"Дубоко смо забринути, нико нас није консултовао"

- Епархија рашко-призренска изразила је дубоку забринутост поводом измештања спомен плоче српским војницима, који су у Балканским ратовима и Првом светском рату ослободили ове просторе.

Србија 13.11.2023 | 08:19
"Дубоко смо забринути, нико нас није консултовао"

''Ни српска заједница, која то гробље користи, ни Епархија рашко-призренска, која се духовно стара о православним гробљима на Косову и Метохији, нису били консултовани о измештању спомен плоче ослободиоцима у Првом светском рату, који су поднели велике жртве заједно са осталим савезничким војницима'', навела је синоћ у саопштењу Епархије. 

На овај начин, не само да је поново исказано непоштовање према једном спомен обележју на православном гробљу на Косову и Меотхији, и то од стране званичног градског предузећа, већ се прекрајањем историје покушавају замаглити неспорне истине о учешћу и историјској улози српског народа на овим просторима, додају из Епархије.

''Тиме се показује и каква би судбина нашег културног и верског наслеђа била када би заштита тог наслеђа била препуштена искључиво косовским институцијама. Епархијске правна служба ће размотрити све могућности како да се спомен плоча врати на своје првобитно место и да се српско гробље у Приштини достојанствено сачува у будућности.

Међутим, више од свега, учестало скрнављење и оштећивање српске духовне и културне баштине на Косову и Метохији нам показују потребу за вишим степеном заштитом наше културне и духовне баштине, уколико желимо да та баштина на овим просторима опстане онаква каква јесте'', истакнуто је у саопштењу Епархије.

Споменик српским војницима страдалим у ратовима од 1912. до 1918. године у спомен-парку на приштинском православном гробљу, померен је са централног места. 

Уместо њега постављена је црна мермерна плоча на којој на француском, српском и албанском пише: "Француским војницима палим на Косову".

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

АР

13.11.2023 08:51

Куда год се окренес неки споменици И то са нагласком ослободилацки Нисам бас сигуран да смо само ми ослобадјали Народи балкана су уцествовали у ослобадјању Сви народи балкана А нисам бас сигуран ни то да су сви ратови у којим смо били уцесници били ослободилацки Присјетимо се 90-их Ми И те ратове називамо ослободилацким од кога смо се то ослободили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјука

13.11.2023 09:49

Ако ниси ниста паметније могао реци, ниси требао ни устајати. Мрш џукело.

Name

Милан

13.11.2023 13:45

Народи балкана ослобадјали од кога?Самих себе.Сиптари уцествовали у оба рата на страни окупатора.Убијали Српске војнике док су се повлацили према Грцкој.У другом исто тако.И они ослобадјали.Не знам које си вјере и нације али висе је доста извртања историје.Српски народ је једини ослободилацки народ

Name

ре ар

13.11.2023 17:23

Ко си то "ми"сендвица ти? Лоси сендвици знају да ударе на зелудац и да тотално оборе духовну вертикалу. Особа поцне да прица за себе у мнозини.

Name

Реалиста

13.11.2023 18:33

Како си испао и глуп и безобразан. Срби су ослобађали просторе гдје су вјековима живјели, не знам шта је ту толико спорно и тешко схватити? 90их је био грађански тат у Хрватској и БиХ зато то не мијешај.

Name

Небојса

13.11.2023 09:00

Француска захвалност Србима као савезницима исказана данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузно

13.11.2023 09:22

Треба се залити Стразбуру за људска права, ту је вјековима било и није никоме сметало, а сад албанци уз помоц медјународне заједнице отели Српску земљу, сад им сметају и српски споменици и српске светиње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.11.2023 09:58

Срби продавали земљу нико ништа није отео

Name

Коме се залити?

13.11.2023 10:12

Водји свих Срба, најпаметнијем међју нама, једином који преговара у име свих нас, ономе који све зна, који је све нас задужио милијарде долара, који дао Арапима земљу и руднике и гдје људи раде у пеленама, који је Косову дао све сто су Срби имали тамо а њих (Србе) раздузио да се не бакцу тамо на КиМ, који воза аутобусима сиротињу да му пљесце на митингу, коме су пријатељи Сцхредер,Блер,Клинтон ( јер је паметан) е томе се жалите јер је ОН свевисњи и највећи Србин а сви други су издајници.

Name

РЕ Тужна

13.11.2023 11:28

Ово је споменик из 20. вијека, о каквим ти вијековима причаш, нема 100 година?!