Три ствари које бисте требали знати о бездимним алтернативама 

Иако је увијек најбољи избор потпуно престати користити дуван и никотин, стварност је да милиони одраслих пушача то не чине.

Босна и Херцеговина 07.11.2023 | 15:43
Три ствари које бисте требали знати о бездимним алтернативама 

Зато, које су алтернативе наставку пушења?

Деценије истраживања и развоја допринијела су доступношћу мање штетних бездимних алтернатива за одрасле пушаче који би иначе наставили пушити.

Док су штетни учинци пушења цигарета добро познати, постоји ограничена свијест о главним узроцима штете повезане с пушењем. Постоји много дезинформација и забуне око различитих бездимних алтернативе, као што е-цигарете или уређаји који загријавају дуван. Потрудили смо се да неке од њих разјаснимо у наставку текста. 

Како се бездимне алтернативе разликују од цигарета?

Одсуство сагоријевања дувана основна је разлика између традиционалних цигарета и бездимних алтернатива. Сагоријевањем дувана производи се дим који садржи више од шест хиљада материја од којих је око 100 штетно или потенцијално штетно по људско здравље.

Елиминишући сагоријевање, научно поткријепљење бездимне алтернативе дизајниране су да смање ниво штетних и потенцијално штетних материја у поређењу с димом цигарета и до 95 процената. 

Садрже ли бездимне алтернативе никотин?

У већини случајева садрже. Сви производи који загријавају дуван на тржишту садрже никотин, јер је он природни састојак биљке дувана. Никотин је један од разлога због којих људи пуше, заједно с окусом и ритуалом. С друге стране, е-цигарете загријавају посебну течност којој се никотин може додати или не.

Да ли је никотин главни узрочник болести повезаних с пушењем?

Многи људи погрешно вјерују да је никотин главни узрочник обољења повезаних с пушењем. Наука нам каже да то није тачно. Никотин никако није без ризика, али је његов главни гријех то што изазива зависност. Главни узрочник „пушачких болести“ заправо је дувански дим који настаје сагоријевањем дувана.

Прелазак на бездимне производе даје перспективу пушачима жељним смањења ризика по своје здравље, и истовремено показује да индустрија дувана препознаје своју улогу у заштити јавног здравља. Битно је истакнути да бездимне алтернативе нису без ризика јер садрже никотин који изазива зависност.

(ПР) Фото:ПР/Фреепик