Поред студената, факултети остају и без професора

Мањак наставног кадра у образовним установама све више брине земље у окружењу, а овај негативни тренд није заобишао ни Српску, гдје су професори на појединим факултетима приморани да чак раде и преко норме.

Република Српска 04.11.2023 | 10:02
Поред студената, факултети остају и без професора


Највише гостујућих професора, који су ангажовани због недостатка домаћих кадрова, је на медицинском факултету, а проблем са пријемом новог наставног кадра тренутно имају и у области информационих технологија.

Декан Електротехничког факултета у Бањалуци Зоран Ђурић казао је за “Глас” да се у Српској, али и окружењу повећава број ИТ компанија којима је потребан све већи број инжењера. Услови за рад, а прије свега лична примања, веома су добри у таквим компанијама, због чега, истиче, имају проблем да задрже најбоље студенте који би остали да раде као асистенти на факултету, а касније и као наставни кадар.

- У сталном радном односу тренутно има 38 наставника. Међутим, према нашим процјенама, требало би да их буде најмање 90. Како настава и студенти не би трпјели, свих 38 наставника ради преко норме, фактички без накнаде - казао је Ђурић и додао да је на факултету ангажовано 25 спољних сарадника са других универзитета и из привреде.

На Универзитету у Бањалуци истичу да је у овој академској години у сталном радном односу 786 наставника и сарадника, док је годину раније било 799 запослених.

- У претходној академској години за потребе факултета било је ангажовано 148 гостујућих предавача, док је у допунском ра­д било 164 наставника и сарадника. Када је ријеч о допунском раду за ову годину, у току је склапање уговора са гостујућим предавачима, због чега се не може говорити о тачном броју додатно ангажованих - рекли су из Универзитета у Бањалуци.

У овом Универзитету тврде да наставу на првом и другом циклусу студија у готово 90 процената изводе њихови наставници и сарадници, док су гостујући предавачи ангажовани углавном на докторским студијама - трећи циклус студија.

- Конкретно на Медицинском факултету највећи је дио наставника у допунском раду, а што је и логично, јер су наши наставници запослени и у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, а Медицински факултет је њихова наставна база. Иста пракса је и на другим медицинским факултетима било гдје - истакли су са Универзитета у Бањалуци.

На Универзитету у Источном Сарајеву, гдје је 379 стално запослених, ангажовано је и 200 гостујућих професора, док је у допунском радном односу 67 наставника.

- Асистената и виших асистената има укупно 170. Такође, у наставном процесу учествују и лектори и предавачи страних језика којих има 11 - истакли су у овој високошколској установи.

Додали су да је највише гостујућих професора, поред Медицинског, ангажовано на Филозофском факултету, који обухвата Филозофски, Филолошки, Природно-математички и Факултет политичких наука.

Нови асистенти

Из Универзитета у Бањалуци кажу да број наставника и сарадника у сталном радном односу или допунском раду варира из године у годину, јер су они обавезни да напредују у изборима у звање.

- Такође, сваке године и одређени број наставника одлази у заслужену пензију. С друге стране, Универзитет се труди да у наставни процес ангажује најбоље, па смо у овој академској години запослили 26 нових асистената, виших асистената и доцената - објашњавају на овом универзитету.

(Глас Српске) Фото: адмиссионадо

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

НИСУ приморани

04.11.2023 10:13

Мирослав Петковић држи три тезге, а кад се појавио млади кадар, он га је ПОНИЖАВАО док момак није отишо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

04.11.2023 11:44

Ми смо остаљ без новца, посла све до губитка карактера. Ко нас је водио 15 година добро нас јос ово мало има зивих.

Name

Борац

04.11.2023 12:35

Запослите сулица,зуница и мазалицу. Они су струцњаци за све и сваста. Плус могу јос коју плату примати.

Name

Ненад-Нострадамус

04.11.2023 13:11

Толико купљених диплома,а нема професора.

Name

Затворити лажне "универзитете"

04.11.2023 10:14

И при том не мислим на пиватне већ на "државне", са илегалним кадром (Шеранић) и упитним кадром (Семиз, Ђајић, Петковић)... Од тих пара најбоље ученика 100% стипендисати да студирају у Београду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсиница

04.11.2023 10:16

Касно Марко на Косово стиже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

04.11.2023 10:17

А шта је ту чудно. Чему факултет, чему студирање и мучење 4-5 година? Тајкуни сви редом без факултета, у државни посао углавном се иде са дипломама приватних инстант факултета. По оној старој, ако сијеш тако жањеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

04.11.2023 11:46

Кад разни Костадини са средњом сколом управљају установама и предузецима ста смо друго и оцекували. Ми смо идиоти.

Name

Факс

04.11.2023 10:27

Квалитет кадра је слаб. Унапредјена у звања су била и остала упитна. Мозда редуковати број факултета...

ОДГОВОРИТЕ
Name

О Костадину

04.11.2023 12:34

Који - Костадин је дипломирани правник-сигурносних наука , на државном факултету у БЛ .То је оно зна Којо пребити човјека и пару заврнуте😀

Name

Перо

04.11.2023 10:39

Додјите на Универзитет у Истоцном Сарајеву па да видите кака сљам предаје дјеци на факултету. Они су остали и без професора и студената. Интеграција Унивезитета БЛ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

04.11.2023 14:48

Слажем се Перо. Знам их много и заиста има свакакве багре.

Name

Посматрач

04.11.2023 10:49

Остајемо без свега осим будалетина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

04.11.2023 10:56

НЕШКОЛИВАНИ. ДОДИК МЕСАР ПРОПАЛИ. И ОКРЕНУО ЈЕ СВЕ У КОРИСТ ПОЛИТИЧАРА. А ОНИ СУ ГОРИ ОД ЊЕГА. КУПЉЕНЕ ДИПЛОМЕ. ПРИВАТНИ ФАКУЛТЕТИ. ПА ТО ЈЕ СВЕ У СЛУЖБИ ПОЛИТИКЕ. А ОНА ЈЕ: "СНАЂИ СЕ". ДОБРО СЕ ОБОГАТИЛИ. А ОВИ 4, 5 ГОДИНА ОДРЕКНУ СЕ ЖИВОТА НА ФАКУЛТЕТУ. КРЕДИТИ И ИНФЛАЦИЈА УЧИНУ ИМ ЈОШ ГОРЕ. ТАКО ДА СУ СА 40 ГОДИНА КОД РОДИТЕЉА ИЛИ ПОДСТАНАРИ, ИЛИ ОТИШЛИ У ЕУ. ТУГА ЈЕ ОВО ВЕЛИКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

04.11.2023 11:09

Вратите све школоване посланике нека предају на Универзитету. Кад дискутују у Скупштини ни Анштајн им није раван по рјечитости. Кад су у питању плаће у просвети недају. А троше и бахате се ненормално. Ово смо заслужили,јер смо гласали. Нека нам је бог на помоћи,ако га има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

04.11.2023 11:25

Све сте уништили и обезвриједили, од факултета, средњих и основних школа. Ниво знања је скоро на нули. Неписмени са купљеним дипломама на власти, професори на факултетима и средњим школама. Сви они који вриједе и имају знање одлазе јер не могу да гледају то лудило и уцјењивање. Све се претворило у форму. Неко ме је изгледа то био циљ. Да уништи школство И знање, растјера паметне и сколоване. Лакше је управљати овцама и неписменим. Лакше их је уцјењивати да раде како се нареди и да буду машинерија за гласање. Касно сте се сетили, ово може бити само горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

04.11.2023 11:42

По мало нестаје студената и тако ће се ријешити и проблем професора. Упитно је шта и како ће научити ови који студирају,видите да од богатих дјеца студирају по земљама ЕУ да неби подлијегали нострификацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

04.11.2023 12:00

Одавно сам рекао да господин Стеванфић треба да буде министар образовања.Овако све је мито и корупција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

04.11.2023 12:03

Доктори наука се штанцају као на траци.Ваљда ипак не смију пред студенте када не знају материју,иако има и који смију.Мастер је постао као основна школа-није завршио ко није уписао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Понорац и Матавуљ

04.11.2023 12:19

Понорац и Матавуљ наплаћују полагање физиологије на Медицинском Факултету Унибл. Толико квалитетних будућих љекара је отпало због њиховог иживљавања и малтретирања. Пролази само када им искешираш коју хиљадарку или у 1% случајева када си надпросјечно интелигентан. Осталих 90% који немају новца дужни су да плаћају силне паре на обнављање година и година. Што наравно иде црвеној мафији у прилог. Сви студенти који су тајно платили положен испит из физиологије код проф. Понорца заједно "полажу" по двоје у групи, да би се про форме испунило правило јавног полагања. Ти што отпадну, касније успијешно завршавају факултете код нормалних људи у иностранству а Реп Срп се празни и празни због оваквих ниткова!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

04.11.2023 12:33

МОЗДА И ЈЕСТ ЦИЉ ОВЕ ВКАСТИ ДА РАСЕЛИ МЛАДЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ,И ОНДА СА НЕСНЕТАНО РАСПРОДАЈУ ПРИРОДНА БОГАТСТВА СТРАНЦИМА,ОТВОРЕ ОВДЕ СМЕТЛИСТЕ ЗА НУКЛЕАРНИ ОТПАД ИЗ ЗАПАДНИХ ЗЕМАЉА,ПРОДАЈУ РУДНИКЕ,ВОДУ ,НАПУНЕ СВОЈЕ ДЗЕПОВЕ И ОДУ ТАМО ГДЈЕ СУ ВЕЦ ОДАВНО ОБЕЗБОЈЕДИЛИ ВИЛЕ И СТАНОВЕ ЗА СВОЈУ ДЈЕЦУ И УНУЦАД.СВЕ ПОД ПЛАСТОМ "ВОЛИМО СРПСКУ " ДО ПОСЉЕДЊЕ МАРКЕ.

Name

Стднт

04.11.2023 12:38

Немају новац али имају образ и карактер, а врв ускоро и ново дрзављанство. Ове што дају и примају новац у затвор!

Name

Џајић др мр

04.11.2023 12:41

Он може предавати свом ку...у већина њих , то би у Њемачкој болници био медицински брат 🤮

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паја

04.11.2023 12:47

Стаце професори кад је ту СВЕВИШЊИ Миле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саки

04.11.2023 13:12

На жалост ,образовање је доведено на најнижи ниво,избором лоших наставних кадрова махом страначких и политички обојених јако упитног образовног и васпитног нивоа мотивисаних само новцем и добром зарадом а никако преносом знања на младје генерације и није само таква ситуација овде у БиХ-РС,него је и београдски универзитет на јако ниским гранама. Затим, када се и заврше ти факултети говорим превасходно о државним онда се трчи за градоначелницима,начелницима општина и дугим функционерима и моли се за посао јер су ови тако поставили систем да се само преко њих можеш запослити и на крају када се све ово горе речено има у виду питање је колико ће људи уопште хтјети студирати у оваквом трулом систему јер је то обесмишљено....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

04.11.2023 14:15

Какав факултет јефтиније је купити диплому, јос бирас коју цес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доситеј

04.11.2023 14:18

Те наказе од универзитета у БЛ и Фоци треба, под хитно, затворити. Они никада нису ни слузили као академске установе вец као полигон за запосљавање свалерки и неписмених кумова. За вецину ``професора`` у тим рупама је изазов упалити рацунар а науцни рад нису устању ни процитати, а камо ли написати. Сва средства за финансирање тих стампарија диплома, преусмјерити за стипендирање талентованих студената у Бг или негдје у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

04.11.2023 14:46

на пољопривреди у Бањалуци има 110 запослених, а 12 студената. Ко то плаћа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.11.2023 17:14

Плаћају пензионери и борци ,сиротиња

Name

студент

06.11.2023 06:50

Какво им је руководство све говори. Студенте су растјерали својом политиком, а Гајанин "малтене професор" ко нека овца само гледа како це се сликати и трцати за Бајом. Стварно су све срозали и растјерали.

Name

Писи Пропало!

05.11.2023 00:37

Довољно је погледати директора УКЦ-а из Бања Луке да би се схватило на ком новоу је образовање унутар РС и БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус Пелегрино

05.11.2023 07:45

Није само на приватним факултетима незадовољавајући наставни кадар. Погледајте мало и државне факултете. Никада више није било политичара који су и професери на факултетима. Погледајте само Економски факултет у БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

05.11.2023 15:59

Боље је да на МФ, имају гостујуце професоре, него оне сто преко ноци догурају до редивног професора. Дуг је то пут до редовног професора, ако све иде по протоколу. Науцни цланци морају бити објављени у медјународним фреквентним цасописима, са пристојним фактором, а не у неким локалним, локалног знацаја.Пуно је тога сто се мора направити за тако трајно звање. Из тог разлога, такви професори су обицно нормални људи, угледни, увазавани од струке и студената. Они помазу младим људима и у педагоској каријери, јер их није страх конкуренције. Бозе, какве смо некад имали професоре, без обзира сто су били захтевни, били су велики људи.

ОДГОВОРИТЕ