Индијац 27 година покушава да се разведе од супруге!

Један Индијац живи раздвојен живот, од своје супруге скоро 40 година, он пуних 27 година покушава да се разведе од ње! Врховни суд је раније овог месеца опет је одбацио његов захтев за развод.

Занимљивости 01.11.2023 | 16:03
Индијац 27 година покушава да се разведе од супруге!

Није тајна да је развод табу тема у Индији, земљи у којој се законски поништење брака обично добија само у случајевима јасног доказа о насиљу или окрутности од стране једног од супружника.

Породични и друштвени притисак често приморавају људе да остану у несрец́ним браковима, али чак и када неко од њих захтева развод, судови то ретко одобравају.

Ове непобитне чињенице недавно су још једном потврђене у судском процесу који је доспео на насловнице међународних вести. Индијски Врховни суд поново је одбио 89-годишњег пензионисаног официра ваздухопловства и квалификованог лекара који ввише од три деценије покушавао да се разведе од своје 82-годишње супруге, пензионисане учитељице, упркос томе што се сложио да брак је био ‘изван спасења’.

89-годишњи Нирмал Синг Панесар и његова супруга Парамџит Каур Панесар, сада 82 године, венчали су се 1963. Њихов брак је завршен и благословени су са троје деце – две ц́ерке и сина.

Нирмал је служио у индијској војсци, а његова супруга је била учитељица у Централној школи у Амритсару, и иако су обоје живели заузетим животом, обе стране су свој брак сматрале ‘нормалним’ све до јануара 1984, када је официр ваздухопловних снага постављен у Мадрас. (сада Ченај).

Муж тврди да је његова жена одбила да му се придружи у Мадрасу, уместо тога да је радије живела са родитељима, а касније и са сином. Упркос неколико покушаја да реше своје несугласице, брак се распао, а 1996. Нирмал Синг Панесар је поднео захтев за развод у Окружном суду.

Четири године касније, добио је повољну пресуду, али је она брзо поништена након жалбе Парамџита, која је тврдила да је дала све од себе да одржи њихову „свету везу“.

Од тада, Индијац, који се пензионисао из индијског ваздухопловства као командант крила 1990. године, покушава да изнесе свој случај пред Врховни суд Индије како би коначно могао да се разведе. Раније овог месеца, испунила му се жеља, али исход није био баш онакав каквом се надао. Судија Анирудха Босе и судија Бела М Триведи пресудили су да, иако је брак пара “ван спасења“, то није довољно да оправда развод.

“По нашем мишљењу, не треба занемарити чињеницу да институција брака заузима значајно место и има важну улогу у друштву“, наводи се у пресуди суда. Упркос растуц́ем тренду покретања бракоразводних поступака, на судовима се институција брака и даље сматра побожном, духовном и непроцењивом емотивном мрежом између мужа и жене у индијском друштву.

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар