Питање морала у домаћој политици на ниском нивоу

-Питање морала у политичком миљеу Републике Српске је, према мишљењу социолога Мирјане Чеко, ствар личне одговорности, али и спремности цијелокупне заједнице да утиче на промјене квази етичких начела. Чеко је током гостовања у рубрици Јутарњег програма  “Без увијања” истакла значај промјене људске свијести, те преображаја комплетног система вриједности.

Република Српска 14.11.2023 | 11:26
Питање морала у домаћој политици на ниском нивоу

- Заузети политичку фотељу не значи привилегија, него одговорност и спремност појединца да сноси кривицу уколико злоупотребљава своју функцију. Ипак, у пракси имамо сасвим другачију слику, каже Мирјана Чеко, што је, према њеном мишљењу, одраз искривљених друштвених вриједности које су изграђене на коруптивним и криминалним темељима...

“Питање морала у домаћој политици је на јако ниском нивоу, а то је нешто што ми као грађани морамо да инсистирамо. Такође, сматрам да можемо истрајати у томе, само ако се ослободимо оне врсте летаргије која каже: “Онај други који дође биће још гори”. Сходно томе, ја предлажем да пробамо пронаћи адекватније особе које су способне да обављају те политичке функције. Јер, они би требало да буду у служби народа, а не да ми будемо у њиховој служби”, тврди социолог Мирјана Чеко.

Сасвим је сигурно да уколико желимо промјене, друштво у Српској мора најприје одбацити калуп звани - “Прокрустова постеља”, по којој се настоји укалупити комплетна стварност која окружује обичног човјека, почев од понашања до конкретног дјеловања.

У овој тзв. диригованој постељи, тврди Чеко, нема простора за корекцију...

“Можда да направимо и преседан, зашто не?! Јер ми као друштво у цијелини, које је одувијек тежило традиционалним размишљањима, имамо квалитет, а самим тим, постоје и појединци са развијеним моралним вриједностима, који би могли бити будући представници власти. Или, да ови који су већ на власти промјене начин дјеловања у адекватнији и праведнији образац”, тврди Чеко.

- За појединца, борба за правичније и моралније друштво је донкихотовска битка, сматра социолог Мирјана Чеко, додајући, да удруживање истомишљеника може дати конкретне потезе...

“Ако се повучемо нисмо направили ништа, али ако ћемо ви, ја, још неколико људи одлучити да направимо петицију, да покуцамо на врата Скупштине, да покуцамо на врата предсједника и кажемо: “Ми желимо неку промјен!”, можда онда имамо шансу”, категорична је у свом ставу социолог Мирјана Чеко.

Чињеница је да је друштво у Српској све више летаргично, а политички актери бахати и саможиви, и који више ни не крију да управо такво душевно стање грађана годинама злоупотребљавају, притом, ловећи у мутном поене за себе и своје позиције...

“Политички апстиненти, односно, грађани који не желе да изађу на изборе, управо одговарају политичким структурама, јер онда они имају тачно одређену групу људи која ће да гласа за њих, а то је нешто што ће њих оставити на овим позицијама на којима су они тренутно”, каже Чеко.

Чеко је категорична у свом ставу – владавина права је немогућа, све док постоји огроман јаз између повлаштених и понижених, богатих и сиромашних. Зато је држава са јаким социјалним оквирима - једини гарант једнакости и достојанственог живота.

(БН) Фото: БН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ре

14.11.2023 13:04

О моралу политичара дискутују поједини медији исто као по оној народној "стало ругло па се руга!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха

14.11.2023 14:34

У њиховом ријечнику не постоји ријеч морал. Никад чули.

Name

дотт

14.11.2023 16:07

Код њх образ и морал не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луне

14.11.2023 17:45

Прицати о морали са криминалцима то је као дјавла убедјивати да зиви у манастиру Ви сте као друство изгубили вец давно И памцење и све путеве вама је само пут У понор Познат Јо’с од 1991

ОДГОВОРИТЕ