Данас Митровдан, празник који има чудотворну снагу

Српска православна црква /СПЦ/ прославља данас празник Светог Димитрија Солунског, у народу познат као Митровдан, у знак сјећања на страдање и смрт овог светитеља.

Република Српска 08.11.2023 | 07:38
Данас Митровдан, празник који има чудотворну снагу

Овај светац је живот окончао у тамници 306. године као борац за хришћанску вјеру.

Димитрије је рођен у Солуну у трећем вијеку послије Христа за вријеме цара Максимилијана. Када је од цара добио наређење да прогони хришћане, он се на то није обазирао већ је јавно проповиједао хришћанску вјеру. Цара су обавијестили о непослушности Димитријевој, који је преобраћао народ у хришћанство.

Када је цар чуо да је солунски командант и сам хришћанин, наредио је да га баце у тамницу гдје је мучен, а потом погубљен. Солунски хришћани су га тајно сахранили, а на мјесту његовог гроба касније је подигнута црква. Свети Димитрије је проглашен заштитником града Солуна.

Црквени списи наводе да се Свети Димитрије много пута јављао и спасавао град од земљотреса и несрећа. И данас се вјерује да је чудотворна снага његових моштију излијечила многобројне болеснике.

Према народном предању и житијима светаца, Димитријев гроб је одисао босиљком и смирном, па је зато тај светац назван Мироточиви.

Култ Светог Димитрија веома је жив и код Срба, а у средњовјековној Србији посвећени су му многобројни храмови, укључујући и цркву у Пећкој Патријаршији и капелу у манастиру Високи Дечани.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Амин

08.11.2023 08:25

Слава му и.милост

ОДГОВОРИТЕ
Name

yyy

08.11.2023 10:19

на данасњи дан су се хајдуци повлацили код јатака на зимовање до дјурдјев дана пасе казе дјурдјев дан хајдуцки састанак митров дан хајдуцки растанак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срецан

08.11.2023 10:49

Свети Митровдан! Да донесе мир и благостање свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

08.11.2023 12:31

Свети Митровдан. Да донесе мир Свијету и благостање. Амин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крз сва времена

08.11.2023 15:03

Су постојали борци против тираније, угњетавања, силе, неправде, нецовјецности, нељудскости, сиромаства и обијесних силника и развратника. Слава и милост свим светитељима Бозјим изасланицима у борби против зла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецита борба

08.11.2023 16:23

Против "аздаје, хегемона, хоботнице"сотонског зла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А када су

08.11.2023 17:58

...хришћани постали власт, радили су исто другима што римнљани њима...прогон, убијања и наметања...ФУЈ! Лицемјерна религија, јеврејска секта!

ОДГОВОРИТЕ