Топ 10 неистина и лажних обећања Милорада Додика

Предсједник Републике Српске Милорад Додик обећао је прошле седмице да ће минимална плата у Српској, која тренутно износи 700 КМ, сљедеће године порасти на 1.050 КМ.

Република Српска 07.11.2023 | 22:23
Топ 10 неистина и лажних обећања Милорада Додика

Додик је, наиме, обећао да ће то предложити Влади, синдикату и послодавцима.

– Ја ћу остати при свом приједлогу да минимална плата у Републици Српској у 2024. години буде 1.050 марака и вјерујем да ће добити подршку Владе и да ћемо пред Нову годину утврдити ниво минималне плате од 1.050 КМ – рекао је Додик.

Ова изјава предсједника Републике Српске и лидера СНСД наишла је на различите коментаре у јавности, а многи су се запитали да ли је ово још једно у низу Додикових обећања која неће бити испуњена.

Слиједећи те коментаре, Српскаинфо је провјерила Додикова обећања, којих је било много протеклих година, те издвојила 10 најзанимљивијих, која су остала у домену неиспуњених.

Судећи по неиспуњеним обећањима, Додик се може уписати у листу највећих шаљивџија међу политичарима.

1. Просјечна плата 1.000 евра

Када смо већ код плата не можемо а да се не сјетимо Додиковог обећања из друге половине 2018. године о просјечној плати од чак 1.000 евра.

Додик, који је тада био кандидат за српског члана Предсједништва БиХ, у више наврата је рекао да ће се, “на основу искуства других земаља, залагати да се у Републици Српској искреира такво окружење” које ће довести до тога да до 30. јуна 2019. године просјечна плата порасте на 500 евра, а у наредних годину дана чак на 1.000 евра.

– Оно што желимо идуће године јесте повећање просјечне плате. Одмах послије избора ћемо сјести, израчунати и видјети шта нам је потребно да осигурамо да просјечна плата буде 1.000 КМ – рекао је Додик у октобру 2018. година у интервјуу за АТВ.

Исто је поновио и пар дана касније гостујући на РТС, те још додао да ће се радити на томе да 2020. године просјечна плата порасте на чак 1.000 евра.

– Мислим да је то изводљиво. Вјерујем да ћемо половином шестог мјесеца већ стићи да 500 евра просјечне плате. Треба да нам буде циљ да што прије достигнемо просјечну плату и од 1.000 евра. Ако хоћемо да сачувамо становништво, морамо брзо дјеловати и то мора да буде видљиво – рекао је Додик за РТС.

Просјечна плата у Републици Српској тренутно је 1.277 КМ.

2. Хапшење Шмита

Још једно од неиспуњених Додикових обећања је оно из септембра ове године када је најавио забрану уласка у Републику Српску Кристијану Шмиту, којег институције Српске не признају за високог представника у БиХ.

Додик је тада рекао да ће Шмит бити ухапшен чим крочи у Српску.

– Припрема се уредба о хапшење и депортацији Шмита из Републике Српске – рекао је Додик.

Шмит је у међувремену, ипак, дошао у Републику Српску; нико га није ухапсио нити депортовао.

3. Именовања амбасадора

Након што је у јануару ове године јавност упозната с приједлозима члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића за амбасадорске позиције, Додик је поручио да неће подржати Златка Лагумџију и Дамира Арнаута за амбасадоре, јер раде против Републике Српске.

– СНСД неће подржати именовања Златка Лагумџије и Дамира Арнаута за амбасадоре јер се ради о људима који доказано раде против Републике Српске – написао је Додик 24. јануара 2023. године на друштвеној мрежи X.

 

Непуна два мјесеца послије Додик је промијенио став.

Он је, наиме, 17. марта 2023. године на мрежи X навео да ће СНСД дати сагласност за именовање свих амбасадора, иако у поједине „нема повјерења“.

– Имајући у виду да је именовање наших амбасадора условљено именовањем осталих, одлучили смо да дамо сагласност на именовања свих. И даље не постоји повјерење у Златка Лагумџију, Дамира Арнаута, Свена Алкалаја и Ерола Авдовића, али се надам да ће својим радом допринијети бржем распаду БиХ, те им зато нећемо стајати на путу – навео је Додик.

4. Списак „нерадника“

Додик је још крајем 2022. године најавио да ће бити објављен списак свих који се воде као запослени у министарствима, јавним институцијама и предузећима, али не долазе на посао.

Додик је, наиме, 24. децембра најавио да ће у наредних седам дана добити отказе сви они који су запослени у јавном сектору у Српске, а не долазе на посао.

– Почећемо да чистимо све оне који се воде да су запослени, а нису запослени. Има таквих – рекао је Додик.

Задати рок је прошао, спискови „нерадника“ нису објављени.

5. Дупле функције

Додик је прошле године у више наврата обећао да ће стати у крај дуплим функционерима у странци.

Он је поручио да ће та странка „операционализовати став да изабрани или именовани функционери могу обављати само једну функцију“.

– СНСД ће, у складу с ранијим опредјељењем, кроз органе странке операционализовати став да изабрани или именовани функционери могу обављати само једну функцију – навео је Додик у новембру 2022. године на мрежи X.

Од 29 актуелних посланика СНСД, већина њих тренутно, поред столице у парламенту, сједи и у министарским фотељама или су декани, директори, начелници, власници предузећа или руководиоци у појединим предузећима или установама. Исто је и са одборницима.

6. Једна плата, један човјек

Након што је одустао од укидања дуплих функција својим страначким колегама, Додик је обећао да ће се морати одрећи једне плате.

– Укидање дуплих функција члановима СНСД неће се односити на све, него на оне који, између осталог, нису били активни у предизборној кампањи. Знате шта, не можемо се ми ни одрећи тек тако свих људи, није то тако линеарно, одједном да чистите. Има оних који злоупотребљавају странку, скривених, за којима ми још трагамо, оних који су се веома мало појављивали у изборној кампањи, а сједе на важним мјестима. Те ћемо људе лако препознати. Али, они који раде и једно и друго, предано и упорно, апсолутно треба поштовати – рекао је Додик у новембру прошле године.

Додао је да је „идеја да они који обављају дупле функције не примају и двије плате већ да једну дају у хуманитарне сврхе“. То обећање до данас није испуњено.

7. Идентификациона карта Српске

Додик је у септембру 2022. године најавио да ће у Републици Српској до Нове године бити усвојен закон који ће омогућити издавање “идентификационе карте Српске” чиме би, између осталог, био побољшан статус дијаспоре у РС.

– Многи од вас имају пријатеље који можда и раде негдје у Европи. Ја само желим да кажем да они који су узели држављанство, а морали да се одрекну нашег држављанства, Република Српска ће до Нове године израдити закон и за све њих који раде у иностранству, имају њихово држављанство, да дођу овдје гдје имају статус странца, ми ћемо издати идентификациону карту РС и она ће бити довољна да имају иста права као и ми, као домаћа лица – рекао је Додик 29. септембра 2022. године на скупу у Прњавору.

До данас, сличан закон није се нашао на дневном реду Народне скупштине Републике Српске.

8. Укидање ОС БиХ, СИПА, ОБА

Додик је почетком октобра 2021. године обећао да ће до краја тог мјесеца или најкасније у првој седмици новембра Република Српска ући у процес доношења одлука у Народној скупштини Српске, о повлачењу сагласности на формирање Оружаних снага БиХ, ВСТС, СИПА, ОБА и Управе за индиректно опорезивање БиХ.

– Ми ћемо до краја овог, најкасније у првој седмици сљедећег мјесеца, ући са обимним дневним редом који ће ићи за тим да се повуче сагласност са војске, индиректних пореза који по Уставу БиХ припадају Републици Српској, чак и границе, односно управљање границама на простору Републике Српске припада Српској, а не БиХ – рекао је Додик.

Ни ово обећање до данас није испуњено.

9. Аеродром у Требињу

Међу неиспуњеним обећањима нашао се и аеродром Требиње, чију је изградњу Додик најављивао чак и 2013. године.

10. Скијалиште на Мањачи

Сјећате ли се најављене градње помпезног ски-центра на Мањачи?

– Почињемо изградњу ски-центра на Мањачи. Олимпијски центар „Јахорина“ и Влада Републике Српске обезбиједиће 53 милиона КМ за изградњу овог ски-центра на који се веома дуго чека. Влада ће у понедјељак донијети одлуку о томе, а у сриједу ће пројекат бити презентован на Мањачи – навео је Додик у августу прошле године на мрежи X.

До сада није ископана ни једна једина кашика земље.

САМОСТАЛНОСТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Једно од начешћих Додикових обећања која до сада нису испуњена јесте оно о самосталности Републике Српске. Прича о референдуму отпочела је још у предизборној кампањи током 2006. године, а „закотрљао“ ју је управо Додик. Од тада до данас обећања о самосталности Српске понављају се сваке године.

Додик је, тако, на примјер, након Петог конгреса СНСД, који је 2017. године одржан у Источном Сарајеву, најавио да ће Република Српска у 2018. расписати референдум о самосталности уколико јој се не врате надлежности које су прописане Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ.

Нити су надлежности враћене, нити се Република Српска отцијепила од БиХ.

(Српскаинфо) Фото: Синиша Пашалић/РИНГИЕР

Коментари / 58

Оставите коментар
Name

ха ха,

07.11.2023 22:36

Додик само кад једе нелазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

додик да лаже?

07.11.2023 23:45

стварно сам изненађен

Name

Праунук

08.11.2023 05:21

То народ лазе и себе замајава ,народ је бирао Додика да га хандри и пљацка.

Name

Мргуд

08.11.2023 05:24

Додик Само да сто висе опљацка и покраде и да задрзи полозај ,он обецава немогуце а овај народ глупи у све вјерује.. ејј србине сконтај се једном..

Name

Борац

08.11.2023 07:16

Нај јаце је било када је лазов казао да це поднети остаку,ако Брцко не буде у саставу РС.

Name

Осматрач

08.11.2023 08:12

Ал је зато испунио обећање да ће зграду у БЛ продати држави Б и Х за потребе Управе за индиректно опорезивање

Name

та ха ха

08.11.2023 08:14

мозесму вероват ко зени само када спава

Name

321

08.11.2023 08:15

лази лаго бице нама драго али срамота да месије лазе оно сто немозе да оствари

Name

Шљива-препека

08.11.2023 09:31

Човјек звани КОНТРАДИКТОРНОСТ

Name

нека прогласи

08.11.2023 09:48

самосталност коју нема по дејтону, бујрум, па да видимо како ћемо даље, иншала

Name

Саваа

08.11.2023 11:23

Где је војска,оцепљење,хапсење смита..... лазовцино? Ко лазе тај и краде. Продановиц вас лоповима и мафијасима назвао.

Name

Xxxx браво

07.11.2023 22:37

Ххххххххх какав народ таква власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас си у праву

07.11.2023 22:47

Тако је ..безобразан народ ста цес

Name

Xxxxyxx

08.11.2023 05:25

ВАЛА БАС И ДОБРО ЈЕ СТАЊЕ ОВАКОМ НАРОДУ И НЕТРЕБА БОЉА БУДАЛА НА ВЛАСТИ,КАКВА ВЛАСТ ТАКАВ И НАРОД.

Name

Сл

07.11.2023 22:45

Ма каквих 10 и незна се број лази до сада.ма.нена висе кредибилитет код народа дјеца му вициу Лопове!има само подрску оних који зависе од њега и који су покрали паре позивајуци и се на њега .таквих је стотине ситнијих крупнијих ...итд искомпромитован је и испроваљиван одавно недозивљqва га народ као преседника висе је то страх од прогона полиције његове и суда јер је осветољубив упласен и погубљен зна ста је све урадио.око њега су му дузни услуге и раде СТА год казе тако да це и они одговарати једног Дана за све ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лун

08.11.2023 09:02

НИЈЕ НАРОД КРИВ,А МИСЛИМ ДА СУ УЧЕСТАЛЕ ЛАЖИ И НАРОД ЗБУНИЛЕ,А СВЕ ЈЕ НЕИСТИНА-СКАНДАЛ. ДОДИК ЈЕ ДОШАО ВЕЛИКОМ ПРЕВАРОМ НА ИЗБОРИМА. ТО СВИ ЗНАМО. НЕВЕРУЈТЕ У ОБЕЋАЊИМА,КОЈА НИСУ ОСТВАРИВА,НИСМО МИ ШВАЈЦАРСКА.

Name

АНДОЛ 100

07.11.2023 23:17

има јаче дејство од ових његових силних обећања. Бајке,бајке,бајке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боже сачувај

07.11.2023 23:19

Кукала му мајка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја И

07.11.2023 23:22

Ово је чиста лаж и измишљотина непријатељских медија ,ништа од овога Додик није обећао, све ово, он је обећавао преко медија, нигдје нема писаних докумената да је он нешто обећавао ! Према томе и у то погледу, та прича о лажним обећањима не пије воде ! Када су у питању обећања, има она народна, "обећање лудом радовање" ! Свака част прецеднику ,када има снаге, воље и времена да брине и о овој пулацију, која је иначе запостављена !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2023 05:27

Иди ботино појеј сендвиц и попи ладно пиво до следеци избора боте он.марво пљацкаска....

Name

М

08.11.2023 06:40

Не могу вјеровати да ово неко може да напише... Људи, освјестите се! Не знам шта треба да се деси па да бисте схватили све ово. Вама свашта неко може да подвали, ви то радо прихватите. Човјек да каже да је Мјесец зелен, ви бисте рекли да јесте.

Name

Ха Ха

08.11.2023 09:15

Вас двојица, која сте одговорила на коментар, да сте читали стрипове а не књиге, знали би шта је сатира, а овако..., није ни чудо, што Додик са таквим "опозиционарима" млати празну сламу ! Интересантно, нико не размишља, сви ударају на прву, вјероватно немају чиме размишљати !

Name

xxxx

08.11.2023 00:28

Вјерујте да Додик није слагао од задњи пут

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

08.11.2023 06:17

Вјерујем да би биле толике плате да снсд са својим лоповима није опљачкао,ђес те лопови.

Name

Станко

08.11.2023 07:03

Јадна дрзава, јадни народ, цему ово води, политицари борба за фотеље, нека народ рови по контејнерима, нек се водја запита стаце пензионери са 300, и радници са 750

Name

Аааааааа

08.11.2023 07:29

Аеродром у Требињу???неке птице никад не полете😂😂😂МОЈ МИЛЕ😱

Name

Дкфпд

08.11.2023 01:13

Па зар стварно зелите у сопинг у СА с пасосем, или на посао у Горазде с радном дозволом? Бас нисте нормални...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

08.11.2023 02:04

Ово су само лажи изречене у посљедњих пар година, а кад би неко побројао све његове лажи од доласка на власт 2006 до данас могла би се написати читава књига. Наш народ каже-"Ко лаже тај и краде", у његовом случају савршено тачно, колико год да може и воли слагати, још више може и воли украсти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

09.11.2023 03:12

Није он на власти од 2006. и није дошао на власт, него су га 1998. довели удружени западњаци, с САД на челу. На силу натурен, на силу влада, на силу ће и нестати, а онда ваља поднијети рачуне на мјесту гдје више нема лагања.

Name

Ти ме лажеш најбоље

08.11.2023 02:11

Поред изградње аеродрома у Требињу најавио је Додик и изградњу аеродрома на Сокоцу и модернизацију аеродрома у Бијељини, "да се Српска боље саобраћајно повеже". Најавио је он и изградњу пруге Модрича-Брод, ја сам још тада прије 17-18 година у Модричи купио возну карту до Брода, и још чекам тај воз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

08.11.2023 06:38

Једини који не брину о Српској су политичари, а не Федерација. Није ми јасно зашто се и даље бавимо тиме, зашто желимо отцјепљење кад ће нам бити исто као и досад. Само траже фрку, а народ послије испашта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

08.11.2023 06:53

Ово су приче само за вас будале, ми озбиљни и нормални нити знамо нити обраћамо пажњу шта Додик и ини "додици" лапрдају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Филозоф_са_Врбаса

08.11.2023 06:56

Док зине слагао је, то сви знамо. Али, зашто таква дртина пролази на изборима!?? И до народа је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде бре

08.11.2023 07:06

Није цојк крив, сто народ не зна за салу.😊

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

08.11.2023 07:19

Народ бирао и заслужује власт какву има!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.11.2023 07:25

Несретници РС, како би другачије бурле имао сво богаство РС, да не лаже и влада нашим грозним животима у свом режиму РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

08.11.2023 07:40

Који лажов. А Народ, које будале. Посебно пензионери, без животне мудрости. Дијеца им у ЕУ, а они овдје умиру сами. Жалосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

08.11.2023 07:45

Па не може ова Плата. Да она буде 1000€. И да само може бити 2000 КМ. Или, ово 1000 КМ. Јер су ово код нас у БиХ. Да су ове марке. А не ови тада еури.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

08.11.2023 07:49

Има сигурно више овамо. И то од ових тада 10 његових лажи. И ових тада обећања. Тако да и није само ово он обећавао. Има тога још овдје. Не зна се тачан број.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оливера

08.11.2023 07:55

Народ не дозивљава Додика као свог предсједника него као станца као криминалца и диктатора који их пљацка и протјерује њихову дјецу .Лоповцина каква није до сад владала српским народом .Не заслузује смрад ни у историју да му се писе колико је брзвредна хохстаплерцина .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

08.11.2023 08:41

Оливера....... КАКО СИ ?

Name

Младен

08.11.2023 07:57

Срби трбају под хитно колективну терапију,болесни у главу дате бог сацува

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знате ли

08.11.2023 09:11

Да у федерацији борби имају 270км

Name

Рајко

08.11.2023 08:40

Нема нама помоци И Бог кад види ово казе Ајте у пизду материну

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

08.11.2023 09:09

Мој глас ће увијек ићи за Милорада Додика,а ви пишите шта хоћете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Геј босна

08.11.2023 19:26

А мој иде само теби.

Name

Давид Штрбац

08.11.2023 09:23

Његова лажна обећања можете набрајати цијели дан а испуњена обећања могу стати у једну или двије реченице за ових двадесет година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грми

08.11.2023 09:30

Што коментаришите око дрогераша и болесника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ибрамије

08.11.2023 09:33

Не вриједи имати посла са лазовом, јер сто год да казе слазе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лелас

08.11.2023 10:36

Назалост,немамо и нецемо никад висе имати тако утицајног политицара као сто је он...кад оде са власти,нестаце РС за 2 мјесеца и висе нам се ни траг неце знати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дје си лопове

08.11.2023 11:49

Најаце је било кад је лупио како це растјерати НАТО са Мањаце, хе хе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

08.11.2023 11:51

Једино није слагао да је у рату био на аерородрому распоредјен. Изводио авионе на писање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

08.11.2023 12:33

Њега кад питали како се он зове и како му се дјеца зову он бих слагао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ас

08.11.2023 13:51

На којој си ти терапији,лоботомија мозд🙊

Name

Бл

08.11.2023 13:04

Бирачи су криви,за његову лаж.Он једино не лаже кад спава.А одцјепљује се од како је на власти.,али ваљда знате да се то несмије и неће ,,не може десити.То би био рат.А стим и укидање а не проглашење Р.С

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асоцијација

08.11.2023 13:24

То је лаж два метра дуга, квинтал и по тешка, труло нешто и кварно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

08.11.2023 16:40

Дје оно дијете да му каже дјес.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурд

09.11.2023 01:47

Народ то воли.,да чује нема везе што није истина и шта је ту проблем.

ОДГОВОРИТЕ