Исланд: Пукотине на сваком кораку, расте страх

Због учесталих земљотреса на Исланду, стручњаци упозоравају да се спрема вулканска ерупција на југозападу земље, која би могла потпуно да уништи град у близини вулкана, из ког су власти наредиле потпуну евакуацију становништва.

Свијет 14.11.2023 | 21:17
Исланд: Пукотине на сваком кораку, расте страх

У Гриндавику, мјесту у близини главног града Исланда, потенцијална вулканска ерупција прети да у потпуности уништи ово мјесто у ком живи 3.000 становника. По налогу исландске Агенције за цивилну заштиту, град је потпуно евакуисан, након што је помјерање магме испод Земљине коре изазвало стотине земљотреса који, како се вјерује, претходе ерупцији, преноси Ројтерс.

Професор вулканологије на Исландском универзитету, Тор Тордасон рекао је за ББЦ да је и даље активна 15 километара дугачка ријека магме која тече испод земље и да се чини да је ерупција неминовна.

"Због тога, нажалост, говоримо од неизбјежној ерупцији. Највјероватније да ће ток ерупције бити у границама града Гринадвика", изјавио је Тордасон за британски медииј.

Град је иначе удаљен само 15 километара јужно од међународног аеродрома Кефлавик, али за сада нема прекида у летовима. Облак пепела од ерупције исландског вулкана 2010. довео је до отказивања десетина хиљада летова, али стручњаци вјерују да је мало вјероватно да ће се тако нешто поновити, пише ББЦ.

Иако још није дошло до ерупције, страх од посљедица непогоде на острву најбоље се огледа у закону које су власти у тој земљи донијеле по хитном поступку.

Исланд је током ноћи усвојио закон којим је предвиђено привремено опорезивање свих стамбених објеката у наредне три године, да би се финансирала изградња баријера за заштиту инфраструктурних објеката од вулканских ерупција на југозападу земље, гдје је жариште сеизмичке активности, објавио је "Политико".

На основу тог закона, који је усвојен са 57 гласова "за" у парламенту Исланда који има укупно 63 места, наплац́ује се привремени порез на имовину од 0,0008 одсто на куц́е, а очекује се да ц́е на тај начин бити прикупљено 6,5 милиона евра.

Прикупљена средства биц́е искоришц́ена за изградњу заштитних насипа и канала око геотермалне електране Свартсенги, која се налази на јужном полуострву Рејкјанес, око 65 километара од Рејкјавика.

Баш та електрана главни је снабдјевач тог дијела територије водом и струјом, а велике пукотине које су се појавиле на улицама и зградама, "разбиле" су и дилеме надлежних у тој земљи да ништа не препуштају случају.

Исланд је један од геолошки најактивнијих региона у свијету, са више од 30 активних вулкана. У јулу је Литли Хрутур или Мали ован, прорадио у области Фаградалсфјал у тој земљи, што је привукло туристе да виде "најновију бебу вулкана на свијету". Он је био неактиван осам вијекова, све до ерупција 2021, 2022. и 2023. године, преноси Еуронеwс.рс.

А о потенцијалним посљедицама најављене ерупције за Тањуг је говорио геолог Драган Миловановић који каже да "у случају да лава која је близу површине, покупи мало воде из океана и пробије чеп, може доћи до снажне ерупције која би имала негативне посљедице на живот људи, флору и фауну".

"Ерупција се очекује, али то је природа и још је велики број напознаница да би се могао дати одговор када и зашто. Земљотреси који су уобичајени, и то малог интензитета али веома чести, догодили су се на Исланду, али ерупције нема. Очигледно да је природа још довољно велика напознаница", рекао је Миловановић.

Како је навео, једна од могућности је да магма још није дошла из магматске коморе и изашла на површину.

(Тањуг) Фото:Тањуг/АП

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

+

15.11.2023 08:36

Колико је свијет изопачен, непоштује Бога, може нас све снаћи. Боже помози свим људима.

ОДГОВОРИТЕ