Стручњаци: Не пијте газирана пића, само воду

Мистериозни случајеви тровања пићима „Цоца-Цоле“ у Хрватској и даље имају низ неодговорених питања, сви стручњаци упозоравају на једно – вода не спаљује једњак, не пијте газирана пића!

Република Српска 10.11.2023 | 09:49
Стручњаци: Не пијте газирана пића, само воду

Случајеви тровања пићем и спаљивања желуца и једњака потресају сусједну Хрватску. Након Ријеке, Загреба и Вараждина нови случајеви тровања након конзумације газираних пића забиљежени су у Сплиту и Карловцу. Скоро сви случајеви се доводе у везу с пићем „Ромерqуелле Емотион Блуеберрy Помегранате“ 330 мл произвођача „Цоца-Цола“.

Та компанија је потврдила да повлачи двије ограничене серије тог пића, али и једну „Цоца-Цола Оригинале Тасте“ од пола литра у пластичној амбалажи. То им је наложено и од тамошњег Државног инспектората.

Из Агенције за безбједност хране БиХ су због мјера предострожности наложили инспекцијски надзор. Како су нам јуче казали из Федералне управе за инспекцијске послове (ФУЗИП), одмах су у вези са захтјевом Агенције за појачаним мјерама контроле приликом увоза и пласирања производа „Ромерqуелле Емотион Блуеберрy Помегранате” 330 мл на унутрашњем тржишту, путем Сектора граничне инспекције и Федералног здравственог инспектората, почели подузимати мјере појачаног надзора над прометовањем тих производа у унутрашњем и прекограничном промету роба.

Нагласили су да Агенција није обавијештена путем ЕУ РАСФФ система о дистрибуцији наведених производа у нашу земљу. Такође, према очитовању “Цоца-Цола БХ” Сарајево достављеном Агенцији, производ робне марке „Ромерqуелле“ се не увози нити ставља у промет на територији БиХ.

Мистериозни случајеви тровања пићима „Цоца-Цоле“ у Хрватској и даље имају низ неодговорених питања, сви стручњаци упозоравају на једно – вода не спаљује једњак, не пијте газирана пића!

Проф. др. Сејит Бобар, вјештак хемијске струке, казао нам је да је без налаза врло тешко рећи како је дошло до контаминације спорних напитака. Бројни су фактори, рекао је, који могу довести до тога, од самог процеса производње, складиштења, транспорта и слично, те је потребно што прије узети узорке и направити анализе.

Проф. др. Јасенко Карамехић, имунолог и токсиколог, упозорио је грађане БиХ на то да су газирана пића, уопште, нездрава. То су пића, нагласио је, која оштећују организам.

Грађанима је посебно савјетовао да обрате пажњу и на куповину флаширане воде.

У Хрватској су с полица трговина повучена пића “Цоца-Цоле Оригинал тасте” у ПЕТ амбалажи од 0,5 л и “Ромерqуелле Емотион Блуеберрy Помегранате” 330 мл у стакленој амбалажи.

(Аваз)  Фото:Ромерqуелле

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Директ

10.11.2023 10:26

Пијте само воду. Коју? Је ли ону из градског водовода, што је загађена тешким металима или бунарску, која је сада такође загађена, јер људи у околним парцелама прскају свим и свачим или да пијемо ову Цоца Цолину воду што пржи унутрашње органе? Паметних ли стручњака. Парадоксално, али на крају испашче да је здравије и безбједније пити Цолу, додуше не Цоца Цолу, већ Пепси Цолу, Синалцо Цолу или Скy Цолу. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.11.2023 13:01

Па ти пиј то смеце кад не вјерујес анализама водовода и исправности воде из цесме. А вјерујес рекламам Цоца Цолле и остале багре.

Name

Реалност

10.11.2023 10:57

Да се разумијемо Кока Кола као бред, предузеће, мултинационала компанија има годишњи буџет и профит већи од не само Хрватске као државе него као можда све земље региона. Очигледно је на дјелу заташкавање овог случаја због имиџа компаније, тако да не очекујем да се окриве као правно лице или бренд сакнционишу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрМр

10.11.2023 11:07

Хаха, најсмјешније је кад се наше БејХа агенције почну просипати "обавјештењима" за јавност и "мјерама појачане контроле" бла,бла,бла... Нема се ту шта паметовати- фабрике пића повремено чисте машине, цијеви и пунионице са јаким хемијским средствима. Неко је заказао (нестручност, брзина, мобинг) и ево белај- човјек остаде ИНВАЛИД и никоме ништа... Марке он неће добити од Хр банана државе а нити од ЦоцаЦоле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоок

10.11.2023 11:42

Па мозе киселина заврсити и у фласираној води, глуп савјет… Радије казите не пијте фласирана пица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.11.2023 13:02

УПРАВО тако

Name

Драган

10.11.2023 15:36

Само тужити.

Name

Јоја

10.11.2023 11:51

Треба забранити увоз робе из Хрватске у Репуику Српску а само из Србије увозити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уууу

10.11.2023 12:17

Фасиста на видику хахахахах

Name

Јаааа

10.11.2023 12:18

Тако је еуропљани,пијте само воду и размишљајте чим ће вас сутра отровати,можда вам и зрак нареде на кашкицу тамо да мораднете користити убрзо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

10.11.2023 13:46

Ово је заиста инцидент без преседана, који ће свакако веома негативно да се одрази на бренд Цоца Цола компаније и да потпуно обустави промет и продају производа ове компаније на Балкану! Дали је конкуренција одговорна за овај слућај, то би истрага свакако требала да установи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пророк

10.11.2023 15:01

Питам вас шта да пијемо све је затровано данас ово сутра оно а ви увозите отрове који су у европи забрањени 40 год.отпад бацате гдје год ко стигне .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

10.11.2023 15:06

Није добро ни превише воде пити, и она може да нашкоди а камоли ове глупости типа кока-кола и остало ! Наравно да ће да спали једњак, када будале то пију у мјесто воде, када год ожедне а све што више пијеш, све си више жеднији, јер је пуно шећера ! Мезенце, пар ракијица и два три пива, то је то !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

10.11.2023 15:24

Хебему миша све невоље на Хрватску...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

10.11.2023 17:21

Стручњаци су закључили да целави људи немају косе! Хахаха... попишам се на стручњаке а и на сва газирана пица! Живјело село и вода са извора! Своја куцица, башча, кравица... и вода са извора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

10.11.2023 17:59

Газирано је за јетру једнако лоше као и алкохол. Ко не вјерује, нека претјера, па да види колико ће доктора посјетити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоа

11.11.2023 22:40

Па гдје су инспектори на границама и у фабрикама да контролису робу

ОДГОВОРИТЕ