Повећање минималца у Српској поскупљује струју

У случају повећања минималне плате на 1.050 КМ, ЈП Шуме Републике Српске мораће обезбиједити додатних око 25 милиона КМ за фонд плата док ће Електропривреда Републике Српске вјероватно морати повећати цијену струје.

Република Српска 15.11.2023 | 19:59
Повећање минималца у Српској поскупљује струју

Ово је, између осталог, истакнуто на састанку Уније послодаваца Републике Српске са представницима Владе Републике Српске.

Представник Шума Републике Српске рекао је да се тај новац који недостаје за плате може надомјестити једино повећањем цијена и то за 15 посто.

Младен Шупић из Електропривреде рекао је да би за енергетски сектор било прихватљиво укупно да плата буде 1.050 КМ.

“Повећање најниже плате довело би до повећања цијена електричне енергије”, рекао је Шупић.

Војин Митровић, министар привреде у Влади Републике Српске рекао је да је најнижа плата предмет разговора и да то што је Милорад Додик, предсједник Републике Српске рекао, политички став изнуђен од стране Федерације БиХ.

“Желимо да чујемо све проблеме који вас оптерећују. Питање најниже плате није било на сједници Владе”, рекао је Митровић, додајући да бројни фактори утичу на најнижу плату и да терет морају поднијети сви.

“Ту смо да сједнемо и разговарамо. Није нам интерес да рушимо привреду и гасимо радна мјеста”, нагласио је он.

Саша Аћић, директор Уније послодаваца рекао је да РС спада у ред земаља са најнижим БДП-ом по глави становника.

“Ми биљежимо пад индустријске производње, пад запослености и већ можемо говорити о рецесији”, рекао је Аћић.

У компанији Дестилација Теслић која као главну сировину користи дрво, кажу да се већ налазе у проблему те да ће у случају повећање плате на 1.050 КМ морати отпустити 230 радника.

Зоран Шкребић, директор Дестилације рекао је да је просјечна плата у овој компанији 1.064 КМ, плус 100 КМ топлог оброка, те да је та плата расла за 36 посто. Трошкови плата у овој фирми су 4,4 милиона КМ, од чега 1,5 милиона КМ оде на трошкове и доприносе.

“Имали смо раст цијена сировина, раст цијена електричне енергије 46 посто. Каква ће цијена огревног дрвета бити ако плата буде 1.050 КМ, пошто ће и они морати дизати плате. Очекујемо да ће 2024. година бити тежа, немамо потписан ниједан уговор и тражи се смањење цијена производа за 15 до 20 посто. Наша минимална плата у случају повећања на 1.050 КМ биће 1.336 КМ, а просјечна плата је сада 1.164 КМ. Ту математике нема и од 320 радника морамо отпустити 230 да би опстали”, рекао је Шкребић.

И остали послодавци истакли су да ће посљедице раста минималне плате на износ 1.050 КМ бити велике, од раста цијена до отпуштања радника. Такође раст минималне плате довео би и до раста цијена хране и услуга, али и пада извоза.

Неђо Трнинић, бивши министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске И власник фабрике за поцинчавање из Сребренице рекао је да је то што се предлаже немогуће.

“Наша производња је услуга за трећа лица. Врло оптимистично сте рекли да би било угашено 20.000 радних мјеста”, рекао је Трнинић, додајући да није тачно да послодавац не да плату, већ не може.

Он је критиковао и раст цијена струје наводећи да се мора водити рачуна и о Федерацији гдје пословни партнери имају јефтиније цијене те одлазе тамо.

Трнинић је нагласио и да не може портир имати приближну плату инжињера и вкв мајстора.

“Моја фирма сваки мјесец има 180 до 220 људи на боловању. Како да људима који злоупотребљавају боловање подигнем минималну плату на 1.050, тиме би се подигао и број боловања”, рекао је Раденко Бубић из которварошког “Дермала”.

Како каже, повећањем минималне плате на 1.050, његова фирма имала би повећање укупних трошкова за пет милиона КМ на годишњем нивоу.

“Истовремено, пад потражње за модном обућом је 30 посто, а у намјенској индустрији је 15 посто”, додао је он.

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, рекао је да би минимална плата од 1.050 КМ изазвала велики број проблема од тога да би дошло до раста цијена за најмање десет посто, затим отпуштања најмање 20.0000 радника, пад извоза итд.

“Тражимо од Владе Републике Српске да одлуку о минималној плати донесе најдаље за седам дана, а не да се то одуговлачи до Нове године”, рекао је Тривић додајући да је њихов приједлог да минимална плата буде 750 КМ.

Он је рекао да је прича о минималној плати већ направила проблеме на релацији послодавац-радник јер од послодавца се већ очекује да то ураде.

“Најгора порука је да ће неко декретом рећи колика је плата”, рекао је Тривић.

Он је истакао да су обавезе на минималну плату додају топли оброк и превоз и да је сад минимална плата 950 марака.

“Влада кроз минималну плату је добијала већа средства и тај ефекат се већ потрошио. Влада ову причу гура због повећања прихода и није спремна да се бори против сиве економије”, рекао је Тривић додајући да буџетске приходе треба повећати али не на овај начин.

Он је рекао да послодавци траже да се опорезује и дивиденда јер би то демотивисало послодавце да иде у сиву зону.

“Није добро што се премијер није појавио, имао би шта научити”, рекао је Тривић додајући да мисли да премијер не би требао потписати одлуку о минималној плати од 1.050 КМ.

Светозар Петковић из компаније “Тропик” рекао је би да новац за раст плата не би имали одакле надокнадити него кроз повећање малопродајних цијена.

Како је рекао, цијене би порасле у просјеку око десет посто и то у вријеме када се коначно мало примирила ситуација.

Вишковић: Најбоље да се договоре послодавци и синдикат

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић одржао је данас састанак у Бањалуци са представницима Привредне коморе Републике Српске које је предводио предсједник Перо Ћорић.

У отвореном разговору, како се истиче у саопштењу Владе Републике Српске, Вишковић је истакао да је важно да се и даље наставе разговори о износу најниже плате, те да би најбоље рјешење био договор између послодаваца и синдиката. Он је нагласио да је Влада спремна подржати њихов заједнички договор.

Премијер Вишковић је истакао да се тренутно стање анализира, те да ће се на основу добијених параметара и поступати.

(Независне) 

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Бивси радник крајине клас

15.11.2023 20:09

Саса Тривиц највеци злотвор у насој смјесној дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивши

15.11.2023 20:30

Он не исплаћује плате и оним Пакистанцима,а добио је од владе паре за њих. Њега радник изађе 0 км. Бједник у души.

Name

Аска

15.11.2023 21:10

Како нам дају тако це и добити... добице К за изборе!!! А јос цемо и на улице изаци и направити хаос... само их треба пустити да иду до краја, хватат це се за главу и Влада и привредници

Name

Гага

15.11.2023 21:14

Свака вам цаст за коментар.Тај Тривиц нема срца ни дусе према радницима,битно је да он има користи а свеједно це заврсити као и сви ми обицни смртници.

Name

Бањалучанин

15.11.2023 21:29

Људи драги, научите се правопису па се онда бавите друштвом и политиком. Дакле да кренемо са основама, биједник, смијешној...

Name

Борац

15.11.2023 21:29

Папак митровиц да неста одлуци.

Name

Рашо

15.11.2023 20:11

А шта ћемо с пензионерима и њиховим минималцем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

По правилу

15.11.2023 20:58

Пензија горе 15 посто а цене 30

Name

Сл

15.11.2023 20:12

Будале обицне повецање плата итд.мозе само у здравим дрзавама гдје нису дуговањ велика игдје све функционисе како треба.дузни су толико да незнају висе гдје тразити паре привреда унистена све у пм. Сувисно је и коментарисати ове будалетине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агент

15.11.2023 20:31

Газде навикле да имају робове на минималцу и 90% их приватниxи пријавили на минималац мало бољим.радницима дају несто и на руке а имас доста приватника који дрзе раднике ко робове као пекара алекса из Бијељине људи раде годинама немају дан један радног стаза и пола плате пола бонове добијају као у рату да могу потросит у бост плусу за тај папир бон подигну уље брасно итд

Name

Ре

15.11.2023 20:41

Како могу себи по 8 хиљада тако исто могу и ову цркавицу повецати.

Name

Вредјање

15.11.2023 20:48

Нема потребе за таквим говором.Казес задузили се, имају виле, скупа аута, луксузне станове.Тај ко се задузивао нек враца. Ми бисмо оно сто нам припада као радницима.

Name

Ре Сл

15.11.2023 20:57

Браво за коментар.

Name

Бранчи

15.11.2023 20:58

Мора даси ити послодавац

Name

Душан

15.11.2023 20:25

Осим повечања струје све иде горе због поскупљења струје И шта се добило ВЕЛИКО НИШТА То повечање минималца поједу поскупљења и опет на истом....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

15.11.2023 20:25

Као што би народ рекао : "на путу нашао, на друму изгубио" ! Оваквих "стручњака и математичара", свијет није видио, не дај Боже никоме ! Од све укупног становништава, узмеш лову, и од те лове повећаш плате запосленима, па за ово треба бити "стручњак", ово не може свако !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.11.2023 20:33

Уххх, како је синоћ Елек отресао Вукановића у емисији уживо кад је рекао да је добио 20 марака од Правобраниоца Републике Српске да симулира како га напада! Човјек је навео све детаље, чак и у каквој је коверти примио новац, ухахахахаха, то је био прави нокаут као некада када је то радио Мајк Тајсон!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ре

15.11.2023 21:26

Где си то видео да је Елек отресао Вукановица. Елек не зна да одговори ни на једно питање, само се презнаја. Највећа глупост коју сам чуо да је Јахорина најмодерније и највеће скијалисте у европи. Само Копаоник има дупло више стаза него Јахорина. А ти си вероватно црвени па видиш нешто што обичан човек не види

Name

Ре ре

15.11.2023 21:28

Колико морас да будес луд,да би повјерао једном криминалцу.

Name

Ре Ре

15.11.2023 21:42

Вукановиц је њега нокаутирао, да том неце пасти на памет висе ни један дуел. Ни на једно питање није одговорио, гдје су паре, не знамо јос. Најбоље да купи поново 1000 оваца! Браво Вукане, зив и здрав био!💪

Name

михаил

15.11.2023 20:39

Повецање минималца је фарса за повецање цена које це бити несразмерно повецању минималца.Тако це кŕоз потросњу прилив у Будзет остати исти Градјани це плацати као и гориво а секта це се фалити растом плата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

15.11.2023 22:27

Е, браво! Мислим да је то једини течан и реалан коментар...

Name

Ремихаил

16.11.2023 00:52

Ма какво повецање минималца баја баца коцке у договору са послодавцима, након 30 г прави се као није до њега

Name

Пензионер

15.11.2023 20:42

Пензије онда бар 20% јер испод тога пишите пропало, код нас у РС-у се само једном годишње ускладјују, док Србија, Хрватска, и Федерација два пута повећавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Струја

15.11.2023 20:45

Од повецања струје, комуналија нема ниста. Уназад две године цене се подуплале, производи лоси. Где је тај новац заврсио? Ниста бај бај купљено дипломо. Процесљајте редове бице за плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соња

15.11.2023 20:51

Ма ста це народу васт. Привредници одредјују цијене својих производа како хоце дрзава се не пита,одредјују радницима плате како њима одговора. Капитализам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранчи

15.11.2023 20:57

Бубићу немаш за плате а имаш за скупоцијена возила.Како си дошао до капитала

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОШКО - ВИШКО

15.11.2023 21:00

Лажна обећања народу јер требају им паре и подићи ће трошкове живота три пута то је златно правило економије

ОДГОВОРИТЕ
Name

мо

15.11.2023 21:35

Требају нове виле, нови мерцедеси новим фотељашима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

15.11.2023 21:56

Па ок, то је и нормално. Ево ја цу први подици цијене својих услуга да би могао намирити ту разлику. И не само ја него сви из моје бране. Увијек сам говорио да минималац треба бити 3 хиљаде КМ, али и да пропорционална томе све мора покупити. Е,једина корист од тога је сто би онда могли путовати на одмор са новцем у дзепу. Овако, нит имамо пара за одмор, а исто се патимо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре борац

15.11.2023 23:39

Прије него сто написес било какав коментар, процитај ста је Бањалуцанин написао. Ста знаци ријец неста? Да је несто нестало, или да је неко нестао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

16.11.2023 06:13

Не знају како ће повећати плате али зато знају како ће узети и дићи цијене...то одмах може...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

16.11.2023 07:01

О каквој надокнади кроз повећање цијена говори ова битанга из Топика. Нек' прво објави колике су им марже.

ОДГОВОРИТЕ