Ломе се копља: Ко би могао управљати Појасом Газе

Сједињене Америчке Државе и Израел подијељени су око тога ко ће управљати Појасом Газе након што, како се надају, Хамас буде поражен. Американци предлажу да Палестинска самоуправа преузме власт у Гази, док се Израелци противе.

Свијет 01.11.2023 | 21:25
Ломе се копља: Ко би могао управљати Појасом Газе

Американци су све опрезнији у погледу статуса qуо на Западној обали, гдје је ослабљена Палестинска самоуправа на ивици колапса и пораста насиља досељеника које пријети додатно дестабилизацијом Блиског истока, пише Хааретз.

Бајденова администрација, која је била помало суздржана да артикулише своју визију о томе ко ће преузети управљање Газом када се рат између Израела и Хамаса заврши, у уторак је први пут детаљно описала ​​потенцијалну мапу пута до остварења таквог циља.

Амерички државни секретар Антони Блинкен рекао је Комитету за издвајање Сената да би "имало највише смисла" да "ефикасна и ревитализирана палестинска управа има управљање и коначно сигурносну одговорност за Газу".

Ако то није могуће постићи у једном кораку, Блинкен предлаже да Газом управља више земаља региона.

САД и Израел воде разговоре о успостављању привремених мултинационалних мировних снага у Гази након војне операције, иако Бијела кућа негира да би америчке трупе биле дио потенцијалне коалиције.

Ово би могло значити давање привременог надзора над Појасом Газе другим земљама Блиског истока уз подршку међународних снага (могуће и Американаца), давања привремене управе Уједињеним нацијама или успостављања групе сличне мултинационалним снагама које спроводе мировни споразум Египта и Израела.

С друге странке Израел није јавно изашао с плановима шта након што Хамас буде поражен. Ипак, у јавност је процурио план израелског министарства да Палестинце треба депортовати на Синај у Египту.

Бајден врши притисак на израелске власти. Он је више пута рекао да би поновна окупација Појаса Газе од Израела била велика грешка, додајући да ниједан Палетинац неће бити присилно пресељен, на Синај или негдје друго.

Подјела између Израела и САД у вези са Палестинском самоуправом је такођер усресређена на покушаје Бајденове администрације да оснажи Палестинску самоуправу и представи је као легитимног представника палестинског народа.

Ово је дио ширег напора Бијеле куће да преобликује своје ангажмане с Палестинцима, усред широко распрострањених критика Арапа држављања САД-а да је Бајден омогућио Израелу да изврши колективно кажњавање палестинског народа након масакра у Хамасу у којем је убијено више од 1.300 Израелаца.

Унутар израелске владе, међутим, постоје велике разлике у мишљењима о Палестинској самоуправи. Двојица центристичких политичара који су недавно ушли у владу и постали чланови ратног кабинета Беннy Гантз и Гади Еисенкот вјерују да Палестинска самоуправа може бити релативно ефикасан партнер у борби против Хамаса и других сличних организација, те да се мора ојачати како би дјеловала као противтежа исламистичкој групи која тренутно контролише Газу.

Гантз, који је био министар одбране између 2020. и 2022. у двије узастопне владе, састао се с палестинским предсједником Махмоудом Абасом док је био на власти, а једном га је чак угостио у својој кући.

Еисенкот, који је водио израелску војску од 2014. до 2018. године, досљедно је критиковао Нетанyахуову политику слабљења Палестинске самоуправе, коју сматра умјереном силом у палестинској арени, и упозоравао да је загрљај лидера Ликуда Хамасу била грешка.

Али у тренутној коалицији коју предводи Нетанyаху, утјецај Гантза и Еисенкота је смањен утјецајем крајње десних политичара као што је министар финансија Безалел Смотрицх, који је такођер одговоран за политику на Западној обали.

Супротно ставу Гантза и Еисенкота, Смотрицх је недавно одлучио да суспендује трансфер од скоро 150 милиона долара пореских прихода у Палестинску самоуправу.

Блинкен је током саслушања у Сенату потврдио да је Биденова администрација позвала Израел да одмрзне средства, између осталих акција које су му потребне да би му обезбиједио ресурсе који су му потребни.

"Палестинске власти чине све што могу да одрже сигурност и стабилност на Западној обали. Нема довољно средстава. Ово је још један аспект проблема", рекао је Блинкен.

Притисак Американаца

Блинкен је такође повезао потенцијалну водећу улогу Палестинске самоуправе с рјешавањем хуманитарне кризе у Гази.

"Пружање тренутне помоћи и заштите палестинским цивилима у сукобу је такође неопходан темељ за проналажење партнера у Гази који имају другачију визију будућности од Хамаса - и који су спремни помоћи да се она оствари", написао је Блинкен у ауторском тексту за Wасхингтон пост.

"Не можемо пронаћи те партнере ако их је прогутала хуманитарна катастрофа и отуђени нашом перципираном равнодушношћу према њиховој невољи", додао је.

Блинкен је истакао да без брзе и континуиране хуманитарне помоћи, већа је вјероватноћа да ће се сукоб проширити, а патња расти.

"Хамас и његови спонзори ће имати користи од тога што ће се обликовати као спасиоци усред очаја који су створили. А криза која се продубљује ће поткопати могућност даље интеграције између Израела и његових сусједа", истакао је Блинкен.

(Клиx)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ипе

01.11.2023 22:28

Остали на своме палестици,па сад белај,ко да управља са њих 2,2 милиона на подручју величине Брача.Очекивали сте и Амери и Изралел,да ће цивили као на Нагорно Карабаху отићи мирно са својих огњишта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

01.11.2023 22:43

Ја будала па није израел србија . Они це управљати кад то заузму израел је нук. Сила и ту неце дозволити да неко управља ! Једино мозда око Јемена да виде ко би могао управљати ако буду хтјели и то да узму!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хазари

02.11.2023 13:16

Це унистити и сам Израел,нема око тога дилеме.

Name

БОБ РОЦК

02.11.2023 06:07

Поставиће некога сличног ко нама Додика да им успостави толико добар систем да се сами исељавају од добра живота, остале похапсити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

02.11.2023 09:02

Ни треба се дизати толика халабука око газе кад увијек можемо набавити стерилног завоја и хансапласта у великим количинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

02.11.2023 12:37

Ова дојица неце одлуцивати ко це управљати Газом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

02.11.2023 13:46

Израел зеле управу над Газом, из тог разлога се и води рат. Свака прица је тросење времена, док пуске пуцају. Рат се одлуцити, ко це управљати Газом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

02.11.2023 15:50

Мало се едукуј,па износи мишљење.Израел је до 2006 контролисао газу,а онда је препустио Хамасу,чак их је хвалио Натањаху.Израел је сам изјавио да не жели контролу над Газом,нуди контролу и Египту,али прво треба нешто контролисати да ту контролу препустиш другом.