БиХ може започети преговоре, али када испуни критеријуме

Босна и Херцеговина ће добити препоруку Европске комисије за почетак преговора о чланству у Европској унији, али је потребно да претходно испуни потребан степен усклађености с критеријумима о чланству.

Република Српска 08.11.2023 | 11:57
БиХ може започети преговоре, али када испуни критеријуме

Овај исход би значио да БиХ неће сада де факто добити препоруку за почетак преговора, већ да ће се то десити тек када буде испуњено оно што је претходних дана говорила Урсула фон дер Лајен, предсједница Европске комисије.

Она је у Сарајеву рекла да ЕУ неће правити компромисе ни у једном дијелу БиХ, што се могло индиректно протумачити и као порука БиХ да мора поштовати права на слободно изражавање, посебно кад су у питању закони који се односе на криминализацију клевете, невладине организације и други закони из медијске области који су у припреми.

Оно што нам је речено је да ће Европска комисија поново сагледати ситуацију у марту наредне године.

У Бриселу вјерују да би овакав исход био добитна ситуација и за БиХ и за ЕУ, јер би БиХ добила потребан сигнал да је ЕУ отворена за преговоре с БиХ тиме што је у формалном смислу добила зелено свјетло, а Брисел би послао поруку да је потребно постићи минималан степен усаглашености с европским критеријумима прије него се то зелено свјетло активира. Осим тога, у Бриселу вјерују да би овака исход могао бити додатна мотивација да БиХ испуни све што је потребно до марта.

Да је питање криминализације клевете озбиљно схваћено и у Бриселу, говори информација коју смо сазнали да је извјештај веома критичан кад је ријеч о темељним људским слободима и правима, посебно кад се ради о криминализацији клевете.

Осим тога, како сазнајемо, Република Српска ће бити критикована због "пријетњи уставном поретку БиХ".

Данас у току дана Европска комисија ће представити извјештај о стању у БиХ у протеклих годину дана, а тада ће и формално бити саопштена одлука о статусу преговора о чланству у ЕУ.

(Независне) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

+

08.11.2023 12:03

То се зна одавно. Али наша Власт, не ми могла тата красти и манипулисати са Народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

08.11.2023 12:39

Постено од ЕУ,значи и званично РС коци напредак БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

економиста

08.11.2023 12:39

Нема БиХ ста да продаје унутар ЕУ - мозе само бити њено трзисте, а то це бити последњи ударац у економском растакању БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

08.11.2023 12:45

Ма ко це се договорити са босанским медведима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј

08.11.2023 12:46

Глупости, није нама мјесто у ЕУ. Нисмо хтјели са њима 1914. ни 1941. па не треба да идемо ни сада. Нису се они ништа промјенили исти су ко Аустроугари, њемци а прије њих Наполеон и британска империја. Какви су били тада такви су и данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Голуб

08.11.2023 15:14

Неце ваљда са овим садасњим политицким параплегицарима из врха БиХ власти. Теско нама свима са њима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да смо на

08.11.2023 19:35

Граници са руским свијетом не би нам требао ни један од тих услова....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиле ре да смо на граници

09.11.2023 07:02

Свака цаст за коментар. Потпуно реалан и тацан. Као румуни и бугари. Ето они хоце украјину а она у рату. Кога ова еу багра фарба сли има глупана па вјерују да је до рс

Name

Хахааааа

09.11.2023 11:02

Молдавија, Грузиија, Украјина.... Ми нисмо "хитни" а ста би њихови ухљеби радили онда ако не би дускали у протектирату гдје није потребна никаква брига или ти одговорност за ма какво срање а (простор колонијализма се рапидно сузио)....

Name

Јаааа

09.11.2023 22:36

Добит ће кад мајмуну дупе зарасте,не замајавајте народ,овде ни једна генерација у будућности неће дочекат БиХ да види у ЕУ,да вам је циљ да Босна удје у ту вашу унију давно би га спровели,толико година од рата до данас само подржавате лопове на власти и причате о неким узалудним лажима и преговорима,одјебите из БиХ више.

ОДГОВОРИТЕ