Колико милиона нас коштају Додикови "слободни" медији

"А медиа", ћерка фирма АТВ-а, је за годину дана само са зависним предузећима у систему Електропривреде РС потписала уговоре за послове у вриједности скоро пола милиона КМ!

Република Српска 06.11.2023 | 15:48
Колико милиона нас коштају Додикови "слободни" медији

“А Медиа” из Бањалуке, компанија која се налази у истој згради као бањалучка Алтернативна телевизија и која је кћерка фирма ове ТВ станице, добила је уговор од компаније Електро Добој у вриједности од 200.000 марака без ПДВ.

Само по себи то и не би била вијест да наведену фирму не прате слични тендери са јавним предузећима из система Електропривреде Републике Српске (ЕРС) уназад мјесецима. Све је, малтене, идентично осим саме цифре, односно вриједности самог уговора.

Наведени уговор је закључен 2.октобра на период од годину дана, а критеријум за додјелу уговора је била најнижа цијена. “А Медиа” је била једина фирма која се пријавила на јавни позив и дала понуду од 5.370 КМ без ПДВ.

Предмет поступка јавног позива, како се наводи у Обавјештењу о додјели уговора под редним бројем 1404-1-2-73-5-81/23, је “набавка услуга медијског оглашавања што подразумијева услуге снимања, монтирања и емитовања прилога са терена посвећених информацијама о активностима предузећа”.

Иако је понуда фирме “А медиа” чак 37 пута мања од максималне вриједности, уговор је потписан управо на ту максималну процјењену вриједност, односно 200.000 КМ!

Редакција портала Герила.инфо је контактирала Електро Добој и потврђено нам је да је уговор потписан на максималан износ, а не на 5370 КМ, колико је износила понуда “А медие”, на јавном позиву гдје је једини критеријум управо најнижа цијена.

На наше питање која је сврха јавног позива, односно наведеног критеријума, запосленик Електро Добоја нам је рекао да “се путем сајта јавних набавки сви надмећу и онда једни другима обарају цијену”.

Када смо питали какво обарање цијена је у питању када је уговор на крају потписан на максималан износ, а не на понуђену од стране јединог понуђача, запосленик у Електро Добоју је рекао да се обратимо писменим путем руководству Електро Добоја.

У тендерској документацији, у коју је редакција портала Герила инфо имала увид, на страни број 4 под тачком 8 наведена је “Количина предмета набавке”.

“Количина предмета набавке из Обрасца за цијену понуде нису тачне ни оквирне количине, него евалуационе обзиром да уговорни орган није могао са сигурношћу утврдити тачне количине роба и услуга које су предмет ове набавке, тако да се оквирни споразум закључује до максималне финансијске вриједности“.

Виши истраживач/сарадник за правне послове у Транспаренцy Интернатионал БиХ Дамјан Ожеговић истиче да је Закон о јавним набавкама је јасан да се приликом додјеле уговора о набавци.

“Цијена наведена у најповољнијој понуди, као и услови утврђени у тендерској документацији се не могу мијењати. Дакле, уговор се мора закључити на понуђену цијену осим у изузетним случајевима када уговорни орган није у могућности дефинисати ни тачну ни оквирну количину предмета набавке. Само у изузетним количинама када уговорни орган није у могућности дефинисати ни тачну ни оквирну количину предмета набавке, онда се одређује максималан износ предвиђен за оквирни споразум са пописом услуга које ће се набављати.

Међутим, у овом случају је уговорни орган морао бити у могућности процијенити оквирне количине израде и објаве ТВ спотова у ТВ програму, или гостовања представника овог предузећа у информативним студијским програмима за годину дана, што је предмет набавке”, истиче Ожеговић.

Он додаје да ова врста медијског оглашавања није нешто што се ради насумично, већ би требало да се врши планирано, а свако озбиљно предузеће би требало да по основу предходних искустава може сачинити оквирни план за одређени временски период.

“То се поготово односи на предузећа која имају један вид монопола на тржишту, и које може јасно планирати своје будуће активности”, закључује Ожеговић у изјави за портал Герила.инфо.

Занимљиво је и да је у тачки 15. тендерске документација таксативно наведена прецизна техничка спецификација ТВ опреме, односно нешто што, чистом логиком, не би требало да познају запослени у Електро Добоју, док са друге стране нису знали, ни оквирно, колико ће им саме продукције, односно самог медијског оглашавања, требати за годину дана?!

“А Медиа” као “миљеник” зависних предузећа у систему Електропривреде РС?

Фирма “А медиа” је, само у овој години, од зависних фирми у систему ЕРС, добила чак осам уговора.

Уговор за услуге медијског оглашавања у вриједности 50.000 КМ без ПДВ потписан је 16.августа са Мјештовитим холдингом ЗП Хидроелектране на Врбасу а.д. Бањалука.

Само дан раније, 15.августа, потписан је уговор за услуге медијског праћења пословних активности Предузећа путем ТВ станица за наручиоца Мјешовити холдинг ЕРС – МП а.д. Требиње – ЗП Електрокрајина а.д. Бања Лука вриједности 39.920,00 КМ без ПДВ.

Посљедњег дана јула, такође за услуге медијског оглашавања, потписан је уговор са  Мјешовитим холдингом ЕРС – МП а.д. Требиње – ЗП Електро-Херцеговина а.д. Требиње у вриједности 50.000,00 КМ без ПДВ.

Са ЗП “Електродистрибуција” А.Д. Пале уговор за услуге рекламе и пропаганде у износу од 50.000 КМ без ПДВ је потписан 29.јуна ове године.

ЗП “Хидроелектране на Требишњици” АД Требиње су 9.августа за услуге “рекламне услуге и услуге маркетинга” са “А медиа” потписале уговор у износу од 20.000 КМ без ПДВ.

Уговор за услугу медијског представљања Предузећа за потребе ЗЕДП ,,Електро-Бијељина“ а.д. Бијељина. потписан је 28.12.2022. на износ од 44.9950 КМ без ПДВ.

МХ ЕРС “Хидроелектране на Дрини” Требиње А.Д. су са истом фирмом уговор вриједности 30.000 КМ за услуге “рекламне услуге и услуге маркетинга” потписале 06.12.2022.године.

Тиме долазимо до укупне цифре, само од јавних фирми у систему ЕРС, од скоро пола милиона КМ без урачунатог ПДВ-а!

Подсјећамо, Мјешовити холдинг Електропривреде РС чине 11 зависних предузећа и матично предузеће, што значи да је од укупно 11 зависних предузећа, њих чак осам до сада склопило уговор са фирмом “А медиа” о некој врсти медијског оглашавања.

Неки од осталих клијената “А медие” су и друге јавне институције у Српској, Град Дервента, Аутопутеви Републике Српске, Путеви Републике Српске, Агенција за банкарство, Град Приједор, Град Требиње, Град Зворник…

Повезаност са Додиком кроз санкције и сумње у власнички удио и контролу

Занимљиво је да је један овако исцрпан посао у вриједности чак 200.000 КМ добила фирма која, према специјализованом порталу АКТА, има свега једног запосленог радника док се као директор фирме наводи Драхми Мискин. Мискин већ дуги низ година води бригу о административним пословима Алтернативне телевизије.

“А медиа” је основана 5. октобра 2020.године, у истој години када су САД наметнуле санкције Милораду Додику али и Алтернативној телевизији. Тада је наведено да је “Алтернативна Телевизија д.о.о. Бања Лука (АТВ), медиј са сједиштем у Бања Луци, РС, у приватном власништву фирме блиско повезане с Додиковом породицом”.

У саопштењу Америчког министарства финансија се наводи да “сам Додик иза кулиса врши личну контролу над АТВ-ом, на примјер захтијевањем личног одобрења на медијске приче везане за политички осјетљиве теме”.

Даље се наводи да је “Додик купио АТВ како би намјерно и изричито унаприједио властиту агенду, која укључује његове напоре да омаловажи друге политичке личности, изглади свој јавни имиџ и унаприједи своје личне и политичке циљеве, а уговоре везане уз АТВ додјељивао директно члановима своје породице, што је користио као још један пут за корупцију”.

Управо се овдје наводи да је “новац из јавних подузећа усмјераван директно у АТВ у коруптивне сврхе”.

(ГЕРИЛА

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Ово је

06.11.2023 16:24

Страсно! Невидјено! На овим просторима! Корумпирани партијашиииии харају! Изнад закона! Заробили институције!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.11.2023 18:02

Дје сте лопови

Name

Борац

06.11.2023 18:09

Ово пљацке он брани а не Републику Србску.

Name

Миле незамјенљиви

06.11.2023 23:44

Код мене ,,слободно и независно,, постоји само на папиру

Name

Јосип

06.11.2023 16:24

Недамо додика додик је нас ми смо Додикови Рвати. Не смије му нитко ниста уз њега је цијело Хрватско Пуцанство и Пресједник Милановиц не. Додик је нас Хрватски Предсједник у БиХ да се разумијемо не. У сваком моменту га цека Халикоптер за Загреб.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

06.11.2023 16:37

САД ЦЕ ПОСКУПИТИ ЦИЈЕНУ СТРУЈЕ,СВЕ ЦЕ ТО НАРОД ПЛАТИТИ.ИДЕ ГУЉЕЊЕ ДО ГОКЕ КОЗЕ.ВОЛИМО СРПСКУ,САМО ТОЛИКО КОЛИКО МОЗЕМО ДА УЗМЕМО НА СВОЈ РАЦУН.ПОСЛЕ НАС ПОТОП !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАЖНИ ПРЕДСЈЕДНИК

06.11.2023 16:48

Шта је чудно ДОДИГ РАСПОЛАЖЕ СА БУЏЕТОМ Р СРБСКЕ ТО ЈЕ ВЛАСНИШТВО ЊЕГОВО И ЊЕГОВЕ ПОРОДИЦЕ ДИКТАТУРА СНСД а

ОДГОВОРИТЕ
Name

??

06.11.2023 17:16

Нисмо ни свједни колико нас тај додик кошта.Па онда његова породица,кумови,пријатељи,партијски функционери по градовима и општинама.Намножило се тога и накупило мој брате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јамио

06.11.2023 17:59

То су витални интереси за које тзв опозиција дизе рукице и ногице?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аууу јбт.

06.11.2023 20:12

Па ко зна колико је оваквих фирмица отворено са једним власником да би се пребацивале паре из дрзавних фирми у приватне џепове. Анархија тешка и све умрежено као да хоће сто више да се освете овом народу и да га намјерно осакате па и униште.

Name

Лојпур

06.11.2023 19:04

Каква гамад и смрадови незнању поштено да оду са власти уназадише овај народ 100 година изгубили су осећај за реалност пред очима им је само корупција и пљачка сопственог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биља

06.11.2023 19:10

Српски народ воли тиранина, аутократу, лопова, битангу, сеоског ђилкоша, билмеза, муфљуза, "ђес лопов", олоша, лопујдру, пљачкаша народних пара, издајника, пропалицу, а не воли образованог човјека, домаћина, честитог Србина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српски народ

06.11.2023 22:16

Зна да игра сах.

Name

Јосип

07.11.2023 00:41

Пази сто прицас , Госп Додик је Предсједник цијелог Рватског пуцанства из БиХ. Знаци ако вам Додик не треба иде с нама за Загреб. Милановиц је вец обезбједио позицији у Сабору не. Бок брацо

Name

Пресликао

06.11.2023 22:19

Бар зна како се то све ради,добро сте га упутили и добро све то савладао. Али и ми смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наплацали смо се разних

06.11.2023 22:22

Сто директноо сто индиректно, дресираних а наметнутих, тудјих за тудје интересе, један висе мање није проблем....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отахарин

07.11.2023 06:50

Ел.... Растурен.. Не постоји висе..... Јос мало, радници, у памет се! Док јос можете, ако, уопште..... Сретно вам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страх

07.11.2023 11:39

У. Овде смо били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

07.11.2023 12:37

Приватна "држава" у којој је све приватизовано, па и медијске куће, корупција и криминал огромних размјера, намјештени тендери и давање најбољих и најпрофитабилнијих послова" подобним" фирмама, заробљене државне институције које се користе као инструмент за богаћење тајкуна блиских властима, а ћитав систем је добро " увезан" и функционише по моделу Коза Ностре, одабраних породица и родбинско- кумовских односа, на ћијем се врху налази Капо ди тути капи из Бакинаца!!

ОДГОВОРИТЕ