Цијене нафте на свјетском тржишту пале, ниже и у БиХ

Цијене нафте пале су у понедјељак, преокренувши свој раст од петка јер је обновљена забринутост око пада потражње у Сједињеним Америчким Државама и Кини нарушила тржишно расположење.

Босна и Херцеговина 13.11.2023 | 07:49
Цијене нафте на свјетском тржишту пале, ниже и у БиХ

Цијена нафте Брент за јануар биле су у паду за 71 цент, или 0,87%, на 80,72 америчка долара по барелу,, док је цијена америчке Wест Теxас Интермедиате (WТИ) сирове нафте за децембар били на 76,49 америчких долара, што је пад од 68 центи, или 0,88%.

Обје референтне вриједности биле су знатно испод 100-дневног помичног просјека од 86,61 УСД по барелу за WТИ и 82,31 УСД по барелу за Брент.

Цијене су прошлог петка порасле готово 2 посто јер је Ирак изразио подршку резању нафте од стране ОПЕЦ+, али су изгубиле око 4% у цијелој седмици, забиљеживши своје треће седмичне губитке први пут од маја.

"Улагачи су више усмјерени на спору потражњу у Сједињеним Државама и Кини, док су се забринутости око могућих поремећаја у снабдијевању због сукоба Израела и Хамаса донекле повукле", рекао је Хироyуки Кикукаwа, предсједник НС Традинга, јединице Ниссан Сецуритиес.

Америчка управа за енергетске информације (ЕИА) рекла је прошле седмице да ће производња сирове нафте у Сједињеним Америчким Државама ове године порасти нешто мање него што се раније очекивало, док ће потражња пасти.

Сљедеће би године потрошња бензина по становнику у САД-у могла пасти на најнижи ниво у два десетљећа, наводи се.

Слаби економски подаци прошле седмице а из Кине, највећег свјетског увозника сирове нафте, такође су повећали страхове од слабе потражње.

Потрошачке цијене у Кини у октобру су пале на најниже нивое из раздобља пандемије, што доводи у сумњу снагу економсог опоравка земље.

Уз то, рафинерије у Кини тражиле су мању снабдјевеност од Саудијске Арабије, највећег свјетског извозника, за децембар.

Ипак, Кикукаwа је рекао да ће цијене нафте бити подржане ако се WТИ приближи 75 долара по барелу.

"Ако тржиште додатно падне, вјероватно ћемо видјети подршку куповини на основу очекивања да ће Саудијска Арабија и Русија одлучити наставити с добровољним смањењем снабдијевања након децембра, рекао је Кикукаwа.

Највећи извозници нафте Саудијска Арабија и Русија прошле су седмице потврдили да ће наставити с додатним добровољним смањењем производње нафте до краја године будући да забринутост око потражње и економског раста наставља утјецати на тржишта сирове нафте

ОПЕЦ+, Организација земаља извозница нафте и савезници укључујући Русију, састаће се 26. новембра.

На страни снабдијевања, америчке енергетске компаније смањиле су број нафтних платформи које раде другу седмицу заредом на најнижем нивоу од јануара 2022., објавила је компанија за енергетске услуге Бакер Хугхес.

Према подацима са апликације Федералног министарства трговине, цијене горива су у паду и на домаћем тржишту.

Тако најефтинији дизел у Сарајеву износи 2,56 КМ по литру, бензин 95 2,46 КМ по литру и бензин 98 2,66 КМ по литру.

(Клиx) Фото: Платфома X

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Краљ Сточара

13.11.2023 09:23

Можда су тренутно пале али ова берза као Лука Чуда, накашље се Саудиски престолонасљедник принц Салман и цјене нафте скоче у небо због забринутости свијета за његово здравље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

13.11.2023 11:33

Отприлике је то тако некако. Залосно..

Name

Не сери

13.11.2023 09:38

Не сери Краљу Стоцара, то сто код нас никаквог реда нема и у свијету цијене падну али код нас као залихе старе па цијене и даље велике то је друга ствар, то мозес захвалит Додику који није хтио да смањи акцизе на гориво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Минкен

13.11.2023 10:00

Издрзите до 2030 Миле лопов вам обећао до тада дрзаву и све ће вам бити мед и млијеко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је спекулативно

13.11.2023 13:30

У Русији нпр.за један долар мозес купити 1 векну.

ОДГОВОРИТЕ