Рат мафијашких кланова из Шведске стигао у БиХ

У ескалацији мафијашких сукоба у Шведској у септембру је убијено 12 људи, а од почетка године 42.

Босна и Херцеговина 01.11.2023 | 18:35
Рат мафијашких кланова из Шведске стигао у БиХ

У уторак је у Сарајеву убијен Харис Остердал (30), шведски држављанин и један од шефова локалне мафије.

У пуцњави у сарајевском насељу Ступ лакше је повређен држављанин Шведске Елвир Мутић, који је био у Остердаловом друштву.

Они су се склонили у Сарајево након што су 6. октобра отворили ватру на њих у Турској. Реч је о обрачуну унутар клана Фокстрот, пишу шведски медији. На мајку рањеног Елвира Мутића већ је пуцано у Норкопингу у Шведској.

Према званичној полицијској статистици, 42 особе су убијене у 290 пуцњава ове године, преноси АП, а полиција је спречила још 80 бомбашких напада и убистава.

Полиција то објашњава сукобом супарничких фракција криминалних група које воде странци. Шведска се годинама бори са насиљем банди, али је последњу ескалацију шеф шведске полиције Андерс Торнберг недавно упоредио са тероризмом. То је највећи талас насиља који је икада погодио Шведску.

Сарајевска полиција за мафијашку ликвидацију сумњичи 26-годишњег држављанина Шведске Херберта Оливера Петера, који је ухапшен увече истог дана на Сокоцу, у Републици Српској.

Према првим информацијама, ради се о унајмљеним убицама који су дошли у Сарајево да ликвидирају Остердала, пише Аваз.

Херберт Оливер Петер покушао је да убије Остердала прошлог месеца у Истанбулу. Како наводе обавештајне службе БиХ, Остердал је ликвидиран јер је наводно одлучио да сведочи против једног од вођа нарко картела у Шведској.

Он је 2017. године осуђен на четири године затвора због организовања нарко ланца, али је кажњен због недозвољене употребе оружја, подмићивања, допинга и коришћења Фејсбука за продају дроге и доставу на кућну адресу.

Како се наводи у саопштењу полиције, у уторак, 31. октобра, око 16.25 часова, непознато лице употребило је ватрено оружје у Улици Џемала Биједића на подручју општине Илиџа. Остердал је преминуо, а смрт је на лицу места потврдио лекар Завода за хитну медицинску помоћ.

"Оперативним радом полицијски службеници су дошли до сазнања да се у везу са извршењем овог кривичног дела може довести мушкарац по имену Х.О.П. (1997), држављанин Шведске", наводе у полицији.

Претресен је стан на Илиџи који користи убијени мушкарац. Оружани обрачун на Ступи, пред бројним очевицима, личио је на заседу, пишу сарајевски медији. Претпоставља се да су била два нападача, са пиштољима са пригушивачима. Полиција још трага за другим.

У Сарајеву су нападачи, према писању медија, користили исту тактику као и приликом пуцњаве у истанбулској четврти Маслак 6. септембра. Према Клиxу, двојица наоружаних мушкараца на мотоциклима отворила су ватру на групу која је седела у кафићу. Нападнути су одговорили ватром, али су нападачи успели да побегну.

Након пуцњаве, група из кафића се одвезла комбијем. Полиција је утврдила да је комби регистрован на шведског држављанина И. А. (33). Ухапшени су возач комбија К. К. (47) и држављани Шведске Ричард Ичо Маркоус (23), Мевлудин Мехоњић (31), Елвир Мутић (22) и Салах Ал-Зубеиди (24) из Норкопинга, као и Харис Остердал. Након пуштања из притвора отишли ​​су у Сарајево, пише шведски Експресен.

Речено је да је то сукоб због раскола у клану Фокстрот. Неколико дана касније, у Упсали је убијена мајка Исмаила Абдоа, шефа отцепљене фракције Фокстрота. Сукоб је избио између двојице донедавних блиских сарадника, Абдоа ("Јагода") и Рау Маџида, познатог као Курдска лисица. Наводно, Маџидова струја ужива подршку турске полиције.

Анализирајући структуру шведске мафије, лист Експресен је недавно прогласио Хариса Остердала за једног од шефова организованог криминала у тој земљи. Полиција верује да је он шеф клана Винста. Као 25-годишњак у полицијском досијеу већ је имао 21 кривично дело.

(Курир.рс) Фото:Аваз

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Сво ови

01.11.2023 19:25

Криминалци странци. И онда кажу у сведен има криминала. Па није то Србија, Срби, или Русија, Руси. И њихови режими исти такви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

01.11.2023 20:03

Ал одкуд да Сведјанин побјегне и буде ухапсен у Сокоцу? Немогуце је из Сведске да зна за одступницу у Сокоцу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хех

01.11.2023 22:52

Чупај колац ајмо на Соколац

Name

Солун

01.11.2023 20:30

А и јесу их Швејђани примили као своје најмилије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види се...

02.11.2023 08:36

...по именима да није Шведска култура у питању већ покварени оријентал и мајмунлук

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: @Види се

02.11.2023 12:44

Управу сте