Брза цеста код Градишке у функцији тек 2025?

Пуштање у саобраћај брзе цесте у изградњи од границе с БиХ преко новог моста на Сави код Градишке до Новог Вароша током љета наредне године могло би доћи у питање ако Хрватска ускоро не почне са изградњом новог граничног прелаза.

Република Српска 13.11.2023 | 09:13
Брза цеста код Градишке у функцији тек 2025?

Наиме, у "Хрватским цестама" и у "Интегралу", предузећу које гради брзу цесту, су нам прије неколико мјесеци потврдили да би радови могли бити завршени до љета наредне године, али цеста не може бити пуштена у саобраћај ако у међувремену не буде изграђен гранични прелаз с хрватске стране.

БиХ је свој гранични прелаз изградила још прије неколико година, а Војин Митровић, бивши министар саобраћаја и веза БиХ, Хрватској је предлагао да се ради практичности и уштеде времена изгради заједнички гранични прелаз на бх. страни.

Хрватска је то одбила дијелом и због тога што се уласком те земље у Шенген компликује и прекогранични саобраћај, па је донесена одлука да Хрватска ипак изгради властити прелаз.

Међутим, ова одлука би могла утицати на рокове и довести до тога да грађани БиХ и Хрватске не буду могли путовати новом брзом цестом у догледно вријеме.

Наиме, с обзиром на то да је рок за изградњу граничног прелаза отприлике 12 мјесеци, поставља се питање да ли ће брза цеста, ако и буде завршена на љето, бити пуштена у саобраћај прије 2025. године.

Прије неколико мјесеци нам је незванично речено од стране извора из ЕУ да су све одлуке на том градилишту у хрватској надлежности, али да вјерују да би се гранични прелаз могао направити и у краћем року.

Са друге пак стране, имајући у виду да јавни радови обично касне, а рокови се често пробијају, постоји оправдана бојазан да до пуштања у саобраћај не дође на вријеме. Примјера ради, Хрватска је имала великих проблема у поштовању рокова обнове Петриње и Загреба након разорних земљотреса прије неколико година. ЕУ има интерес за изградњу ове цесте, јер је финансирала ауто-пут на бх. страни у Републици Српској и обезбиједила кредит и грант за мост на Сави код Градишке.

У "Хрватским цестама" су нам објаснили да је покренут поступак јавне набавке, а да се с обзиром на то да поступак није окончан, не може очекивати да радови почну.

"Очекивани завршетак зависи од трајања поступка набавке, те ће се знати након што се склопи уговор о грађењу", рекли су нам они.

С обзиром на то да је изградња граничног прелаза у надлежности Министарства финансија Хрватске, упутили смо и њима допис с истим питањем, на које смо добили сљедећи одговор:

"Након проведеног поступка јавног надметања и евалуације пристиглих понуда, донесена је одлука о одабиру извођача радова и склопљен је уговор о изградњи новог цестовног граничног пријелаза, на коридору брзе цесте Окучани - граница БиХ. Радови на изградњи граничног пријелаза започет ће када се осигурају увјети који су у надлежности 'Хрватских цеста'", одговорили су нам у овом министарству.

С обзиром на то да се чини да су "Хрватске цесте" и Министарство изнијели другачије тврдње о томе да ли је уговор склопљен, замолили смо за појашњење у "Хрватским цестама".

"Министарство финанција је склопило уговор за изградњу граничног пријелаза на фази ИИ, коју ми тренутно градимо. Сам гранични пријелаз није наш пројект. Ми смо покренули набаву фазе ИИИ, односно споја фазе ИИ која је у изградњи са ауто-цестом", одговорили су нам они.

Да ли ће градња граничног прелаза почети ускоро, остаје да се види, а док се то не догоди, грађани ће морати користити стари гранични прелаз у центру Градишке, који је одавно уско грло и узрок честих саобраћајних гужви.

(Независне) Фото: Независне

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Ду

13.11.2023 09:31

Све се може набити бурли на штап

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије 1

15.11.2023 15:56

Хрватима је у интересу да се овај пројекат одуговлачи.

Name

ПРОРОК

13.11.2023 09:31

Ха, ха, ха, чекаћеш до вијека, али хвала за мост на Пељешцу - Латини са љубављу Милораду Додику !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Витални интерес

13.11.2023 09:32

Та брза цеста како је зову у лијепој њиховој, нама није ни мало битна, ко још туда пролази, најбитније да ми можемо преко Пељешког моста, тим мостом имамо пролаз даље у европу и свијет

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахах

13.11.2023 09:33

Рацунај ако су рекли до 2025 памтис један пренесес један + оно касњење добијес НИКАД за мог зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопов

13.11.2023 09:34

Прије 20година су излазили на терене гледали куда мозе све да брза цеста продје, и онда лагано сваке године ЛАЗ!!! Мрс багро!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурд

13.11.2023 09:43

Ха ха дајте ви њима.дозволе за Пељwсwц,дај те им да дају издање по Српској а они вас крају право ,зато испаштају грађани.Гузве по 5 сати по границама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питајте

13.11.2023 09:50

Питајте оног што је предао Јасеновачку грађу Хрватској и што одобрава Зорану Милановићу прославу злогласне 103 ХВО бригаде.Ономе што пише да су Срби и Хрвати угрожени од стране исламских фундаменталиста и шаље писмо америчком сенату.Не фермају га Хрвати ни 5%.Хрватској не одговара спајање брзе цесте и аутопута који иде према Бања Луци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.11.2023 11:03

Јасно је већ много година да ХР опструише саобраћај са БиХ у Градишци. Зато у западној Херцеговини има много прелаза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.11.2023 18:15

Јасно,али може им се.Сви знамо ко је у Западној Херцеговини и њихов допринос,улогу у једној и овој Хрватској.Тако да заслужено!

Name

БЛ

13.11.2023 11:09

Наш “витални национални интерес” је Пељешки мост, а не излаз на аутопут!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

13.11.2023 12:52

Па могу направити пар киоска за 2 године

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

13.11.2023 15:56

Ако су им заједнички прелази проблематични, могли би се макнути са територије БиХ у Градини и направити свој у Јасеновцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леми

13.11.2023 16:33

Битно да је Миле њима еxпресно дао дозволу за пељески мост...битни су хрватски интереси,ко сиса Српску...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

13.11.2023 18:20

Па направите и ви свој Пељешки мост, ко вам брани? Ђе проблем?