Вучић очекује добар разговор у "четири ока" са Макроном

 Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас у Паризу, где борави на мировном форуму, да га очекује веома добар, садржајан и важан разговор у "четири ока" са председником Француске Емануелом Макроном, а да ће више информација о току и темама разговора можда моћи да саопшти сутра ујутру.

Свијет 10.11.2023 | 20:19
Вучић очекује добар разговор у "четири ока" са Макроном

"Не заборавите да смо ми у Гранади дуго разговарали и ја то нећу заборавити председнику Макрону. У једном тешком тренутку за Србију, када смо били притиснути са свих страна. Председник Макрон је издвојио сат времена да разговара са нама и није му то био проблем. То је било непосредно после Бањске, када се очекивала салва напада. Ја мислим да Србија то мора да поштује, надам се да ћемо моћи да га ускоро угостимо у Београду", рекао је Вучић.

Председник је истакао да су његови разговори са Макроном увек трезвени и да, иако се њихови ставови по питању КиМ разликују, гледају шта се може учинити по питању очувања мира и стабилности.

"Сада гледамо како да направимо неке ствари које су добре за очување мира и стабилности, које не штете нашим националним интересима, а које такође погодују Француској да буде сигурна да неће бити ново жариште и да се ствари полако решавају", рекао је Вучић.

Истакао је и да се на маргинама Париског мировног форума састао са председником Владе Краљевине Белгије Александром де Кроом са којим је разговарао о свим важним билатералним питањима између Србије и Белгије.
 "И о КиМ, о томе како може да се настави дијалог и шта је то што може још да се уради. Разговарали смо и о извештају Европске комисије", рекао је Вучић.

Истакао је да је Де Кро очекивао да ће се он жалити и кукати због извештаја, али додаје да осим што се не слаже око оцена везаних за КиМ, све друго у извештају је "фер".

"Остварен је напредак. Мени је посебно драго због бројних лажи изнетих у јавност, јер смо добили добре оцене и добре похвале за усвојене законе у области медија. Неки људи ми стално показују Србију као недемократску земљу, при томе користећи права каква нико други ни у једној другој земљи нема", рекао је Вучић.

Он је оценио да те ствари полако долазе на видело и да људи из Европске комисије и Европе то успевају да виде.

"Разговарали смо буквално о свим темама и могли би смо у марту да очекујемо посету белгијског премијера нашој земљи", рекао је Вучић.

Вучић је додао да многи желе да Србија већ сутра уђе у Европску унију, да иако је у току изборна кампања, не жели да на тај начин лаже народ.

"Може да буде изборна кампања сто пута, али ја да лажем народ нећу. Нико неће ући ни ове, ни следеће, ни оне тамо. Нико са Западног Балкана, ни Украјина, ни Молдавија", рекао је Вучић.

Додао је да до уласка Србије у ЕУ постоји много потеза између и ствари које Србији могу да помогну.

"Можемо ли да будемо део јединственог економског тржишта? Можемо ли коначно, што нам је важно за наше камионе, да добијемо ту зелену линију и да пролазе, а не да на свакој граници губе по 20 сати? Можемо ли ми у региону да се повежемо да нам камиони не стоје на границама? Тиме ћемо уштедети од седам до 15 одсто укупних оперативних трошкова. Дајте да разговарамо о стварима које су прагматичне, које могу олакшати живот нашим људима, које могу повећати наш животни стандард, док не дође тај тренутак када ће расположење у Европи бити другачије по питању евроинтеграције", рекао је председник.

Он је нагласио да до уласка Србије у ЕУ имамо нови план раста који је недавно у Београду представила председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

"Наравно, то ће зависити од наших односа са Приштином и све то знамо и ништа то није тајно. Верујем да, иако ми нисте веровали када сам вам у студију рекао, нема ништа од санкција,  иако су нам их данима и недељама најављивали. Ја сам био у праву, јер ја знам и снагу Србије и знам како можемо да се изборимо за своје интересе", нагласио је Вучић.

Додао је да је зато важно да Србија гледа и чува своје националне интересе, да увек буде на европском путу и увек и у сваком тренутку брине о својим пријатељима и не окреће им леђа у тешким тренуцима. 

"Истовремено да гледамо шта је то што можемо да добијемо и учинимо за Србију. Да једна релативно мала земља на ветрометини, са тако великим проблемима које носи на својим леђима, као што је Косово и Метохија, уз недобронамерне критике многих, може и мора да опстане и да се бори за своје интересе", закључио је Вучић.

Говорећи о захтеву америчке амбасаде у Приштини за хитним формирањем ЗСО, замољен да прокоментарише њихов став да ће предложени облик заједнице бити у складу са тзв. уставом Косова, Вучић је упитао да ли то значи да у том случају Срби са КиМ још данас могу да је оснују. 

 "Ако је нешто у складу са уставом тзв. Косова, а шта смо то ми преговарали у Бриселу? Шта је уопште преговарано? Шта смо потписивали? То значи да Срби могу још данас да је оснују ако је у складу са уставом Косова", закључио је Вучић.

(Тањуг) Фото: 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Причам ти причу

11.11.2023 08:19

Сваки његов разговор је 'добар', 'садржајан'. Али исто тако и као вода, како дође тако и оде, ништа не остане, трага никаквога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

11.11.2023 08:47

Нешто са Макроном увјек одлични разговори а овамо долазе тешка времена за Србију и никад гора времена.

ОДГОВОРИТЕ