Српска нема регистар донора матичних ћелија

Република Српска нема регистар донора матичних ћелија. Из бањалучке Куће људских права поднијели су иницијативу за успостављање овог регистра, а чека се реакција надлежних из министарства здравља и социјалне заштите. Апеле шаљу и обољели.

Република Српска 11.11.2023 | 12:09
Српска нема регистар донора матичних ћелија

Право на живот једно је од основних људских права. Неријетко то право зависи од добре воље и жеље других људи како би спасили нечији живот али и од здравственог система који би требало то да омогући. Увидјевши да у Републици Српској не постоји регистар донора матичних ћелија, а подстакнути примјерима борби оних који чекају трансплантацију коштане сржи поднесена је иницијатива.

“Истражујући шта се заправо дешава код нас и зашто немамо регистар чули смо се са Инститотом за трансфузију крви Србије. Они су рекли да су спремни помоћи колико год је то у њиховој моћи да се један такав регистар успостави и у Српској и да је неопходно да се та сарадња успостави на нивоу ресорних министарстава и да би било добро да та сарадња крене упућивањем писма намјере од стране нашег минисарства здравља што смо ми и ставили у нашу иницијативу”, каже Драгана Дардић из Куће људских права Бањалука.

Идеалан донор је сродник, али то није био случај Бањалучанке Данијеле Мајсторовић која је  захваљујући бројних апелима које је упућивала у јавности пронашла несродног донора и сада се опоравља. Управо она је покренула цијелу ову причу.

“Лијечим се у Београду, заиста третман је фантастичан , могу рећи да сам у добрим рукама. Трансплантирана сам прије седам дана и даље сам у тој некој аплазији и то је све нормално, а надам се да ће до краја мјесеца те донорске ћелије профункционисати и да ће све ово бити ружан сан. Тако да је ово апел за све да се што прије нешто уради са овом иницијативом како би људи из БиХ били уопште у могућности да донирају ћелије да не буду никаква држављанства препреке”, рекла је Мајсторовићева.

Да ли је могуће да Српска добије регистар, односно на који начин олакшати борбу обољелих од малигних крвних болести из министарства здравља и социјалне заштите Српске на ова наша питања нису одговорили. 

Спашавање живота обољелих мора бити приоритет, поручују из Куће људских права и позивају надлежне да пронађу рјешење. 

Примјера ради у Регистру давалаца матичних ћелија Србије је више од 18.000 потенцијалних донора док их је у Хртваској око 62 хиљаде.

(БН) Фото: БН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

+

11.11.2023 14:00

У Српској поштен човјек. Не може добити кифлу БАДАВА. Многи милијардери и милионери. Злоупотребе у Србији било у Социјализму , продаје ДИЈЕЦЕ. И коме више вијеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска пропаст

11.11.2023 14:09

Српска нема ниста , ово је хаос ста се овде ради...

ОДГОВОРИТЕ
Name

студенткиња

11.11.2023 18:18

Како нема ништа???? А Додо? То на овом свијету ама баш нико други нема!!!