Насиље на интернету треба да буде кривично дјело

Насиље на интернету треба да буде дефинисано као кривично дјело у Босни и Херцеговини.

Република Српска 09.11.2023 | 09:03
Насиље на интернету треба да буде кривично дјело

Ово је једногласна оцјена јавности и струке након још једне трагедије која се недавно догодила у Бањалуци, а у којој је млада особа себи одузела живот због линча који је доживљавала данима (исмијавана и прозивана путем друштвених мрежа).

БиХ је постала држава у којој се једва чека да неко јавно "згријеши" па да крене колективно осуђивање, а када се деси трагедија, онда креће салва саосјећања, можда истих оних који претходно нису ни видјели проблем да јавно испрозивају некога.

Трагедија из Бањалуке показала је да БиХ једноставно не учи на властитим грешкама јер, да је супротно, онда би се интернет насиље или како га још називају сајбер булинг можда казнено озаконило још раније (двадесетдвогодишњак из Лакташа прошле године починио самоубиство због видео-снимка који је кружио на ТикТоку и YоуТубеу, а на коме је несрећни младић исмијаван док је тражио посао).

Истина је да се насиље на друштвеним мрежама пријављује полицији. Међутим, као и у много чему, и ово има своје "али", а у случају БиХ то је да ниједан кривични закон ово не познаје као посебно кривично дјело. У Кривичном законику Републике Српске овакав вид насиља препознат је у кривичном дјелу угрожавање сигурности.

До краја октобра 2023. године Министарство унутрашњих послова (МУП) РС евидентирало је 40 случајева угрожавања сигурности путем друштвених мрежа, а у комплетној 2022. години број оваквих случајева био је 65.

"То је најчешће угрожавање сигурности неког лица озбиљном пријетњом да ће се оно или њему блиско лице лишити живота, тешко тјелесно повриједити, лишити слободе или отети, нанијети неко зло (подметање пожара, експлозија или друго)", речено је из МУП-а.

Али, овдје видимо да се нигдје не помиње било какво вербално линчовање, које не значи физичку бол, већ ону психолошку, а која је, нажалост, некад много опаснија.

Због тога Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево (КС) припрема измјене Закона о прекршајима против јавног реда и мира, које подразумијевају кажњавање оних који путем друштвених мрежа наносе овакву штету другима.

Милош Букејловић, министар правде Републике Српске, рекао је да се морају поштовати одредбе Кривичног законика Српске, што значи да се не смију објављивати видео-записи и фотографије на којима се лице може препознати јер се то третира као кривично дјело.

То, подсјећамо, подразумијева да се за неовлаштено објављивање туђег списа, портрета и снимка може изрећи казна затвора до двије године, а ако се ради о тежим облицима дјела (ако је довело до смрти) може се изрећи и казна затвора и до десет година. Ипак, Букејловић је казао да би осуђивање требало остати полицијски прекршај.

Социолог Мирјана Чеко каже да се агресивно понашање на интернету заправо огледа у много дубљим друштвеним проблемима.

(БН/Независне) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Оли

09.11.2023 09:18

Строге новцане казне и затворске за олош који се наслађује туђим грешкама или муком.Постали смо гори од амеба најпримитивнијег облика живота,већина🥶

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радмила

09.11.2023 09:24

Треба увести казне за клевету и јавни линц било које врсте па би онда други размислили пре него оцрне неког на било којој друственој мрези...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.11.2023 09:34

Насиље на интернету је и сад кривично дјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Л

09.11.2023 11:34

„БиХ је постала држава у којој се једва чека да неко јавно "згријеши" па да крене колективно осуђивање, а када се деси трагедија, онда креће салва саосјећања, можда истих оних који претходно нису ни видјели проблем да јавно испрозивају некога.“ Тачно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АнА

09.11.2023 11:36

Најгоре је када људи кажу да то није узрок него да је особа имала проблема, да је то само била кап која је прелила часу. Овим буквално правдају ово што се десило. Људи немају саосјећања, једва чекају да неког понизе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

09.11.2023 11:38

Наравно да треба кажњавати, па да видите онда како су силеџије мирне ко бубице! Многи криве жртве (као и ову особу из БЛ), а не насилнике и то насилници виде, па се због тога још више охрабре и раде свашта, примјењују силу јер виде да им нико ништа неће и да их нико не осуђује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

09.11.2023 12:12

Хомо хоминис лупус ест, ова стара латинска пословица која каже да је ћовјек ћовјеку вук, најбоље би се могла примјенити на ово садашње вријеме, у којем владају неморал и потпуно одсуство емпатије у друштву, (ћаст релативно ријетким појединцима који су изузетак који потврђује правило!) Свакако би у хитној процедури требало донијети посебан закон којим би се насиље преко интернета, и осталих друштвених мрежа третирало као кривично дјело, јер је то изгледа једини наћин да се бескрупулозним и неморалним појединцима стане у крај!

ОДГОВОРИТЕ