Обука контролора ваздушног саобраћаја у БиХ

То је први пут да се цјелокупна обука контролора ваздушног саобраћаја проводи у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 12.11.2023 | 14:43
Обука контролора ваздушног саобраћаја у БиХ

Након основних припрема у Мостару је недавно почела обука нове генерације контролора ваздушног саобраћаја. То је први пут да се цјелокупна обука контролора ваздушног саобраћаја проводи у Босни и Херцеговини.

И то захваљујући кориштењу најсавременијих преносних симулатора за обуку, који уз кориштење интернетске везе омогућавају провођење обуке на било којој локацији, уз потпуно њено прилагођавање оперативном окружењу и ваздушном простору јединица контроле летења на коју се односе.

Како је истакао директор Агенције за пружање услуга у ваздушној пловидби (БХАНСА) Даворин Приморац, обука се проводи на основу уговора који је БХАНСА закључила са данском тренинг организацијом ГАТЕ Авиатион Траининг.

"У Мостару су инсталирана три преносна симулатора на којима ће се обучавати 14 кандидата за обласне, девет кандидата за прилазне процедуралне и аеродромске контролоре ваздушбог саобраћаја и два кандидата само за аеродромске контролоре ваздушног саобраћаја.

Осим тога, на истим симулаторима ће се проводити и обука освјежења знања за постојећа 73 контролора који тренутно раде на аеродромима у Сарајеву, Бањој Луци, Мостару и Тузли", образложио је Приморац.

(Фена) Фото: Фена

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

кмкок

12.11.2023 22:28

Не могу их они обуцити колико их оде у Емирате и остале арапске земље... а обуку им плаца дрзава...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

12.11.2023 23:33

Почетна плата пар хиљада КМ а ви остали сисајте весла

ОДГОВОРИТЕ