Власт и опозиција о порукама из Брисела

Из Републике Српске стижу различите реакције на условно зелено свјетло Европске комисије за почетак преговора БиХ за чланство у ЕУ уз јасну поруку да ће се о датуму почетка преговора одлучивати тек у марту. Док из власти поручију да су очекивали више, представници опозиције кажу да смо заправо одбијени и да је то доказ неуспјеха власти на нивоу Босне и Херцеговине.

Република Српска 08.11.2023 | 19:38
Власт и опозиција о порукама из Брисела

Преговори са БиХ се могу отворити, али оног тренутка када се испуне услови, посебно у вези владавине права, јасна је порука из Брисела. За предсједника Републике Српске и СНСД-а овакав став је пропуштање шансе.

"Прије свега, очекивали смо безусловну препоруку за отварање преговора и зелено свјетло да, без обзира на све несигурности у вези са будућности ЕУ и проширењем, кренемо с правим послом организовања и вођења преговора, али разумијем и Европску комисију, која се задњих седмица нашла под таквим притиском и ударом од стране оних који су против дејтонске БиХ и свега што ми радимо", поручио је Милорад Додик.

Овакав став Европске комисије, кажу у опозицији, је био очекиван јер само формирање Савјета министара није довољно уколико, кажу у СДС-у, не дође и до измјене Изборног закона.

"Нисмо у доброј позицији, али постоји једна друга реченица која је посебно мени индикативна, а то је реченица гдје каже да се неће правити компромиси ни са једним дијелиом БиХ када су у питању наредни изјвештаји о напретку који ће бити у марту. Мислим да је то порука актуелној власти у републици Српској која чини све да одржи статус кво да не будемо дио демократског свијета и ЕУ што је наш приоритетни пут, а тиме уназађујемо стандард становника катастрофалну економску ситуацију још више продубљујемо, али и негативну демографску слику која је резултат аутократске власти који имамо у Републици Српској", каже предсједник СДС-а Милан МИличевић. 

Поред тога што је овим указано на неуспјешност власти на нивоу БиХ, кажу у опозицији, посебан акценат је стављен на антиевропске потезе Републике Српске као што је криминализација јавне ријечи и закон о страним агентима.

"Потврђено је да ЕУ жели себи да привуче Западни Балкан и онемогући нечији други утицај овдје посебно у овом геостратешком моменту. Међутим с друге стране видјеле су се још двије ствари у току данашњег дана а то је да је дефинитивно коалиција на нивоу БиХ неуспјешна и да они немају капацитет да озбиљан напредак направе и са друге стране потврда онога о чему ми дуго говоримо: да власт у Републици Српској је изразито антиевропска да она жели да Републику Српску одведе у неком другом сјеру и да су они много билже начином владања Сјеверној Кореји гдје све одлучује један човјек, него како се то ради у Европи", каже Игор Црнадак шеф посланичког клуба ПДП-а у НСРС.

Порука Европске комисије о евентуалном почетку преговора, кажу експерти за међународна питања, уопште није заслуга домаћих политичара, него се све дешава због геополитичког контекста.

"А то је да траје рат у Украјини, имамо ситуацију у Израелу и Палестини, али прије свега потпуно незаслужено су Украјина и Молдавија добиле кандидатски статус, БиХ потпуно незаслужено. Сада же ЕУ донијети одлуку да Украјина започне преговоре са ЕУ. Једноставно није било могуће у једном таквом контексту да се одлука о почетку преговора не додијели и Босни и Хергеговини наравно уз бројне услове", сматра директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије Зијад Бећировић. 

Већина владајућих политичара, каже струка су заправо због личних интереса више опструисали евроинтеграције, него што су радили на њиховом провођењу.

"Прилагођавањем БиХ Европској унији они губе привилегије, губе могућност да паразитирају као што то тренутно раде да извлаче корист да врше корупцију и криминал као што сада раде зато што би се једним таквим уређеним системом то било готово немогуће. На све могуће начине траже моделе за опструкцију и одуговлачење", сматра комуниколог Младен Бубоњић. 

У извјештају Европске комисије се указује и да се развој економије спутава политичким застојима, као и да није постигнут напредак у борби против корупције.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Бања Лука

08.11.2023 19:59

Блокирате све редом и да вам је све потаман. .Багро..

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

08.11.2023 21:00

ЗА СВЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ ЈЕ НАЈОАМЕТНИЈЕ ДА СЈЕДУ ПРЕСТАВНИЦИ ТРИ НАРОДА И ОСТАЛИХ,ДОГОВОРЕ СЕ КАКО УСКЛАДИТИ ЗАКОНЕ СА РАXВИЈЕНИМ СВИЈЕТОМ,КАКО ИСКОРИСТИТИ ВЛАСТИТЕ СНАГЕ И РЕСУРСЕ,ОЈАЦАТИ ОРИВРЕДУ,ИСКОРИСТИТИ СВЕ ПРИРОДНЕ ПОТЕНЦИЈАЛЕ,ПРОИЗВЕСТИ ДОВОЉНО ХРАНЕ ЗА СВОЈЕ СТАНОВНИСТВО,МАКСИМАЛНО ИСКОРИСТИТИ ПРИРОДНЕ РЕСУРСЕ,И ОТЈЕРАТИ СВЕ ОВЕ БЈЕЛОСВЕТСКЕ ХОСТАПЛЕРЕ,СТА ЦЕ ОНИ НАМА ОДРЕДЈИВАТИ СТА ДА РАДИМО,АЛИ МОРАМО БИТИ СВЈЕСНИ ДА СВОЈЕ ДВОРИСТЕ МОЗЕМО БОЉЕ СРЕДИТИ САМИ,САМО ДА НАМ ТУДЈИНИ НЕ СМЕТАЈУ И СТОЈЕ ВИСЕ ГЛАВЕ.ДА СМО ТАКО ПОЦЕЛИ РАДИТИ ОД 1995 ,БИЛИ БИ БОГАТИЈИ ОД СВАЈЦАРСКЕ.

Name

Ре

08.11.2023 21:02

Опет криве све друге а они довели својим опструкцијама до колапса сваку нормалну функцију дрзаве

Name

Јоја

08.11.2023 20:15

"Укините Републику Српску ако хоцете у еу " то је порука из Брисела ... мање висе усли не усли Република Српска је вазнија од еу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

08.11.2023 21:04

Неце Мајмуна ЕУ имају своји доста ОРБАН итд кад се Мајмуни не могу да договоре Три како це се договорит са Тридесет зато нај боље узмите Мортке потјерајте ту Банду само раде за своје интересе једна малаРС Дудук преко 50 милијона будзет тако она два немозе бог кад би даво не мозе њима бити зато ДОСТА СУПЉЕ ПРИЦЕ ПОЦКРАЈТЕ СВИ КОЈИ ПОДРзавају ову Мафију једино јако судство и да раде без плате од Нацелника опстина па Надаље и кад украду прво у затвор па нека доказује да је невин за пет година све ријесено и да долази страни Капитал

ОДГОВОРИТЕ
Name

милош

08.11.2023 23:41

Нема се ту било шта коментарисати. Ако хочеш у неки клуб поштуј правила и испуни захтјеве ако нечеш твоја ствар. А прича даа нас неко разумије ми живимо у оваквом онаквом друштву заједници..бла бла бла то никога не инетресује. У ЕУ улазе државе са разноразним уређењима.Њемачка има 18 државица ал је ЊЕМАЧКА Белгија има три камтона ал је БЕЛГИЈА Швицарска има 28 кантона ал је Швицарска...ко разумије одично ко не разумије његов проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазо

09.11.2023 09:24

БиХ неце никад у ЕУ ,то одговара западу јер хоце да имају потенцијално заристе за рат исто као и косово, такви има ба десетине у свијету

Name

Јосип

09.11.2023 08:57

Само за насег Брата Милорада. Сви Рвати БиХ уз насег Милу. Да њега нема не би било ни нас Рвата у БиХ а ни нових куца сиром БиХ. Подтска насем Мулораду и од Предсједника Милановица. Не смије му фалит длака с главе. Милорадееее Милорадеее.👍😀✊❤️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропала

09.11.2023 10:57

Опозиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоци

09.11.2023 13:31

Са дудуком у камено доба

ОДГОВОРИТЕ