Словенија ће тражити да се преговори са БиХ отворе одмах

Министрима Савјета министара вањских послова ЕУ понуђен је “нон папер” за Западни Балкан иза којег стоје Хрватска, Словенија, Аустрија, Чешка, Грчка, Италија и Словачка.

Босна и Херцеговина 13.11.2023 | 20:13
Словенија ће тражити да се преговори са БиХ отворе одмах

Ове државе се залажу да се Западни Балкан нађе на високој љествици приоритета за ЕУ, као и да се пружи пуна подршка путу држава Западног Балкана ка ЕУ.

Истиче се како је овај регион изложен разним утицајем са стране, илегалним мигрантима, па је потребно ускладити заједничку спољну и безбједносну политику, као и ближе радити на усклађивању својих стајалишта са ЕУ стандардима.

Кроз овај нови документ, сазнајемо да се требају организовати чешће састанци са представницима земаља Западног Балкана, те да би министри спољних послова земаља З. Балкана требали одржавати редовније састанке са амбасадорима земаља ЕУ.

Суштински, оно на чему се кроз овај документ највише инсистира је, како сазнајемо, појачано присуство Европске уније у земљама Западног Балкана и њихову укљученост у овај простор да би се земље што прије придружиле ЕУ.
 
Прије децембарског Европског савјета, Роберт Голоб премијер Словеније, упутио је писмо предсједнику Европског савјета Шарл МИшелу и шефовима држава или влада земаља чланица ЕУ поводом отварања преговора Босне и Херцеговине за чланство у ЕУ.

Словенија ће на сљедећем Европском Савјету у децембру ове године предложити да преговори са Босном и Херцеговином званично почну одмах, заједно с Украјином и Молдавијом.

“У свјетлу рата у Украјини, процес ЕУ интеграција треба третирати првенствено као стабилизацијско оруђе и инструмент за одвраћање од утицаја страних актера који су заинтересовани да ометају европске интеграције БиХ”, наводи се у приједлогу Голоба.

(Н1) Фото: Пиxселл

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

+

14.11.2023 08:25

ВИ СЛОВЕНЦИ СТЕ ПРВИ ЗАПУЦАЛИ НА ВОЈНИКЕ ЈНА. НА ДИЈЕЦУ ИД 18, 19, ГОДИНА. ГИНУЛИ СУ, А ИМАЛИ ОРУЖЈЕ У РУКАМА. НИСУ МОГЛИ ПУЦАТИ ТО НА СВОЈ НАРОД, КАКО ЈЕ ТАКО УЧЕНО СВАКО ДИЈЕТЕ У ЈУГОСЛАВИЈИ. СРАМ ВАС БИЛО. И БОГ НЕКА ВАМ СУДИ. ШТА ВИ ПОСЛИЈЕ ТОГА И НАКОН 31 ГОДИНЕ, ОВЕ КРИМИНАЛНЕ ВЛАСТИ НУДИТЕ. СТРАНЦИ СТЕ ЗА НАС. СРУШИЛИ СТЕ ЗАЈЕДНИЧКУ ДРЖАВУ. НЕ ЖЕЛИМО НИШТА ОД ВАС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р.

14.11.2023 11:22

Да би ти достигао Словенску културу и демократију морао би да зивис јос три вијека и било би ти мало.

Name

РЕ +

14.11.2023 11:29

Па што нисте напали словенију као Босну коју сте са ЈНА разорили. Не рисе

Name

Мики

14.11.2023 11:39

Ко ј...е ЈНА. НАРОД ХОЋЕ ЕВРОПУ

Name

Корисницк

14.11.2023 12:18

Једи ванаго. Људи се ријесили система који је само црпио дрзаву а администрација у београду. Та зеља и данас није просла како видим

Name

Питај слобу и дафину

15.11.2023 08:46

гдје су пребацили заједничке и ,,братске,, нам девизе, док је слао тенкове на народ

Name

Мирослав

14.11.2023 12:36

Немацка, Француска, Италија, Спанија а и Амери одлуцују, а не ова периферија. А они су несто суздрзани, сто?

ОДГОВОРИТЕ