Пријаве против крупних звјерки мртво слово на папиру

Републичко тужилаштво обуставило је истрагу против Милорада Додика и Радована Вишковића. Против њих двојице је  поднесена кривична пријава због, како се наводи, непријављивања кривичних дјела у Влади Српске.

Република Српска 10.11.2023 | 16:21
Пријаве против крупних звјерки мртво слово на папиру

„То је нешто што ће бити континуитету то се неће завршити ни у наредних мјесец дана него ће то бити посао који  се мора радити у континуитету“, рекао је у јануару ове године  Радован Вишковић, предсједник Владе РС.

Од ове изјаве прошло је 10 мјесеци, а од најављеног списка нерадника нема ни слова.

И управо због оваквих најава и чињенице да надлежни знају да постоје запослени у Влади који не долазе на посао, а примају плату, један бањалучки адвокат поднио је кривичне пријаве против Милорада Додика и Радована Вишковића.

У пријави је писало да су они своја сазнања морали пријавити тужилаштву. Међутим, из републичког тужилаштва је саопштено да нема основа да су пријављени починили кривично дјело и да се њихове изјаве у медијима не могу окарактерисати као кривично дјело.

И није то једини случај у ком је тужилаштво обуставило истрагу против Додика. Афера украјинска икона, истрага око референдума у Српској, али и обустава истраге против Милорада Додика за кривично дјело јавно изазивање и подстицање насиља и мржње...

Пријава је поднесена јер је Додик Тању Топић, политичку аналитичарку из Бањалуке назвао квислингом, агентом њемачких служби.

„Из тога можемо закључити да је у правном смислу Милорад Додик чист човјек нема никакав терет који му се ставља у јавности свих ових година  Све те истраге су завршиле или у прашњавим ладицама тужилаштава остале мртво слово на папиру“, каже Тања Топић, политички аналитичар

Није све баш тако, брани своје коалиционе партнере Ненад Стевандић, предсједник Парламента Српске. То је, каже Стевандић, притисак на правосуђе да се испослују политичке одлуке и да се таргетирају људи и политичке партије.

„У поступке су умијешане све амабасде погово америчка ,долазе њихови представници на суђења је ли то није политички притсак и полтизација правосуђа и то је пет пута горе него што ја говорим“, сматра Ненад Стевандић, предсједник НСРС (УС).

Управо на политизацију правосуђа, али не како тврди Стевандић, америчке политизације, него власти у Српској, упозоравају годинама и из ЕУ.  То може бити препрека у приближавању БиХ Европској унији, сматра народни посланик Игор Црнадак. 

„Неће бити напретка  ка ЕУ док се не ријеше прве велике афере високе корупције у БиХ, док се не појаве неки бх Санадери,  а ови људи који су сад политичка елита то не желе јер се боје да би они могли бити међу тим који ће се истраживати и зато имамо све ово како имамо“, истиче Игор Црнадак, посланик ПДП у НСРС.

Једина оптужница против Милорада Додика потврђена је у Тужилаштву БиХ, иако их неколико комада још увијек има у тужилачим ладицама. У потврђеној оптужници је још и вд директор Службеног гласника РС Милош Лукић. Они се терете за кривично дјело неизвршавање одлука високог представника у БиХ. До сада је одржано једно рочиште на којем је Милорад Додик исказао непоштовање према суду и није се изјаснио о кривици.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ето видиш

10.11.2023 16:59

На Додика значи пријаве подносе и Курта и мурта чим их има неколико у латицама, неколико на чекању, неколико одбачено а и ова вам је на климавим ногама што је у току.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУСИЈА

10.11.2023 23:02

Ма чувају они И своје ситне рибице. Има један из шипова ради у министарству пољепривреде И што год више краде сиротињу И пљачка начелник шипова га више штити. Вјероватно дијеле колач

Name

Касим трнка

10.11.2023 17:10

Незнам само стаце и кудце ако додје до било какви сукоба ,,горе високо а доље богами цупаво.. бице бице сваста..

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

10.11.2023 17:27

Браво Црнадак. Врана врани. Очи не вади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрмак

10.11.2023 17:34

Да није Цело-Тегелтија обрисао фајлове..?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране Добој

10.11.2023 18:32

Некада давно Аустругарска је успоставила ред на Балкану , направила инфраструктуру, зграде, школе, жељезнице, довела просвјетне раднике...али није дуго трајало..дошао је млади Гаврило, 20-годишњак и прекинуоту мисију..сага се наставља...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКОЛАЦ

10.11.2023 20:00

Корупција корупција корупција криминал криминал криминал

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

10.11.2023 20:30

Цијеним добру вољу аналитичара, опозиционара. И њихову наду да је некога ко је опљачкао 3.5 милијарди неке монете, а треба додати му и окружење које је опљачкало бруку тога, могуће процесуирати, осудити и смјестити у затвор. Или некога таквога демократски смијенити и након тога процесуирати, осудити и затворити. Симпатично.

ОДГОВОРИТЕ