Руководиоцима 15 година затвора због смрти младића

Судија Општинског суда Живинице Ибрахим Бубић донио је првостепену пресуду против шест оптужених за несрећу на Површинском копу (ПК) Дубраве, Рудника угља Крека, у којој су 21. фебруара 2015. године погинули Адел Шехић (27), Алем Дедић (28), Реуф Алибашић (28) и Един Херић (18).

Босна и Херцеговина 14.11.2023 | 17:55
Руководиоцима 15 година затвора због смрти младића

Суад Зонић из Тузле, извршни директор за производњу и одржавање у Руднику Крека, осуђен је на три и по године затвора, а Сакиб Мухтаревић, руководилац ПК Дубраве, Сакиб Халилчевић, технички руководилац ПК Дубраве и Асим Брчаниновић, руководилац службе за заштиту на раду ПК Дубраве, осуђени су на двије и по године затвора.

Недим Шљивић, технички руководилац за БТК (багер, трака, класирница) ПК Дубраве, сви из Живиница, и Мирад Делић из Тузле, технички руководилац БТО (багер, трака, одлагач) ПК Дубраве осуђени су на по двије године затвора.

Они су оптужени за тешка кривична дјела против опште сигурности људи и имовине у стицају с кривичним дјелом оштећење заштитних направа на раду почињено из нехата.

Трагедија се догодила након обрушавања косине на копу, а настрадала су четири мушкарца који нису запосленици у руднику, али су организовано дошли да натоваре угаљ да би га касније продавали. Суђење у овом поступку трајало је дуже од седам година, а оптужени су 1. јула 2016. године, пред судом изјавили да нису криви.

Оптужени се, према наводима оптужнице Тужилаштва ТК, као одговорне особе у различитим сегментима пословања Рудника Крека и ПК Дубраве, нису придржавали прописа о техничким правилима приликом извођења рударских радова и заштитних мјера.

Ископавање се вршило ван оквира допунског рударског пројекта и у нестабилним увјетима те да су поступали супротно одредбама Закона о рударству ФБиХ и правилницима Рудника Крека Тузла.

Терети их се, јер су, према новодима оптужнице, били упознати са нестабилношћу косина на копу, али су ипак дозволили улаз трећим лицима. Осуђенима се, по правоснажности пресуде, забрањује обављање одређених дужности три године, а морају платити судске трошкове који износе 6.250 КМ, плус по 200 КМ судског паушала

(Фактор)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Судски троскови

14.11.2023 18:02

Морас остат без куце да их платис, права правда нема ста, сретно у дзехеннему, игранка вецита заслузено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Судски трошкови

15.11.2023 04:05

Сами пријеки суд - ништа друго, јер овдје правде нема - младићи на почетку живота изгинули, оваима се судило 8 година и на крају добили по двије године затвора; е правдо ђе си се забавила???

Name

Има правде

14.11.2023 20:07

Играти се људским зивотима без правила и постовања НЕМА ЦИЈЕНУ…..мало су добили за непостовање и губитак младих зивота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

15.11.2023 13:58

Ето колико кошта млади живот, родитељи око за око зуб за зуб

ОДГОВОРИТЕ