Позив властима: Хитно повући Нацрт закона о НВО

Ако би Нацрт закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација (НВО) Републике Српске био усвојен у свом садашњем облику, чини се да би наметнуо претјерано строга правила и омогућио несразмјерну контролу власти над дјеловањем невладиних организација.

Република Српска 01.11.2023 | 16:48
Позив властима: Хитно повући Нацрт закона о НВО

Поручили су то Фионнуала Нí Аолáин, специјална извјеститељка за промоцију и заштиту људских права и основних слобода у борби против тероризма, Цлемент Нyалетсосси Воуле, специјални извјестилац за права на слободу мирног окупљања и удруживања и Марy Лаwлор, специјална извјеститељка за положај бораца за људска права, који су се својим коментарима обратили у вези са споменутим нацртом.

У писму се позивају власти да обезбиједе хитно повлачење нацрта закона у Републици Српској о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација.

Специјални извјестиоци су оцијенили да би Нацрт закона, уколико буде усвојен, наметнуо непотребна ограничења која су у супротности са међународним стандардима људских права, посебно у погледу права на слободу удруживања, права на учешће у јавним пословима, слободе изражавања и пуног приступа економским и социјалним правима за појединце који раде у НВО сектору.

Специјални извјестиоци примјећују да се чини да су недостајале и истинске консултације са невладиним организацијама при изради одредаба Нацрта закона.

"Међународна заједница препознаје потребу да сектор непрофитних организација дјелује отворено и позитивно, те да се заузме приступ заснован на ризицима како би се осигурало да не дође до злоупотребе дијелова сектора непрофитних организација, као и да сектор дјелује на транспарентан начин.

Па ипак, сматрамо да би предложени Нацрт закона наметнуо непримјерена ограничења, која нису у складу са међународним стандардима људских права, нарочито правима на слободу удруживања, слободу учешћа у јавним пословима, слободу изражавања, те на пуни приступ економским и социјалним правима за лица која раде у сектору непрофитних организација", наводе они.

Сматрају да такво законодавство може негативно утицати на слободно и ефективно функционисање непрофитних организација у Српској.

"Ако би се Нацрт закона усвојио у свом садашњем облику, чини се да би наметнуо претјерано строга правила и омогућио несразмјерну контролу власти над дјеловањем невладиних организација.

То би значајно ограничило независност и самосталност организација цивилног друштва у Босни и Херцеговини, што је у супротности са правом удружења да организују своје активности и формулишу своје програме без непримјереног мијешања власти, које је заштићено Чланом 22. Међународног пакта о грађанским и политичким правима.

Такође примјећујемо да се чини да није било никаквих стварних консултација са невладиним организацијамау изради одредби Нацрта закона", наводе они између осталог.

(Независне)  Фото:БН

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

+

01.11.2023 18:06

Све и код Власти и странака мора бити исто транспарентно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

02.11.2023 07:27

Мора миле,као рез. официр да има контролу над свим и свачим док народу не дође до грла

Name

Риђан

01.11.2023 18:31

Никад не прихватити савјете странаца нити страних слуга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

01.11.2023 21:05

Али коме то реци кад Додик данас прица једно а сјутра ради друго ,,цим обецају кредит он одма дрзаву и народ ставља на добос само да би он направио свој банковни рацун,,дабогда дао за лијек праунуцима и близој родбину све.

Name

Ре Да

01.11.2023 21:41

Искрено, ја би све то пожелио теби, воле један.

Name

Ре

02.11.2023 10:37

Вођа ти је слуга странаца који су га довели на тенку. То заборављајте ботови.

Name

Душан

01.11.2023 19:37

Ја колико видим сљедечи за санкције су његови ортаци у скупштини......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Душан

01.11.2023 21:43

Душане душмане, јеси ли шта попушио, прошла је ноћ вјештица. Врати се у Босну.

Name

Јоја

01.11.2023 19:49

Све ово забранити , ове плаценике руситеље Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

01.11.2023 21:12

Уххх који си ти магарац. Да вам није било оне вјестице олбрајтове,никада неби досли на власт. Цека те милановиц има орден да ти да.

Name

Србислава

01.11.2023 21:52

Хитно га усвојити ,неопходно и да регистар са свим буде доступан. Да се зна ко је за вечере

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српс;анин

02.11.2023 01:47

Такав закон већ постоји у западним демократским земљама и наша република преузима већ испробана рјешења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

02.11.2023 05:38

Све су то енглески плаћеници.

ОДГОВОРИТЕ