Расколи у Додиковој партији: Кључа широм Републике Српске

Мала бара, пуна крокодила.

Република Српска 08.11.2023 | 16:15
Расколи у Додиковој партији: Кључа широм Републике Српске

Овако би се укратко могло описати стање у највећој владајућој странци у Српској, СНСД, у којој често избијају „пожари“ које лидер странке, Милорад Додик, за сада успјешно гаси.

Тиња и у Градском одбору СНСД-а у Бањалуци

Осим недавног отвореног сукоба унутар СНСД у Теслићу, већ дуже вријеме тиња и у Градском одбору СНСД у Бањалуци.

За разлику од Теслића и неких других општина и градова, унутрашњи сукоб у Бањалуци је за сада полујаван и нико није због тога искључен.

Извори Српскаинфо из Градског одбора СНСД у Бањалуци истичу да нису сви чланови овог одбора “најсретнији” због Додикове одлуке да на мјесто првог човјека ове организације постави актуелног посланика и директора УКЦ РС Владу Ђајића.

Ђајића „бојкотују“ неки од високих функционера странке, али нико за сада не жели да о томе јавно говори.

Једини који се „усудио“ да јавно иступи јесте некадашњи посланик и високи функционер СНСД, Момчило Антонић, који на друштвеној мрежи X често критикује Ђајића.

– Не знам какву мржњу према мени осјећа Владо Ђајић, али морам му рећи да је мржња аутодеструктивна. Човјек се залаже да не идем на листу, да не уђем у страначке органе и све му те жеље испуњавају да му нахране сујету и сад још прича и наручује текстове пуне лажи – написао је Антонић на мрежи X.

Ово су само неке од његових објава у протеклих пар мјесеци, а из којих се види да је стање у Градског одбору СНСД Бањалука далеко од идиличног.

Осим са Антонићем, Ђајић је почетком марта ове године „закувао“ и са генералним секретаром странке Луком Петровићем.

Ђајић је тада изјављивао да постоји незадовољство сарадњом генералног секретара Луке Петровића и бањалучког одбора СНСД.

– Наше опредјељење је да критикујемо неке наше чланове и функционере који партију користе само за личне интересе, а нема их на терену и не доприносе партији – рекао је Ђајић, наводећи да нису задовољни радом Петровића, као ни кадровском политиком коју спроводи као генерални секретар СНСД.

Због овог сукоба морао је да интервенише и Додик који је сазвао сједницу Предсједништва бањалучког одбора СНСД на коју је стигао и Петровић.

Након састанка Додик је изјавио како нема „никаквих проблема на релацији Градског одбора СНСД Бањалука и Петровића“.

Побуне због Нешића у СНСД-у у Источном Сарајеву

И није то једини „пожар“ који је Додик почетком године морао да гаси у властитој странци. У јануару ове године кључало је и у Градском одбору те странке у Источном Сарајеву, и то због лидера ДНС Ненада Нешића.

Посланик СНСД у Представничком дому парламента БиХ Мирослав Вујичић, као и шеф ГрО СНСД Источно Сарајево Љубиша Ћосић, поручивали су чак да неће подржати избор новог сазива Савјета министара БиХ јер се у њему налази Нешић.

– Ми, као Градски одбор, нисмо задовољни нимало предложеним кадровским рјешењима у Савјету министара. Конкретно, сматрамо да неки људи немају ни вјештине, ни знања, ни компетенције, као што је Нешић, да обавља позицију за коју је предложен. Има стотину разлога зашто не треба подржати Ненада Нешића за то мјесто – поручио је Вујичић.

Међутим, и ова „побуна“ завршена је по оној старој „тресла се гора, родио се миш“.

Бура коју су подигли у јавности нагло се стишала након састанка којег су “побуњеници” одржали с Додиком.

Теслић, стара мука

Руже не цвјетају ни у Општинском одбору СНСД у Теслићу гдје већ дуже вријеме трају унутрашњи сукоби између локалних функционера.

С једне стране налази се бивши министар здравља Републике Српске и некадашњи први човјек СНСД у Теслићу, Драган Богданић, и њему блиски страначки функционери, а с друге стране садашње руководство ОО СНСД у Теслићу.

Све је кулминирало средином прошлог мјесеца када је Извршни комитет Општинског одбора те странке у Теслићу донио једногласну одлуку да се покрене иницијатива о искључењу Богданића и одборника СНСД у СО Теслић, Ђорђа Гајића, из те странке.

У образложењу су навели да се искључење тражи „због сталног дјеловања супротно прокламованим циљевима и политикама СНСД у Теслићу“.

Мешетарења у Братунцу, оставке у Приједору

Почетком овог мјесеца као бомба одјекнула је вијест у јавности да је високи функционер СНСД и начелник општине Братунац, Лазар Продановић, јавно проговорио о уцјенама, корупцији, али и својој политичкој партији, која је, према његовим ријечима, најодговорнија за кризу функционисања власти у Братунцу.

У говору пред одборницима, Продановић је, између осталог, рекао да се одборници СНСД баве само мешетарењем, условљавањем и задовољавањем личних или пријатељских интереса, те да, према његовим ријечима, опструишу све иницијативе од општег интереса за локалну заједницу и њене грађане.

– Свакодневно ми одборници долазе са захтјевима за рјешавањем неких личних, пријатељских или страначких интереса, а од преузимања ове дужности ниједан није дошао да разговарамо о некој иницијативи, идеји и потреби од општег интереса за грађане ове средине, што је жалосно. Такав однос доводи до бесперспективности и због тога је константно присутан тренд одсељавања из Братунца – рекао је Продановић.

Он је навео да проблем у Братунцу није у осталим политичким партијама већ у СНСД.

Продановићев говор је као гром из ведра неба одјекнуо и у СНСД, али су га ријетки коментарисали.

Први међу њима, односно лидер странке Милорад Додик, чија ријеч је задња, за сада се није огласио.

Проблеми нису заобишли ни приједорски СНСД због чега је предсједник Градског одбора те странке Драгослав Кабић крајем септембра ове године поднио оставку.

Кабић је рекао да се на овај потез се одлучио у консултацијама с предсједником Додиком, али није хтио говорити о разлозима за подношење оставке.

Према сазнањима Српскаинфо, разлог за овај Кабићев потез лежи у томе што су први људи СНСД у Приједору били против њега.

Да не би било додатних раскола унутар градске организације, Кабић је у договору са Додиком одлучио да се повуче.

Кабић, који је за предсједника Градског одбора СНСД Приједор изабран 17. марта прошле године, дан прије подношења оставке је на конференцији за медије изнио низ оптужби на рачун страначких колега и коалиционих партнера.

Он је рекао да његови пријатељи из врха странке СНСД ГрО Приједор врше притисак у вези с његовом смјеном са свих функција.

Иако о Кабићевој “присилној” смјени и расколу СНСД Приједор нико јавно не жели да говори, у јавности се увелико прича да у овој партији у Приједору постоје најмање три струје које се боре за превласт.

У Сребреници као у експрес лонцу

Свађе и сукоби већ дуже од годину дана потресају СНСД у Сребреници, а кулминирали су у априлу ове године закључцима дисциплинске комисије Општинског одбора СНСД којим се изричу “санкције” актуелном начелнику Сребренице Младену Грујичићу.

Осим Грујичића, на мети дисциплинских органа сребреничких СНСД-оваца нашли су се и поједини чланови Предсједништва Општинског одбора странке, који су “одстрањени” из тог тијела.

У закључцима дисциплинске комисије ОО СНСД Сребреница, који су“процурили” у јавност, актуелном начелнику општине, између осталог, на терет се стављају лоши резултати на прошлим изборима “на скоро свим бирачким мјестима у сребреничком дијелу за које је био одговоран, а посебно на свом бирачком мјесту”.

Такође, Грујичића оптужују да “није подржао кампању СНСД, као ни Изборни штаб СНСД и што је радио против кандидата СНСД за посланичке листе из ОО СНСД Сребреница”.

Проглашен је и главним кривцем за “цијепање одборничког клуба СНСД” и што, како се наводи, не проводи политику СНСД.

Грујичић је одлуку дисциплинске комисије назвао“једном од најсмјешнијих које је јавност могла да види у посљедње вријеме“.

Он је за раскол у странци оптужио предсједника Општинског одбора СНСД Сребреница, Радомира Павловића, с којим се у отвореном сукобу налази већ дуже вријеме.

И није овдје крај. Сличних проблема тренутно има и у неким другим општинским и градским одборима СНСД, али за разлику од поменутих случајева, незадовољни актери за сада о томе ћуте, бар јавно.

Рељић избачен, Ћорић награђен

Јавност се још сјећа раскола у Општинском одбору СНСД у Козарској Дубици из јула 2021. године који је завршио искључењем начелника општине, Раденка Рељића из странке.

Политички рат у тој општини почео је почетком године када је руководство и представници локалног СНСД одбијало да уђу у власт са НПС коју води Дарко Бањац.

Због тога је већ у фебруару дошло до распуштања Општинског одбора СНСД Козарска Дубица, а са мјеста предсједника смијењен је Јовица Шуман и именован Родољуб Топић.

То је довело до још већих унутрашњих сукоба у локалном СНСД што је кулминирао у јулу 2021. када је пет одборника напустило странку, чиме је СНСД изгубио већину у том граду.

Своју одлуку образложили су тешком политичком ситуацијом у СНСД, као и бахатим понашањем Родољуба Топића и Драгана Јоћимовића, као и увођења у власт одборнике Дарка Бањца.

У Козарску Дубицу је еxпресно отпутовао лидер странке, Милорад Додик, који је на сједници ОО СНСД у том граду искључио Рељића из странке, који је означен као вођа побуне, док је “одбјеглим” одборницима дао ултиматум од 48 сати да се врате у странку или слиједи искључење.

Побуна је убрзо угашена, а најдебљи крај извукао је начелник Рељић.

За разлику од Козарске Дубице, слична побуна је спријечена у децембру 2020. године у Бијељини када су бивши посланик СНСД Недељко Ћорић и још троје његових страначких колега планирали да напусте ту странку и убудуће дјелују као независни посланици у парламенту Српске.

Разлог за ову „побуну“ лежао је у Додиковој одлуци да смијени Ћорића са мјеста предсједника и распусти Градски одбор СНСД Бијељина.

Осим Ћорића и још троје посланика, пријетила је опасност да СНСД напусти и пет одборника у Градској скупштини у Бијељини.

До тога на крају није дошло јер се у цијелу причу умијешао Додик, који је отпутовао у Бијељину и „угасио“ пожар.

„Оштећени“ Ћорић добио је функцију министра саобраћаја и веза у Влади Републике Српске, а и остали „побуњеници“су вјероватно адекватно награђени.

(Блиц) Фото: Срна

Коментари / 64

Оставите коментар
Name

Боки

08.11.2023 16:25

Вријеме је дошло одавно да се и та лоповска секта почне распадати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2023 17:31

Једино тако се и може распасти и изгубити изборе, да се сама уруши. Ова опозиција каква је, никад их неће побиједити другачије.

Name

Милан

08.11.2023 17:50

Ниста бољи нису ни у Бјељини. Посакривали као мисеви. Нервозни код Љубисе нема крадје. Сазрели су за затвора.

Name

Бијељинац

08.11.2023 17:54

У Бијељини је распад одавно поготово пд како их је Љубиса растимовао 183:0 ал нино није дао оставко фотеље им у д…е усле.

Name

Битке

08.11.2023 20:39

Какви су лоси предуго су и трајали. Дјаво их однио, зивоте су нам унистили. Нека цитав врх дрзаве иде опет мало код Папе да му руку пољубе. Срби висе немqју достојанства. С Додиким су све изгубили.

Name

ре

09.11.2023 05:57

Бурле треба да слави тај дан као славу што нас не прими ЕУ, да нас је примила са својим законима бурле неби владао више од мјесец дана у РС.

Name

Бара постала мала

09.11.2023 08:04

Крокодили се множе

Name

Па да

08.11.2023 16:27

Исто како крокодил кида један другоме тијело тако це и црвени да се разилазе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еразмо_25

08.11.2023 16:30

Због старе дртине и његових глупости, БиХ није позвана у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Матриx

08.11.2023 16:31

Подијелио кобајаги станове породицама погинулих а ти станови су свакако донација за расељена лица. Запослио самохране мајке на залост неписмене да раде по неким установама,бацио народу прасину у оци и народ ко слијепци...Омладина гледа како да уфати кривину и оде негдје колико толико да приусте себи неки нормалан зивот а не годинама да цекају на бироу или евентуално кад су избори да за 20 марака масу заставицама или којим слуцајем преко штеле буду посматраци на изборима па добију 50/ 60 марака за тај дан...Туга јад и цемер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

08.11.2023 19:07

Искрено, омладина деморалисана, нешколована и неспособна за рад. Изгубљена генерација.

Name

Пророк

08.11.2023 16:36

Осјетили људи да се близи крај СНСД'а па се покусавају извуци, и спасити сто прије!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

08.11.2023 16:39

Да су стварне буделе, сви они који иду за лопововом и неким ко је унистио народ и РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игот

08.11.2023 16:40

Предуго је и трајало

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

08.11.2023 16:41

Све је то тешка лоповија. Удружени и интересима, добро држе. Гладни Народ ћути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шамац

08.11.2023 16:41

Све Мишеви,Једино Шамачки СНСД иде правим путем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Шамац

08.11.2023 17:16

Ајд умиј се хладном водом из Саве црвеносекташу.

Name

Праведник

08.11.2023 16:42

Јасно је да у Бања Луци не стима. Очекују да им Ђжајић склони драшкића а заузврат испод тепиха Петровић дели функције по министарствима мимо Бања луке

ОДГОВОРИТЕ
Name

321

08.11.2023 16:47

Поцело је поцело сами цете се ви изуједат измедјусе ко са дјавлом сотоном тикве сије о главуму се лупају. Досо дјаво по свој усур.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгана

08.11.2023 16:49

У Зворнику док директор болнице подмирује кадар нема побуне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубав побеђује

08.11.2023 20:16

У Зворнику директор болнице Поповић са кумом, а директор социјалног Стевић са женом страначког одборника. Љубав на све стране, то је најважније. У странци је велика љубав између Стевановића и Драгичевића. Млађани Драгичевић се бори да преузме СНСД са својим полтронима (Поповић, Ђокић, Милић, Писић), али искусни Стевановић се не предаје. Живио Дебели који ће ускоро купити цели град Зворник и опет гласамо са Бојана да нас прода Дебелом и Сеаду Бингу.

Name

Елем значи

08.11.2023 16:51

СНСД се у потпуности распао. Сад тренутно није ни 5-ета странка у Р Српској по величини и важности. Је л тако? Мислим да ће се до локалних избора и потпуно угасити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехехе

08.11.2023 23:16

👍🏻

Name

Били

08.11.2023 16:52

Све мој до мојега, сто реце цувени Зика Павловиц.🤔

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

08.11.2023 16:55

Иде нека продаја државних ресурса, треба нахранити те "патриоте".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

08.11.2023 16:55

Обицна нагађања! СНСД је дрзавотворна партија која је народна и која зна водити Републику Српску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор Бањалуци

08.11.2023 19:47

СНСД је државотворна партија која је ЛОПОВСКА и која зна водити Републику Српску У ПРОПАСТ!!!!!!!!!

Name

Идеално

08.11.2023 21:17

Ако се салис...у реду, али ако си озбиљан, онда је и ,,дрзавотворност" те странке озбиљна од 96 године...

Name

www

08.11.2023 16:56

масала масала поцелоје поцело отелијосе воциц зекоња сада имамо и воцица зекоње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црта

08.11.2023 16:56

Треба пустит оног малог дебелог инспекторчића Васу Јанковића да он води. Заједно са својим још дебљим кумом сељаком. Два прасца АХХААХАХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахахихихихохохо

08.11.2023 16:57

Очи да повадите једни другима,нисте боље заслужили,олоши у странци секташкој сте из личних интереса.Тако сте и уништили РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

08.11.2023 17:00

А Мирко Чоловић ! Шта даље са тим господином ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владанка

08.11.2023 21:11

Страјо је сад у тренду само да га одвојимо од Легенде (диван је)

Name

ре

09.11.2023 11:53

На Соколцу има 10 струја

Name

Ре

09.11.2023 17:56

Легенда рекетас

Name

Ведрана

10.11.2023 14:26

Волимо се

Name

Јсјс

08.11.2023 17:00

Дарко Бањац одавно управља дубичким СНСД-ом. И у овој новој структури, пита се још више. Једино добро у томе је што људи попут Сенаде Злокапе, Владе Каурина и слићних се не питају више ништа. НПС је ту све и свја. СНСД је сад сателитска партија у Дубици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2023 17:26

Мислиш сателитска банда.

Name

Посматрач

08.11.2023 17:06

Сви ћете ви ускоро на робију. Кад будете тамо немој да случајно кукате и плачете, само осмјех да се види исти овај са којим пљачкате и уништавати овај народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРЕМЕ ЛАГАНО ИСТИЦЕ

08.11.2023 17:29

Било како било сви це бити хапсени ма гдје побјегли и осудјени на дугогодисње казне , то це бити лекција бр,1 а онда окретање економији и ономе од цега се зиви. ДО КОНАЦНЕ СЛОБОДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД у души

08.11.2023 17:30

Нај смо јачи, али нај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

08.11.2023 17:31

СЕКТА СЕ РАСПАДА ВЕЋ ИДУ ПО ГРАДУ И ПРИЧАЈУ ДА ЈЕ БУРЛИЊО ГОТОВ И ТРАЖЕ РЕЗЕРВНИ ПОЛОЖАЈ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влашћу обесправљени грађанин

08.11.2023 17:35

Зафалиће му воде,пожар је тек кренуо.А на све стране тиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

08.11.2023 17:36

Не треба се надати никаквом расколу ту .Како тата казе тако це бити и тако је годинама .Све дрзи под контролом годинама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2023 19:11

Мозда је теби тата,мени није нико и ниста.

Name

Ре

08.11.2023 19:18

Зашутили,Продановић, Радоичић и Калабић, завртање ушију било, може још један тендер Проинтеру, да тајо бону,сину свом.

Name

Горан

08.11.2023 17:36

Најгоре од тог свега је то што ће многи из СНСД данас,сутра прећи у другу странку која ће бити већинска и опет ће владати једни те исти,дасе разумијем о климоглавци,полтрони итд пашу свакој странци, али да је како није не би требало дозволити говнима да се пребацују из странке у странку,то забранити свим средствима,овако једни те исти увјек на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

08.11.2023 17:37

Засто се проблеми у градиском снсд скривају и стављају под тепих ? Засто се Прњавор не спомиње ... ? Толико за сад !

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

08.11.2023 18:03

Секта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајан

08.11.2023 19:29

Додик ће ногирати из странке оне који му сметају, а остали ће без поговора слушати неприкосновеног вођу, поготово они што су се добро ухљебили на функцијама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

😭😂😭😂😭😂😭😭😭😭😭😭

08.11.2023 19:29

Хахаха...Ја кад настане бјежанија из секте снсд,биће највећи расадник папака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурд

08.11.2023 20:37

Брод који тоне сво напуштају ,увјек било....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиктер море

08.11.2023 20:49

Распали се дабогда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

08.11.2023 20:53

Која багра се скупила око Додика. Истурили Додика па се смију а пљацкаји. Скоро сви љекари у СНСД у, хм? смјесно. Би на једном видјењу И видјех како оног визластог љепотана који је био партијски генерални директор Ртрс а, питају га дје то је мала ( снава Зељка) а он ко по***ан сути ни једну не проговара.Ти лопови багра сад су као цланови СНСД а а прије Сдс а док сутра це опет бити са владајуцим. Е Моја будало Додик, кцерка ти је то давно рекла.Глупи створе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Водоинсталатер Јуре

08.11.2023 20:53

Подршку Ђајицу даје и БОТ Сервис Републике Српске а то су вам Млади СНСД ОО Србац. Шеф је бивши шеф протокола Предсједника Републике Српске наркоман Бојан Којић а чланови су Александар Бабић, предсједник млади СНСД Србац и одборник у Скупштини опстине Србац, Наталија Кнезевиц, Александар Стојаковиц, Драгослав Савић, Ђорђе Којиц, Данијел Брковиц! То су ботови који са лажних профила ботују по медијима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

08.11.2023 21:00

Ма дајте о чему ви то?Снсд ће помест све на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таоц

08.11.2023 21:13

Због стања које је сам направио да се њега све пита да он је институција,то је проблем.на жалост велики.

ОДГОВОРИТЕ
Name

??

08.11.2023 21:18

А Вишеград,какво је стсње у снсдеу.Град је у јако лошој ситуацији,дугови у Дирекцији за изградњи,нема гријања,Унис се затвара,50 породица остаје без екзистенције,пољопривредна задруга не постоји,два удружења пољопривредника угашена,пољопривреде нема..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

08.11.2023 22:24

Ајде распадните се .да народ продисе.да сване дан а не ова тама стално

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

09.11.2023 04:53

То се дешава у вријеме беспарице које је управо дошла. Апетити порасли а пара је свд мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

09.11.2023 09:05

Па и нема потребе да им расту апетити, довољно је то да су стекли навику на добре паре...а нема више и одма је проблем...

Name

Салко

09.11.2023 08:49

Попусите ви Доди дрску од стомак потурице И ратни профитери

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за Салко

09.11.2023 17:47

Ти Салко први у ред,а остали као ти за тобом

Name

Библиотека БЛ

10.11.2023 22:28

Само је Народној и универзитетској библиотеци РС будзет повецан висе него дупло од предвидјених 60.000 км , ребалансом добија 150.000 км. Е сада, да ли је то слуцајно? Када се пазљиво погледа да су промовисани аутори и усфанове из Београда који су апсолутно против Вуцица, као сто је Синиса Љепосјециц и Миса Цуриц мизда је библиотека и наградјена за своје политицко дјеловање.

ОДГОВОРИТЕ