Српска 25 година трпи силовање и терор појединаца

- Ниједан појединац не смије бити изнад устава и закона, без обзира да ли је ријеч о високим представницима, страним амбасадорима или овдашњим политичким шерифима. Двадесет пет година Република Српска и БиХ трпе терор појединаца и њихово силовање уставно-правног поретка и институција, а основна порука са данашње сједнице Главног одбора ПДП-а јесте да ова безумна, нечувена и двадесет првом вијеку неприхватљива пракса мора одмах да буде заустављена - истакао је на данашњој сједници Главног одбора ПДП-а у Дервенти потпредсједник ПДП-а Милко Грмуша. 

Република Српска 11.11.2023 | 14:49
Српска 25 година трпи силовање и терор појединаца

Према његовим ријечима, Главни одбор ПДП данас је усвојио политичке закључке и смјернице чији је основни смисао да је наступило вријеме за озбиљно политичко преслагивање у земљи.
 
- Констатовали смо чињеницу да високи представници у БиХ, сходно Анексу 10 Дејтонског споразума и Уставу БиХ, никад нису имали право да усвајају акте са уставном и законском снагом, као нити да смјењују демократски изабране народне представнике. Урушавање демократског и правног поретка почело је у највећој мјери 1999. године кад је тадашњи високи представник у БиХ Карлос Вестендорп нелегално смијенио демократски изабраног предсједника Републике Српске професора Николу Поплашена и тиме трајно минирао владавину права у Српској и БиХ. Та смјена извршена је са основним циљем да се насилно промијени политички рељеф у Српској и БиХ и да се на власти трајно инсталирају они који ће повијати главу не пред уставом и законом, него према моћницима. Сви они који су у Српској тад директно или индиректно подржали ово насиље, тад су подржали неправну праксу високих представника да урушавају уставни поредак и суверенитет Српске и БиХ. Вестендорп је то учинио да би сачувао политичко сјеме које је насилно преузело власт у Српској, а плод те отровне воћке данас је толико нарастао да је затровао живот и онима којима је био намјењен да га прогутају и онима који су га посијали - истакао је Грмуша. 

Грмуша је такође истакао и да је став Главног одбора ПДП-а да Кристијан Шмит није изабран за високог представника у БиХ у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума.

- Због те неспорне чињенице Главни одбор ПДП задужује посланички клуб ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске да упути у процедуру акт којим ће парламент Српске осудити коалицију владајућих странака из Српске са странкама тзв. Тројке из Федерације БиХ будући да је федерална компонента власти у БиХ резултат директне противправне интервенције г. Шмита. У случају да то јасно не осуди, парламент Српске имплицитно ће прихватити не само да је г. Шмит високи представник, него ће и заузети став да високи представници у БиХ имају право да намећу законе и суспендују и саме уставе у БиХ, а чему се ПДП оштро противи и у чему никад нећемо учествовати. Исто тако, задужили смо и све наше посланике да иницирају процедуру пописа свих неуставно наметнутих законских и уставних одредаба свих високих представника у БиХ са циљем да их сви парламенти у БиХ прогласе ништавим, јер то они и јесу. То је први корак ка поништавању и наметнутих политичара који су заковали систем - изјавио је Грмуша. 

Постизање новог друштвеног консензуса у Републици Српској чија се суштина огледа у хитном кадровском, стручном и вриједносном обнављању институција и њиховом ослобађању од страних и домаћих моћника, према ријечима Грмуше, политички и вриједносни је приоритет ПДП-а око којег ће позвати на сарадњу све здраве друштвене снаге.

- Како би неправни систем коначно био ликвидиран, неопходно је да се одмах изврше правно-политичке радње на основу којих ће у 2024. години бити одржани истовремено локални и општи избори на свим нивоима и посланици ПДП-а су добили задатак да то покрену. ПДП излази пред народ са поруком да странци више немају шта да одлучују у Српској и БиХ и да њихов досадашњи концепт рада коначно треба смјестити на сметљиште историје, заједно са њиховим политичким отровним воћкама које су посадили у Српској и цијелој БиХ. Како бисмо кредибилно реализовали овај велики патриотски и државнички посао, свјесни смо да ћемо и унутар наших редова морати сасјећи многе отровне коровчиће јер је превише људи напустило већ нашу земљу, превише их се спрема да оде и више нема времена за калкулације. Земља мора почети да се лијечи-одмах -  закључио је Грмуша. 

(БН) Фото: ПДП

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Сунце ти

11.11.2023 15:00

Тај михајлица 30г ко да нема нико паметан но он, сацуај бозе свих таквих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.11.2023 15:24

Одлуке и закони високих представника и пренос надлежности су накнадно легализоване у скупштини БиХ. Гласали су посланици СНСД уз остале. Сјећате ли се само увођења акциза. Појели колаче (говна) па увели акцизе.

Name

Рееее

11.11.2023 17:08

Ајде симбиоза ста је са БЛ каква ви опозиција Вукан једини и Тривицка

Name

Дарко БЛ

11.11.2023 19:56

Треба Драско да буде пресједник РС, нека развија сваки град и опстину исто као и БЛ

Name

Ђорђе

11.11.2023 15:00

Ови појединци морају ускоро одговарати, пред поштеним и нормалним судијама. Не бих сада овдје да прозивам неке судије и тужиоце, али њима треба судити под хитно, на стадиону, и криминалцима, који сруше наше друштво. Стоп бандитосима, хитно их извојити из људи, за злочине да одговарају, снажно и превентивно правосуђе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,ЂОРЂЕ

12.11.2023 09:20

Годинама се прича,"ТРЕБА"..."МОРА"...и све остаје на томе,јер,пискарање по фб.не доноси резултат,него дјеловање на терену. Нека нам ова власт ради шта јој воља,кад нисмо способни да јој се одупремо!!!

Name

Бања Лука

11.11.2023 15:10

ЦИГАНИЈА жива

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста Вас свију

11.11.2023 15:14

Какве закључке ,коме,њима или вама ЦВ живите и ви поред њих одлично,у борбу вама неодговара побједа као и опозицији у Србији Какви сте на локалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пањик

11.11.2023 16:21

Тацно имамо само скупу кајгану лопове сецикесе.

Name

Будала као и ти

11.11.2023 15:18

Не рисе мајке ти.Паламудите једне те исте глупости од те 99-е.Нигдје нисмо макли с том реториком која је идентична дудуковој.И зато су нам странци још увијек овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хало ПДП,

11.11.2023 15:29

Имате ли шта ново речи, понављате се ко Шваба трајлала. Нешто вас мало остало, а и за те ту присутне не гарантујем да су вам баш лојални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.11.2023 15:55

Немамо више за кога гласати овај папкаски ПДП пређе комплет у бурлину странку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данка

11.11.2023 23:14

Шта ти лупаш??!

Name

Биљана БЛ

11.11.2023 16:02

Грмуша је озбиљан политички потенцијал и ПДП би њега требао кандидовати за градоначелника БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драга Биљана Бл,

11.11.2023 17:50

Ако није сарказам, онда ме добро насмија.А,у данашње вријеме се само таквим глупостима се човјек може смијати.

Name

Опааааа бато

11.11.2023 16:11

Почео и ПДП дувати у исту тикву са СНСД-ом. Ако вам је Шмит највећи проблем онда нам је добро! Ја мислио ви ћете нешто о смањењу буџета за културу. Минималцу. Поскупљењима. Криминалу у ИРБ-у....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕСНА

11.11.2023 16:20

Трла баба лан да јој прође дан !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.11.2023 16:38

Момак прибери се мало, јер једно вријеме пљујеш по својима а онда сад пљујеш по другима, знаш ли гдје си!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

11.11.2023 17:23

Сви су буцни пред изборе послије се устолице и забораве ста су прицали.Примјер Станивуковиц блиски родјак Црнадка.Михаљица катастрофа.Ко год не продје на изборима или добије сут карту брзо се прекомпонује да ли је то интерес па сигурно да јесте.Ко је био у политици тај зна које су то игранке.Рулет је ниста у односу на ово. Људи пљују своје најмилије а да не пљују по народу.Сви имају лицних проблема и на тај нацин се лијеце.Једино сто новцем заборављају своје проблеме због тога и ломе ноге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славица 51

11.11.2023 17:29

Ово је прави корак и коначно конкретна и поштена анализа.Комплименти госп.Грмуша Само поштени млади интелектуалци могу спасити наш народ...ви сте свјетлост на крају овог црног и предугачког тунела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

11.11.2023 17:37

Овде на слици све мој до мојега...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

11.11.2023 18:07

Оцистите ви, пдп, своје редове од издајника и оних који раде за власт! Трбали би да испитате какву улогу има Миленко Ристиц (заједно са својим пајтасем из сдс Радом Савицем) у рударском истразивању литијума у Лопарама! Они то демантују али постоје необориви докази о њиховој улози у свему томе! Засто порицу да без дозволе локалне заједнице мозе било ко да ради такве ствари! Демантовао их је господин Љубиса Петровић који није издао такве дозволе без обзира на републицки ниво! Па ви сад видите ко за кога и ко с ким ради, ко с ким дијели новац! Зиви били па видјели, врло брзо це изаци на видјело ко ради за РС а ко пуни своје дзепове, ко је патриота а ко издајник!

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

11.11.2023 19:56

Ви силујете народ глупани

Name

Јован

11.11.2023 23:16

Свака част господине Грмуша. Конкретна и јасна политичка процјена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симеун

12.11.2023 09:11

Грмуса један дан нападне власт па други опозицију па треци своју странку и цетврти дан не зна ни у којој је странци.

ОДГОВОРИТЕ