У Мостару изложба фотографија музеја Житомислић

 - У Галерији краљице Катарине у Мостару вечерас је отворена изложба фотографија под називом "Национални споменици у БиХ", у организацији Музеја Житомислић.

Босна и Херцеговина 16.11.2023 | 07:35
У Мостару изложба фотографија музеја Житомислић

Директор Музеја Житомислић Ирена Колак Мандић изјавила је новинарима да је изложба настала у фебруару када је од многобројних фотографија пристиглих на конкурс Музеја Житомсилић стручни жири изабрао најбоље.

Она је нагласила да Музеј Житомислић воли тему националних споменика, јер је и манастир Житомислић национални споменик.

"О националним споменицима знамо доста, али никада довољно, те смо жељели да афирмишемо националне споменике и потребу да знамо више о њима и чувамо их", истакла је Мандићева.

Јоанис Пилурис, шеф Канцеларије ОЕБС-а у Мостару, која је покровитељ изложбе, рекао је да очување културне баштине и њена промоција доприносе већој друштвеној кохезији, међусобном разумијевању и уважавању различитости.

"Мисија ОЕБС-а остаје опредијељена да подржава активности које промовишу међурелигијски дијалог и дијалог између заједница као допринос одрживом миру у БиХ", нагласио је Пилурис.

Управник Галерије "Краљица Катарина" у Хрватском дому "Херцега Стјепана Косаче" Далибор Николић рекао је да радови на овој изложби показују богатство разлика које су прихваћене, те изразио задовољство сарадњом са Музејом Житомислић.

Изложене фотографије приказују манастире, цркве, мостове, стећке, те древне градове и осликавају културно-историјске љепоте БиХ.

На отварању изложбе наступио је Хор "Свети Василије Тврдошки и Острошки" из Требиња.

Изложба је први пут постављена у фебруару у Музеју Житомислић, а сада је доступна широј мостарској публици.

(Срна) Фото: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кад

16.11.2023 10:47

Це тако несто бити у Бл или Са?? Никад…

ОДГОВОРИТЕ