Дивља депонија на мјесту бившег гиганта

Пољопривредно-индустријски комбинат „Младен Стојановић“ у Новој Тополи био је један од највећих комбината у бившој Југославији. Од некада највеће фарме у бившој Југославији остале су рушевине, обесправљени радници, рупе у буџету Републике Српске и – дивља депонија „свјетских размјера“.

Република Српска 11.11.2023 | 18:57
Дивља депонија на мјесту бившег гиганта

У свим рушевинама ПИК-а „Младен Стојановић“ налазе се мање или веће гомиле смећа, али на ободу овог комбината створена је огромна дивља депонија за коју, како смо сазнали, нико није одговоран. Власт сматра да је депонија настала немаром локалног становништва, а локално становништво сву кривицу сваљује на власт.

На депонији се одлажу све врсте смећа – грађевински шут, намјештај, пластичне амбалаже, стакло, гуме, одјећа, обућа. Вјетар дио смећа разноси по околним њивама и ораницама. Мјештани кажу да се на ову депонију често баца и клаонички отпад.

“Као да су сви навикли да све бацају овдје. Можда се депонија не види голим оком, али она је, могу слободно рећи, пред нашим носевима. Сад је зима и смрад је мањи, али можете замислити како смрди на плус четрдесет љети. И то нико не жели да уклони. Камиони само долазе и долазе. Бацају све што им падне на памет”, казала је Маја Д. из Нове Тополе за наш портал.

Посланик Народног фронта у Народној скупштини Републике Српске Радислав Дончић сматра да ова дивља депонија представља – екоцид. Он тврди да камиони „Градске чистоће“ из Градишке на овом мјесту истоварају смеће.

“Градоначелник Градишке тврди да то није тачно, а постоје и снимци и фотографије о одлагању отпада. Не очекујем да ико ријеши тај проблем. Ко може да ријеши то кад је одлагање смећа дозволио онај ко треба да то спријечи”,  истакао је Дончић.

На овом простору су, каже он, уништене огромне површине плодног земљишта. Приликом изградње ауто-пута Бања Лука – Градишка на том земљишту су отварани мајдани одакле је вађен шљунак. Након то га су те рупе и вртаче затрпаване смећем.

“Не знам коме да се обратим када то раде људи који би то требали да забране. Надлежни кажу да је то измишљено за одлагање смећа, али то није тачно. Та депонија ничим није ни означена, ни ограђена. То је еколошка катастрофа, а не депонија”,  рекао је Дончић.

На врхунцу пословања 1974. године ПИК „Младен Стојановић“ у свом саставу имао је фарму са 2.000 музних крава, свињогојску фарму са 90.000 товљеника годишње, затим фабрику сточне хране у којој се годишње производило 60.000 тона хране, те плантаже на око 640 хектара. Све је то пропало, а успјела је једино – дивља депонија.

Горан Бијелић је био директор „Градске чистоће“ када је Градишком управљао Зоран Латиновић. Он тврди да на земљишту које се налази око ПИК „Младен Стојановић“ не постоји ниједан мајдан који није затрпан смећем.

“Четири-пет година су на том мјесту одлагали биолошки отпад, као што су грање и намјештај. Потом су те рупе затрпавали. Када су дошли „до нуле“, морали су пронаћи нови мајдан. И нашли су га када се градио ауто-пут. То је била транспортна дистанца која је коштала малтене нула марака. Створили су огроман мајдан” прича Бијелић.

Смеће се, тврди он, одлаже на ничијој земљи. „Градска чистоћа“ из Градишке је, каже Бијелић, у веома тешкој ситуацији и због тога смеће одлаже на дивљу депонију умјесто у Рамиће.

“Покварио им се шлеп и зато одлажу смеће на том мјесту. Покушали су да то ураде испод радара, али је народ видио. Вјероватно ће они и даље ту одлагати грађевински шут и биолошки отпад. То и није толики проблем, али на томе се не стаје. И сами сте видјели чега све тамо нема”,  истакао је Бијелић.

Директорица „Градске чистоће“ Рената Обрадовић Поповић тврди да сваки килограм смећа са територије Града Градишка заврши у Рамићима. Она истиче да ниједан камион није истоварио смеће на дивљу депонију у Новој Тополи.

“Радимо на санацији те депоније.  Не знам шта бих вам рекла. Ту депонију су направили грађани. „Градска чистоћа“ не вози ништа на ту депонију. Ми све возимо у Рамиће. Имамо камион и комплетан отпад иде у Рамиће”,  рекла је Обрадовић Поповић.

Први човјек Градишке Зоран Аџић каже да ће тај проблем бити ускоро ријешен. Он каже да је Скупштина Града Градишка донијела одлуку да се на овом мјесту нађе депонија грађевинског отпада.

“То је велика депонија, али ћемо ријешити тај проблем.  Фарма је отишла у стечај, објекти ће бити урушени, и сви грађевински елементи ће ићи тамо. Наши камиони купе смеће у 56 мјесних заједница и све возимо у Рамиће.

Ми смо, уосталом, један од оснивача те регионалне депоније.  Сав комунални отпад одлажемо тамо.

У Новој Тополи је дошло до једног ексцеса, али ми смо то санирали. Полиција и комунална инспекција надзиру то подручје, али грађани бацају из дана у дан. Наш народ као наш народ, не брине много о томе”, казао је Зоран Аџић.

(Цапитал)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Кмкок

11.11.2023 19:04

И док је фарма радила пуном паром смрад од свиња и крава је био неподношљив...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.11.2023 21:58

А сад кад не ради, смрди јос висе!

Name

Фармланд

11.11.2023 19:06

За вријеме фармланда ту је закопано хиљаде мртвих крава и телади...ископан је сав сљунак за аутопут а у мајдане се истакала осока са фарме...јадан народ који ту зиви и залијева басте том водом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

11.11.2023 19:13

Кандидати за ЕУ преговоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

11.11.2023 19:22

Оцити примјер једног високопозиционираног функционера владајуце странке (странака) у РСу "Народ је крив" Све смо им обезбједили и дали а они стока Инаце ово се односило на његове прве комсије Среца је једино сто он висе неце бити кандидат за градонацелника испред тренутне позиције у РСу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све ће бити почишћено

11.11.2023 20:23

Некоме ће Лијевче ваљати

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

11.11.2023 20:28

Какав гад и нечовијек тог вашег АЏИЋА. САДА СЕ ПРИЧА О СМЕЋУ. ТИМ СУ САКРИЛИ, КО ЈЕ ПРОЦИЈЕНИО ПИК КО ВОДИО ФИРМУ , ДА ПОТПУНО ПРОПАНЕ. КОМШИЈЕ СУ ЗА ЊЕГА ГЛАСАЛЕ. НЕКА ЈЕ ПЉУНУО НА ЊИХ. НАРОД И ЈЕСТ ГЛУП У ТИМ ЛИЈЕВЧУ. СВИ СНСД ПОДРЖАВАЛИ. Обичан човјек од БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јао

11.11.2023 21:53

Пази Бјелић коментарише,од кад су му узели столицу,у градској чистоци,а каф је он товарио на камион по 40т смећа и возио по путевима то је ок,код куце направио био депонију па узимао најлон и продавао ма црно трзиште..да ли је и те детаље пријавио🫠

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

11.11.2023 23:24

То је Бурлин најуспјеснији економски пројект!

ОДГОВОРИТЕ