Дијаспора спасава БиХ: Дознаке веће од инвестиција

Ових дана чули смо хвалоспјеве како је РС малтене рајско мјесто за инвеститоре. Статистика биљежи раст страних инвестиција у овој години, али то није довољно за озбиљан економски развој, сматрају економисти. Истовремено, дознаке дијаспоре су три пута веће од страних инвестиција што има свој значај, али открива и болну истину да нам становништво одлази.

Босна и Херцеговина 05.11.2023 | 20:06
Дијаспора спасава БиХ: Дознаке веће од инвестиција

Лидер у региону у привлачењу страних инвестиција је Србија. Чак 70 одсто свих инвестиција усмјерених ка Западном Балкану слије се у ову земљу. Вриједност страних улагања у Србију вишеструко је већа од оне у БиХ.

 „Од укупних прилива директних страних инвестиција у БиХ, на РС у задњих 20 година на годишњем нивоу отпада само 23,5 посто“, каже економиста Миленко Станић. 

Међутим, власти Српске ових дана нас увјеравају да је РС најповољније пословно окружење у  региону, а истовремено премијер не успијева да наведе барем три највеће стране инвестиције, назив фирме, колико новца је уложено и колико људи потом основу запослено.

“Треба да вас сад одведем кад се заврши актуелни час у град Лакташе и да погледамо двије инвестиције које се раде поред ауто – пута и магистралног пута и видјећете да су то милионске инвестиције. Ако мислите да велике стране инвестиције могу да се ријеше за 24 сата или како ви мислите преко ноћи, ја бих вас питао да разговарамо о инвестицијама из неког претходног периода”, изјавио је премијер Радован Вишковић. 

“Ако једна ноћ траје 18 година онда и сам премијер је признао да грађани РС већ 18 година живе у мраку”, прокоментарисала је економиста и посланик СДС-а у Народној скупштини РС, Мирјана Орашанин.

Док премијер покушава немушто да се сјети неких инвеститора, економисти указују на оно што их одбија.

„Инвеститори не желе улагати у БиХ због политичких, правних и економских ризика, с једне стране, а с  друге стране, због бирократског апарата. То значи блокаду не само на нивоу државе, ентитета, кантона већ прије свега јединица локалне самоуправе гдје имамо дискреционо право неког начелника да блокира инвестицију што није добро“, каже економиста Адмир Чавалић.

„Ако имамо у виду стопу корупције која је значајна у нашој администрацији, ако имамо у виду политичку нестабилност, висок проценат сиве економије, велики број парафискалних намета онда се укупни трошкови за директне стране инвестиције повећавају и неутралишу било који позитивни утицај па и ниску стопу пореза на добит“, каже Станић.

За то вријеме дијаспора не заборавља своје ближње. Дознаке од дијаспоре у последњих десетак година прелазе три милијарде и значајан су финансијски потенцијал, али прије свега усмјерен на спасавање од глади становништва.

 „Највећи дио дознака иде на покриће потрошње, мали износ иде на инвестиције што јесте проблем. Свакако би било корисније да наши радници који су отишли у иностранство и располажу и знањем и финансијским потенцијалом та средства усмјере на инвестиције овдје, да отворе привредне субјекте, запосле наше раднике, да они зараде, да својим радом остваре услове за живот“, истиче Станић.

“БиХ има око осам посто БДП прилива из иностранства по основу дознака и то је веома значајно, али то с друге стране говори о великом исељавању становништва које одлази да ради у иностранство. Јасно нам је да нам становништво оде и да није тих прилива из иностранства по основу дознака наш народ сигурно не би могао да опстане на основу пензије од 300, 400, 500 максимално 600 марака”, каже Мирјана Орашанин.

Да нема ових прилива много више би било гладних. Али, не треба заборавити ни проблем који чека у блиској будућности. Комплетне породице одлазе са намјером да се не врате, а значајан број људи који прима ту помоћ умире. Питамо, мисли ли ко о томе?

(БН) Фото: Илустрација/бусинесс-магазине.ба

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Опет ви о ГЛАДИ?!

05.11.2023 20:27

Каква ЦРНА ГЛАД?! Дијаспора прави КУЋЕ, ВИЛЕ, ЧАРДАКЕ, колико је само БАЗЕНА у задњих пар година направљено? А о прецијењеним становима да не причамо... Де мало одвадите, каже спасавање од глади, а љдуи возе аудије, мерцедесе, џипове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.11.2023 22:35

Па ко ти је рекао да дијаспора прича о глади, о глади прича локално становништво а да нема дијаспоре били би још гладнији !

Name

Ре

06.11.2023 00:04

Прица да се не улазе у БиХ је за малу дјецу и спин владе. Не улазе се у Српску због опструкција док у Федерацији иду инвестиције

Name

Даца

06.11.2023 05:00

Коме су добро донијеле стране инвестиције? Зашто не причамо о домаћим инвестицијама? Шта ће нам колонисти?

Name

Мирослав

06.11.2023 19:15

Увек је било потребних, сиромасних, има их и у целој Европи. Код нас бас бас гладних нема, сиромасних има. Кад прицамо о глади, доступно је па свако мозе видети бас гладне.За мога кратког рада у Африци, видео сам бас пуно, пуно гладних, видео сам децу која умиру од глади. Ми и немамо свест, колико нам је добро, него увек гледамо у тудја богатија двориста. Имамо поља, климу која дозвољава произвидњу хране, а сто су нам ливаде зарастле у коров,ко нам је крив? То сто дајемо насим близњим је висеструко зарадјено, дати је наса обавеза, и наса потреба.Лепо је кад имас коме дати.

Name

Пензије у РС

05.11.2023 20:49

На дјелу је тихи геноцид над овом популацијом , велика већина пензионера прима пензију 300-400 КМ .Очигледно да ће власт остварити своје намјере , у овој години пензије нису повећаване , трагично да се ово догадја у Европи 21.вијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.11.2023 08:15

Па доста је висе и те прице о висини пензије у РС. Мој отац цитав зивот радио у истој фирми, код приватника, равно 40 година са ратним стазом, средња струцна спрема. Пензија 1000 КМ. Ни близу довољно и бајно, али поента је, свако има колико заради. А то сто људи неки нису хтјели радити цијели зивот, муцити се, једва имају и по 15 година стаза, па сад кукају на пензију од 400 КМ, то је нека друга прица.

Name

Ре

06.11.2023 09:49

Треба прориједити бројцано стање пензионера (превисе их је и оптерецују будзет ), па се у власти надају да це са тако ниским пензијама, у томе и успјети.

Name

Каисеркроне

05.11.2023 21:37

Погледајте свјетске гиганте, Аппле, Мицрософт, Гоогле, сви они су стартали у гаражи, без неког великог новца, без дијаспоре или било гдје друго зарађени и уложени новац. Потребна је само идеја и подузетнички дух, традиција оснивача. А тога код нас нема, ми смо дјеца комуниста. 99% људи у дијаспори су радници, не подузетници. А ако неко и јесте подузетник вани, тај не мисли и не жели у БиХ отварати фирму, осим ако се не ради о фирми Превент.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да додам још

05.11.2023 22:04

То што се код нас догађа је случај и у свим другим земљама бившег комунистичког блока. СССР све поробио, "хвала" им.

Name

Полетарац

05.11.2023 22:05

Јако је симпатицно како тврдис да смо неразвијени јер немамо идеје и подузетницки дух. И мала дјеца знају да код нас не постоји ни слободно трзисте, нити постоји правна сигурност, нити су функционалне институције које требају подузетницима да функционису... и ти од те суме проблема не видис ни један, осим да ето дјеца комумиста немају подузетницки дух. Симпатицно. Да је гараза Била Гејтса слуцајем родјења била лоцирана у БиХ, он би данас зивио од минималца, ако би уопсте био запослен. То је реалност. Не ствара предузетницки дух развијено друство, вец је управо обрнуто, цовјеку са идејама неопходно је развијено друство да би те идеје могао провести у дјело.

Name

Ре

05.11.2023 22:45

Па о томе ти ми причамо, и наш прецедник је стартово од нуле, живио у малом стану са породицом, и ако је на селу имао већу кућу, било га срамота да га зову сељак, јес да Лакташи нису видили града, али добро, мало по мало, мало нафта, мало цигаре, мало мадраци, пуно политика и ето га чојк изпливо, данас милијардер ! Ово треба да буде рецепт за све нас, али не , ми волимо да паметујемо !

Name

Није ствар

06.11.2023 09:45

У томе него у геополитицким интересима хегемона. Од тога (као колоније) ти зависи да ли мозес или не бити развијен или спријецен у томе свим средствима). Ако нема потребу нецес ни бити (нико не развија конкуренцију себи а ни својим вазнијим партнерима) а ми смо њима за неке друге намјене испод свих насих надања , тако да уалуд набрајате бесмислене разлоге.... Нама би било и сасвим довољно да нас оставе на миру успјели би.

Name

О господе Бозе

06.11.2023 17:57

Не могу да верујем да постоји одрасла особа која пада на прицу да су тамо неки "гиганти" поцели из гараза. Извини брате,ниста лицно али стварно...

Name

Због

06.11.2023 22:44

"Из гаразе" тих врлих бизнисмена сви цемо и заврсити у мисијој рупи,јер лазни рад и стањцари немају ресурсе, (енергенте, нафту, минерале, итд)ниста то не вриједи! Отуда и настаде овај пакао....

Name

Раде

05.11.2023 21:47

Ова Земља је тузна а о Народу да неприцамо. Свака им цаста ста вам раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Раде

05.11.2023 22:12

Свака ти част на коментару

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису они хуманитарци

05.11.2023 22:43

Граде СЕБИ, и нек граде, али прича о некој помоћи дијаспоре је ДЕГУТАНТНА... праве људи себи викеднице, виле, чардаке, понављам СЕБИ, плус купују станове тако да млади који овде раде не могу доћи до стана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

06.11.2023 02:40

Па ваљда ако купе викендицу, плате новцем који су донијели из вана, па опет продавац плати дрзави порез са тим новцем из вана, јел сад мало јасније

Name

Ре нису они хуманитарци

06.11.2023 09:59

Мислис ли да теби треба да посаљу новац. Па саљу својој родбини и помазу им. Ако и граде несто, неце теби, него себи и својима сто је и нормално. Све купују у Републици Српској, сто знаци да свој новац и остављају у њој, али бојим се да ти то нецес разумјети. А како мислис да млади због њих не могу доци до стана? Па има много станова који јос нису продани, али плате су недовољно високе да би могли да устеде или да дигну кредите, за разлику од ЕУ земаља у којој су много веца примања и мозе се и устедити и градити и куповати у Републици Српској или БИХ.

Name

не вреди Рајко

06.11.2023 19:14

Постоје људи који су ресистентни на било који вид едукације.

Name

А

05.11.2023 22:53

Јадна је земља која маста само о тим страним инвестицијама,јели Код Тите било ти страних хостоплера, који ниста не плацају дрзави, и који сав новац који зараде носе вани!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

06.11.2023 03:33

Јесте у лактасима су неке словенацке фирме ,махле и искра вец годинама.Посто користе насу радну снага и када су вец профитирале у јевтиној снази и изнајмењеним просторима. Сада добили дзабе дрзавну земљу од пик, мледен стојановиц, у александровцу и праве хале да би те исте раднике ако биде пребацило у те овјекте. Плата до 800 км.

Name

БОБ РОЦК

06.11.2023 07:31

Ја од дијаспоре немам ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Боб Роцк

06.11.2023 10:01

Хајде написи адресу и сви це ти помоци.

Name

МД

06.11.2023 07:46

Србија је лидер, како би се остало на власти дуго као у С. Кореји. Страним фирмама се дају велике повластице и плаћа им се по броју запослених, док су плате просјек и испод тога. Тако је иностраној фабрици чоколаде, држава Србија дала толико новца, да су странци са тим парама могли дијелити плате радницима у наредних 20 година, што је невиђено у свијету. Фабрика Леони, била па затворила и отишла. Све је то лијепо да није превара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуки 18

06.11.2023 07:49

Јесу ли те дознаке углавном са запада или има по која из Кине или Русије? Питам за друга који би да иде у Кину. Чуо да су економски тигар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.11.2023 11:15

Ми смо дио Европе, географски и економски и природно је да људи селе у ЕУ јер тако остају у вези с домовином. Само није природно да наси политицари блокирају ЕУ интеграције, а пола Балкана је емигрирало у ЕУ. Говоре нам да је то "мрски Запад", а он је мрзак само политицарима јер у ЕУ владају правила одговорности према градјанима, сто наси политицки бикови не могу прихватити ни у сну

Name

Стране инвестије

06.11.2023 11:38

Су са дуплим арсинима, негдје су сурова пљацка и ниста висе од тога а негдје и имају елементе инвестиције. Све зависи како је ко плански предодредјен потребама (у геополитицким интересима "инвеститора" ).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земљана аристократија

06.11.2023 12:02

Ако знате ста је то онда и знате гдје је моц и снага. Само они сто имају и сто су везани за земљу су слободни и моцни људи све остало је далеко од тога....

ОДГОВОРИТЕ