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еро

16.11.2023 11:05

Пола Срба у Бања Луци неце или не зна писати цирилицом,не зај,...вај оба ти ока

Name

Не

16.11.2023 11:29

То не треба радити, не треба се спустати на тај ниво примитивизма, вец користити сва друга средства. Залити се Уставном суду ФБиХ или БиХ, покретати ово питање (и слицна) у федералним медијима, у Парламентарној скупстини БиХ, скупстини кантона и сл.

Name

Мања

16.11.2023 10:17

Све је то у пет дека. Овамо ћирилица, у инат Бошњацима и Хрватима, овамо латиница у инат Србима. Леба и игара, за глупе народе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

16.11.2023 12:27

Срби су у Мостару статистицка греска тако да нема потребе ни за ћирилицом🤢

Name

ДрМр

16.11.2023 10:38

Шта друго очекивати од потомака ЦРНОКОШУЉАША и Црне Легије злотвора Јуре Францетића. Свака част за муслимане - Бошњаке, да је Бог дао више људи као што су били покојни муфтија Зукорлић и академик Филиповић..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

16.11.2023 10:47

Па шта је ту чудно? Сједну браћа Хрвати, о свему се фино договоре и ето резултата...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

16.11.2023 11:45

Свадјају се због писма а палцем се потписују....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТДИ

16.11.2023 12:40

Па из Сарајева су странке предлозиле закон да се прекризавање цирилце и латинице унесе у казнени закон. СНСД и ХДЗ су то блокирали. Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

16.11.2023 15:11

ДОДИКОВО ПИСМО ЈЕ ЛАТИНИЦА. ЛУКАВИ ЛАТИН. УСТАШКИ АГЕНТ. ЉУДИ МАКНИТЕ ОВО СВИЈЕТСКО ЗЛО. ОН ЈЕ ДВЕО РС НА ДНО. Обичан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

16.11.2023 17:50

Човићев партнер у власти можда и незна ћирилично писмо па га и не дотиче. Они знају латиницу, то је то, багра

ОДГОВОРИТЕ