Афера "Кисеоник": Врло је чудно и занимљиво да на одлуку тужилаштва није уложена жалба

Афера „Кисеоник“, друга највећа у пандемији корона након афере „Респиратори“, тресла је мјесецима цијелу БиХ.

Република Српска 07.11.2023 | 20:02
Афера "Кисеоник": Врло је чудно и занимљиво да на одлуку тужилаштва није уложена жалба

У априлу 2022. огласило се Републичко јавно тужилаштво Републике Српске које је установило да не постоје докази да су Ален Шеранић, Владо Ђајић и Станислав Чађо дјеловали као организована криминална група, те су други дио кривичне пријаве (кривична дјела против здравља људи, саобраћаја, привреде и платног промета) уступили Окружном јавном тужилаштву Бања Лука на поступање.

А онда је Окружно тужилаштво је готово у тајности у јуну ове године обуставило истрагу јер како су навели нема назнака да је почињено кривично дјело.

У септембру 2021. године, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић поднио је кривичне пријаве против премијера Српске Радована Вишковића, ресорног министра Алена Шеранића, власника фирме ТГТ ТехноГас Лакташи Станислава Чађе која је снабдијевала УКЦ спорним кисеоником као и против директора УКЦ-а Владе Ђајића. Међутим, након више од годину дана, истрага је обустављена у јуну ове године, тихо и скоро у тајности. Из Окружног јавног тужилаштва за БН кажу да на тужилачку одлуку није уложена притужба.

И тако је афера кисеоник правосудно „обрисана“ а њени актери наставили су борбу на политичком пољу, које се за њих показало једино битним. Међутим, јавност је на  крају остала ускраћена за бројне одговоре, уз остале и оно кључно: Да ли је кисеоник у УКЦ-у био технички и – уколико није – како је медицински кисеоник могла увозити фирма која није била регистрована као велетрговац.

А фирма која је спорна у цијелом случају је ТГТ Техногас из Лакташа у власништву Станислава Чађе, бившег министра унутрашњих послова у Влади Српске. Она није имала дозволу од Агенције за лијекове БиХ за увоз медицинског кисеоника. Међутим, то није спријечило УКЦ да набавља од њих кисеоник и да га даје пацијентима. Изгледа да за правосуђе Републике Српске животи и здравље пацијената УКЦ-а током пандемије нису били угрожени, иако су умјесто медицинског примали технички кисеоник, каже Драшко Станивуковић, подносилац кривичних пријава.

„Нас интересује да нам тужилаштво каже каква је то држава у којој фирма која је регистрована за технички кисеоник који служи за аутомеханичаре лимаре  може продати тај кисеоник клиничком центру ми не знамо шта је било у тим боцама али знамо шта је у папирима прошло“, каже Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке (ПДП).

Ипак, можда не би било ни кривичне пријаве нити истраге да невладина организација Транспаренси није тражила од Агенције за лијекове БиХ да покрене инспекцијски надзор јер су поједине здравствене установе набављале кисеоник од добављача који немају потврду за промет лијековима. 

„Знамо да постоје одређени трендови да они који су тренутно на власти нису ништа криви док обнашају функције док видимо у ФБиХ да се отварају разни случајеви и процесуирају бивши функционери нажалост то овако функционише у бих они који имају власт су заштићени од било  каквог кривичног гоњења“, каже Срђан Траљић, Транспаренсy Интернатионал БиХ.

- Врло је чудно и занимљиво да на одлуку тужилаштва није уложена жалба, јер су постојали документи који су указивали на то да је било неправилности, каже бивши министар здравља Слободан Станић.

С друге стране, каже он, ако је све што је било наведено у тужби лаж, како су тврдили Владо Ђајић, Ален Шеранић и Станислав Чађо, зашто они нису покренули контратужбу.

„Ако је стварно све тако и ако је обустављена истрага било би логично да они поднесу кривичну пријаву ако није све то дио ширег процеса да поднесу пријаву за лажно пријављивање и подношење кривичне пријаве односно да поднесу пријаву за узнемиравање јавности која је настала афером кисеоник. Они то неће урадити јер кад би урадили онај ко је пријавио драшко би узео тим адвоката и кренуло би у другом правцу“, истиче бивши министар здравља.

И није само афера Кисеоник обиљежила пандемију вируса корона.

Један од најупечатљивијих примјера злоупотреба у вријеме пандемије је била и набавка покретне болнице коју је Република Српска крајем марта 2020. године набавила за 3,6 милиона марака. Стручњаци кажу да су све мане и недостаци здравственог система на које се упозоравало годинама,у пандемији  изашли на површину. Тад се показало да су многима умјесто добробити грађана и њиховог здравља, на првом мјесту лични интереси. 

(БН) Фото: Архив

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Шеки,Сребреник

07.11.2023 20:15

Тузиоци су највеће смеће у држави,имам искуство са тузилаством Дистрикта на челу са крмком Мујкановицем његовим замјеником прасетом Тепавцевицем и бивсим замјеником прасићем Радошом,а секретар Бегановић,тсј вам је најјевтинији љигавац,за 200 марака тај се смрдљивац продао,дао гузу Раденку Николицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

08.11.2023 11:25

Само су јос швабе тровале плином по логорима али не свој народ.Ово нема ни у Тунгузији🥴

Name

Борац

07.11.2023 20:21

Није цудно, " симбиоза" на дјелу.... околности се промијениле, трговина, вуци сити а овце на броју и све НА СТЕТУ ГРАДЈАНА РС..... Станивуковиц погазио себе, своју ријец, изгубио повјерење градјана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2023 11:25

Ста је са сераницем,дјајицем и свим у корона набавкама?

Name

БЛБ

07.11.2023 20:22

Самим тим су показали да су гори и лицемјербији од самих оних које су тузили. Они су ствотени само за хаос и трпање у властите дзепове.. По Бањалуци се види како се терорисе један град. На изборума само могy покрасти исте, нико нормалан за овакве небормалне нецw цисе никад гласату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логично

07.11.2023 20:25

Наравно да није кад је жућо сад постао симбиоза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

08.11.2023 08:11

Ооох, гласали сте за жуцу..само му луд може веровати.

Name

Р

07.11.2023 20:46

"болница" труне у елваку

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТОЧНО САРАЈЕВО

07.11.2023 20:49

Доста људи је убијено овим кисеоником.Неки су били и СНСД-ови гласачи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РеИстицно Сарајево

08.11.2023 07:07

Пита ли се народ засти смо ми у РС за вријеме короне били први по смртности усвијету, у односу на број становника, о цему говори афера о кисеонику

Name

За Источно Сарајево

08.11.2023 15:13

Јеси ли се ти уверио својим очима у то што говориш, јеси ли уопште стручан да о томе коментаришеш, а зар досад ниси схватио да је све била велика измишљотина, да народ подигну на ноге. Нису успјели јер народ опозицији мање вјерујем него владајућим.

Name

Карма је чудо

07.11.2023 21:00

Свима који су зарад личне користи учествовали у овом оргранизованом злочину против властитог народа и његовом заташкавању од срца желим што скорију потребу за "безбједним" техничким кисеоником!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не вјерујем

08.11.2023 00:33

да це се они лијецити код нас, вец це, посто су богати, лијецити у Србији и у иностранству. Па нису луди да се лијеце код доктора и медицинских сестара сумњивих (купљених) диплома.

Name

+

07.11.2023 21:06

Врана, врани. Очи не вади. Обичан грађанин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qqq

07.11.2023 21:15

Некада. Се вјеровало тој медецини. А виде. Црног. Зла

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Qгг

08.11.2023 07:55

Зло је и кад је дошло вријеме да такви неписмењаковићи могу коментарисати у јавности.

Name

Ффф

07.11.2023 21:16

Бозе. Заклони. Народ овог. Црног. Зла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маџар

07.11.2023 21:24

Значи, још једна пинг понг партија тужилаштва и суда, мупа, вјештака, адвоката и свједока. Актери већ увјежбани. Славом и корупцијом овјенчани јунаци из бројних мутних и магловитих правосудних битака. Док све не замакне у анонимност, док не потоне у заборав. Као и много пута и много тога до сада. У правду и право, закон и елементарни морал овдје више нико не вјерује. Ипак је свијет пун гада, како то завапи главни јунак једне приповијетке, којег надомак вароши сустиже и умлати свјетина којој суда ни закона нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кривицар

07.11.2023 21:30

Интересантно, не помињу име тужиоца који је радио на предмету?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јака

07.11.2023 23:51

Муда од тужилаштва?? У Бања Луци у тужилаштву,Суду како рече Здравко Мамић,за Осијек купиш сваког за Литру и Воду,овдје сваког Судију Тужиоца купиш за Порцију Ћевапа и Пиво.,

ОДГОВОРИТЕ
Name

е

08.11.2023 09:20

Кад вец спомињете симбиозу засто не искоментарисете цињеницу да наполеон вукан и преподобна тривицка нису ниједном рјецју коментарисали непостојецу гаразу доктора црте. Доста је висе вас и симбиозе. Рекла преподобна једном ту ријец па одједном сви је користите, а ни не знате ста знаци. Питајте дубравца с куповном дипломом

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

08.11.2023 11:08

Поднесених тузби је на милионе .Папир трпи све. Ово су разне врсте забава.Једна од тих је сликас се, дрзис папир, лагано се крецес ,масес и на крају канта за смеце. Једни се дописују ,други су статисти треци лају ,цетврти кукају и никад краја овом лудилу .

ОДГОВОРИТЕ