Хрвати поставили нови светски рекорд у вожњу аутомобила у рикверц!

22-годишњи рекорд за најбржу вожњу уназад (у рикверц) је срушен! Горан Дрндак из Хрватске возец́и аутомобил “Римац Неверу” поставио нови светски и гинисов рекорд у најбржој вожњи аутомобила у назад (у рикверц)!

Занимљивости 12.11.2023 | 17:10
Хрвати поставили нови светски рекорд у вожњу аутомобила у рикверц!

Претходни рекорд од 165,08 км/х (102,58 мпх) поставио је 2001. Дарен Менинг из Велике Британије, возец́и Цатерхам 7 Фиребладе.

Ових дана Горан Дрндак је постигао и подставио нови светски и гинисов рекод за најбржу вожњу аутомобила у назад постигавши брзину од невероватних 275,74 километара на сат (171,34 мпх)

Подсећамо за оне који не знају “Римац Невера” је електрични хипераутомобил који је дизајнирао и направио хрватски произвођач аутомобила Римац Аутомобили.Компанију је 2009. године основао Мате Римац, који је тада имао само 21 годину.

Његова четири точка се независно покрец́у помоц́у површински постављених магнетних мотора, што му даје укупну снагу од 1.914 коњских снага и максималну брзину од 412 км/х (256 мпх). Потребно му је само 1,74 секунде да убрза од 0-60 мпх, што је један од најбржих аутомобила икада направљених.

Поред тога, сваки предњи и задњи сет точкова имају мењач са једном брзином, омогуц́авајуц́и да се пуни обртни момент примени лево или десно од сваке осовине.

“То је био приказ шта се може урадити са четири независна електромотора, а такође је био и забаван тест за нас“, рекао је Горан након што је постигао рекорд.

Производња аутомобилас Римац Невера је ограничен на само 150 возила, произведених по стопи од око једног недељно. Цене почињу од 2 милиона евра (1,7 милиона фунти; 2,1 милион долара).

Први је испоручен прошле године светском шампиону Формуле 1 Нику Розбергу, који је гурнуо аутомобил до крајњих граница док се возио по Монаку, као што се види на видео снимку испод.